Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου

Μέσα σε δυο αιώνες (15ος – 17ος αιώνας) οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν ολόκληρη σχεδόν την ελληνική Χερσόνησο. Ορισμένες όμως περιοχές παρέμειναν, ήδη από το 1204, για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα στην κυριαρχία των Λατίνων και κυρίως των Βενετών, των Γενουατών και των Φράγκων.

Βιντεομάθημα

Ψηφιακή Τάξη

Χρονολόγιο – ιστοριογραμμή της οθωμανικής επέκτασης

Διαδραστικό χρονολόγιο – ιστοριογραμμή και χάρτης με χωροθετημένες πληροφορίες, με θέμα την επέκταση των Οθωμανών (1300-1683). Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξερεύνηση του χάρτη και ο προσδιορισμός, στον χώρο και τον χρόνο, σημαντικών γεγονότων που αφορούν στην ιστορία της οθωμανικής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να εξερευνήσουν τον χάρτη και τη χρονογραμμή και να γνωρίσουν στοιχεία για τις τέσσερις διαφορετικές περιόδους επέκτασης του οθωμανικού κράτους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ξένη κυριαρχία – Λατινοκρατία

Διαδραστικοί χάρτες αποτύπωσης των λατινικών και των οθωμανικών κτήσεων του ελλαδικού χώρου, καθώς και των πολεμικών επιχειρήσεων κατά το διάστημα 1461-1571. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να προσδιοριστούν γεωγραφικά αφενός η ξένη κυριαρχία και αφετέρου οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά την ίδια περίοδο. Πιο αναλυτικά, το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει τρεις διαδραστικούς χάρτες, στους οποίους αποδίδεται η ευρύτερη περιοχή του ελλαδικού χώρου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου. Στους μαθητές δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν τις λατινικές και τις οθωμανικές κτήσεις κατά το 1461, τις κτήσεις και τις πολεμικές επιχειρήσεις των ετών 1462-1492, καθώς και τις κτήσεις, τις επαναστατημένες περιοχές και τις επιχειρήσεις των ετών 1570-1571.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης – Θρήνοι, θρύλοι, παραδόσεις

Διαδραστική παρουσίαση ιστορικού υλικού και διερευνητική δραστηριότητα, με θέμα τους θρήνους, τους θρύλους και τις παραδόσεις που έχουν διασωθεί σχετικά με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453. Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων διερευνητικής μάθησης και η οικοδόμηση της ιστορικής γνώσης. Το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει στίχους ποιημάτων και τραγουδιών, αρχεία ήχου, βίντεο, εικόνες, καθώς και κειμενικές πληροφορίες.

από Frosohatziagoraki
από Diamassara
από Perakistamatina

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Εδώ Πολυτεχνείο

Η κυρά Δημοκρατία

8 Νοεμβρίου: Γιορτή των Αρχαγγέλων και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More