Οι ορυκτοί άνθρακες σχηματίστηκαν, πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια περίπου, από φυτά, τα οποία βρέθηκαν σε πυθμένες ελών. Τα φυτά αυτά αποσυντέθηκαν (σάπισαν) χωρίς οξυγόνο και σχηματίστηκε κατ` αρχήν η τύρφη. Με την πάροδο του χρόνου η τύρφη σκεπάστηκε από άμμο και πέτρες. Η διαδικασία αυτή ήταν συνεχόμενη και επαναλαμβανόμενη σε πολλά στρώματα τύρφης.
Με την επίδραση υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας τα στρώματα της τύρφης απανθρακώθηκαν και έτσι σχηματίστηκαν οι ορυκτοί άνθρακες.
Απανθράκωση είναι μια χημική διεργασία κατά την οποία μια οργανική ένωση, με την επίδραση υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, μετατρέπεται σε ουσίες που αποτελούνται κυρίως από άνθρακα.
Πώς σχηματίστηκαν οι γαιάνθρακες;
Οι μορφές των ανθράκων
Πατώντας στην εικόνα διαβάζουμε το άρθρο “Φυσικοί και τεχνητοί άνθρακες“
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ένα φυλλάδιο με χρήσιμες πληροφορίες για τους γαιάνθρακες! Περιέχει και κατατοπιστικές φωτογραφίες.
Παρουσίαση μαθήματος
Τα κοιτάσματα των ορυκτών ανθράκων μπορεί να είναι:
α) επιφανεικά (κοιτάσματα που βρίσκονται μέχρι και 30 μ. από την επιφάνεια της Γης)
β) υπόγεια (200-300 μ. κάτω από την επιφάνεια αλλά ακόμη και σε βάθος 1.000 μ.).
Η εξόρυξή τους γίνεται από τα ανθρακωρυχεία. Η κυκλοφορία στο ορυχείο γίνεται μέσα από ένα σύστημα στοών και ανελκυστήρων.
Για τη μεταφορά του ορυκτών ανθράκων εντός του ορυχείου χρησιμοποιούνται βαγονέτα, που κινούνται επάνω σε ειδικές ράγες. Στη συνέχεια μεταφέρονται στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια υπάρχουν στη Δράμα, στην Πτολεμαΐδα (κυρίως), στο Αμύνταιο, στην Ελασσόνα, στη Μεγαλόπολη, στην Κομοτηνή, στη Ρόδο και στο Ρέθυμνο.