Το έπος του 1940 και η γερμανική επίθεση

Το 1939 ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο έναν χρόνο αργότερα, στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν της επιτέθηκαν οι Ιταλοί.

Μετά την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία έχασε αρκετά εδάφη, ενώ εξαναγκάστηκε να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις και να μειώσει δραστικά το στρατό της. Αλλά και η ηττημένη Βουλγαρία υποχρεώθηκε να παραχωρήσει τη Δυτική Θράκη στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου πολλά δημοκρατικά πολιτεύματα κατέρρευσαν και τα διαδέχθηκαν δικτατορίες. Στη Γερμανία το 1933 πήρε την εξουσία ο αρχηγός του ναζιστικού κόμματος Αδόλφος Χίτλερ, που υποσχόταν να ξανακάνει τη χώρα υπολογίσιμη δύναμη από τους αντιπάλους της. Από το 1922 στην Ιταλία είχε επικρατήσει ο ιδρυτής του φασιστικού κόμματος, Μπενίτο Μουσολίνι. Το 1936 η Ιταλία συμμάχησε με τη Γερμανία (άξονας Ρώμης-Βερολίνου), στην προσπάθειά της να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, επαναφέροντας την ένταση και τους φόβους ενός νέου πολέμου πάνω από την Ευρώπη.

Οι φόβοι δεν άργησαν να επαληθευτούν. Ο Χίτλερ ανάγκασε την Αυστρία να ενωθεί με τη Γερμανία ενώ τον επόμενο χρόνο εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία. Παράλληλα ο ιταλικός στρατός κατέλαβε το 1939 την Αλβανία, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την Ελλάδα.

Παρουσιάσεις μαθήματος

Η ιταλική επιθετικότητα δεν βρήκε την Ελλάδα απροετοίμαστη. Ο Ιωάννης Μεταξάς είχε ήδη από το 1936 φροντίσει για τη στρατιωτική προετοιμασία της χώρας. Έτσι, διπλασίασε τις πολεμικές δαπάνες, μερίμνησε για τη δημιουργία αξιόπιστου πυροβολικού και εκπόνησε σχέδια μάχης για ενδεχόμενες επιθέσεις από τη Βουλγαρία και αργότερα από την Ιταλία.

Το 1939 ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όταν ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στη γειτονική Πολωνία, που την ασφάλειά της είχε εγγυηθεί η Αγγλία. Πολλές χώρες της Ευρώπης, με πρώτες την Αγγλία και τη Γαλλία, κήρυξαν πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, σχηματίζοντας τη δική τους συμμαχία. Ο πόλεμος γρήγορα επεκτάθηκε κι έγινε παγκόσμιος. Με τον Άξονα συμμάχησε η Ιαπωνία, ενώ με τους Συμμάχους συντάχθηκε η Ρωσία και κατόπιν οι ΗΠΑ.

https://atheo.gr/

Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο τον Οκτώβριο του 1940. Είχαν προηγηθεί εχθρικές ιταλικές ενέργειες, με σοβαρότερη τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη» από ιταλικό υποβρύχιο, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, στο λιμάνι της Τήνου. Δυόμισι μήνες αργότερα, χαράματα της 28ης Οκτωβρίου, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Γκράτσι επέδωσε στον Μεταξά τελεσίγραφο ζητώντας την παράδοση της χώρας. Η άρνηση του Μεταξά εξ ονόματος όλων των Ελλήνων σήμανε την αρχή του πολέμου.

Λίγο αργότερα ιταλικά στρατεύματα εισέβαλαν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, με σκοπό να καταλάβουν αρχικά την Ήπειρο. Ταυτόχρονα μία ομάδα Αλπινιστών διείσδυσε στη Βόρεια Πίνδο για να χτυπήσει στα νώτα τους οχυρωμένους Έλληνες και να εμποδίσει την άφιξη ενισχύσεων από τη Θεσσαλία.

Το Αλβανικό Έπος – Βιντεομάθημα

SchoolForAll

Όμως ο ελληνικός στρατός αμύνθηκε με επιτυχία, ενώ οι Ιταλοί Αλπινιστές εξουδετερώθηκαν στις χιονισμένες χαράδρες του Σμόλικα. Στα μέσα Νοεμβρίου του 1940 οι Έλληνες στρατιώτες αντεπιτέθηκαν, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να αποσυρθούν στο εσωτερικό της Αλβανίας και πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες, μπήκαν στη Βόρεια Ήπειρο, αλλά η περαιτέρω προώθησή τους ήταν πολύ δύσκολη. Λόγω του ορεινού εδάφους και του βαρύτατου χειμώνα, τα κρυοπαγήματα ήταν περισσότερα από τις απώλειες της μάχης, ενώ η μεταφορά τροφίμων και πυρομαχικών δυσκόλευε όσο τα στρατεύματα απομακρύνονταν από τα ελληνικά σύνορα.

Η γερμανική επίθεση και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος σε 7 λεπτά

Young HistorianGr

Παρουσίαση

Animation με την εξέλιξη του Β’ Παγκόσμιου πολέμου

Δείτε την έναρξη, την εξέλιξη και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση με animation και χάρτες, πατώντας την εικόνα.

Ντοκιμαντέρ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Sotiris Tseles

Η επιχείρηση της Ιταλίας στο μέτωπο της Αλβανίας είχε αποτύχει χάρη στο ελληνικό «ΟΧΙ», την άρνηση ενός ολόκληρου λαού να υποταγεί στις επιθυμίες των ισχυρών και να χάσει τη λευτεριά του.

Πατρίδα γη ευλογημένη

Ody Si

Στίχοι

Απ’ τ’ αφρισμένα κύματα
ξεπρόβαλες εσύ,
Ελλάδα, χώρα αγωνιστών,
στον κόσμο ξακουστή.

Για σε τα παλικάρια σου,
χωρίς να φοβηθούν,
ορμούν σαν τα λιοντάρια
στη μάχη και νικούν.

Θυμήσου αυτούς που έφυγαν
για ουράνια παλάτια,
χωρίς το σώμα να βραχεί
από της μάνας δάκρυα.

Πατρίδα, γη ευλογημένη,
χώρα μονάκριβη στη γη,
με αίμα ηρώων ποτισμένη
και των μαρτύρων τη σπονδή.

Κι αν χρόνοι δύσκολοι φανούν,
ποτέ μην πτοηθείς
και μην ξεχνάς τι πέρασες,
τι άλλο καρτερείς.

Να φέγγεις με την πίστη σου
τα έθνη, τους λαούς,
σαν φάρος και σαν φως Χριστού
στους δίσεκτους καιρούς.

Ελλάδα μου, ανάστησε
και πάλι τα παιδιά σου,
πατρίδες φέρε αλύτρωτες
ξανά στην αγκαλιά σου.

Πατρίδα, γη ευλογημένη…

Τηλεπαιχνίδι!

από Klytrian

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος – Οι βομβαρδισμοί

Διερευνητική δραστηριότητα ανάγνωσης ιστορικών πηγών για τις αεροπορικές επιδρομές της ιταλικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1941), με την αξιοποίηση πρωτογενών ντοκουμέντων με δημοσιεύματα του Τύπου και μαρτυρίες κατοίκων. Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων διερευνητικής μάθησης και η οικοδόμηση της ιστορικής γνώσης. Το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν μια ανακοίνωση του ελληνικού Υφυπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας, καθώς και προσωπικές μαρτυρίες πολιτών.

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος – Τα πολεμικά ανακοινωθέντα

Διερευνητική δραστηριότητα ανάγνωσης ιστορικών πηγών, με την αξιοποίηση πρωτογενών ιστορικών τεκμηρίων για τα πολεμικά ανακοινωθέντα κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1941). Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων διερευνητικής μάθησης και η οικοδόμηση της ιστορικής γνώσης. Το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν δύο πολεμικά ανακοινωθέντα του ελληνικού και του ιταλικού επιτελείου στρατού, καθώς και μια ανακοίνωση του ελληνικού Υφυπουργείου Τύπου.

Ερωτήσεις μαθήματος

https://atheo.gr/

Quiz!

https://atheo.gr/

Δείτε στη συνέχεια πλούσιο υλικό για την εθνική μας εορτή!

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία

Εδώ Πολυτεχνείο

Η κυρά Δημοκρατία

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More