10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι στάση ζωής. Είναι τρόπος αλληλεπίδρασης ανθρώπων, κρατών και λαών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ειρήνης, ευημερίας και υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων που συγκροτούν τις σύγχρονες κοινωνίες. 

Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσαρμοσμένη για παιδιά” της Ruth Rocha

Σας προτείνω να διαβάσετε το κλασικό βιβλίο της Ruth Rocha (εικονογράφηση: Otavio Roth) για παιδιά που φοιτούν στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση “Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσαρμοσμένη για παιδιά” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πρόκειται για μια έκδοση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προσφέρει με απλό και σύντομο τρόπο στα παιδιά και τους νέους το επίσημο κείμενο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι, προσαρμόζοντας το πρωτότυπο κείμενο για να το κάνουν πιο προσιτό, συμβάλλουν στο να γίνουν περισσότερο γνωστές οι ιδέες που περιέχει και να γίνουν σεβαστές από όλους. Η σαφήνεια του λόγου και η λιτότητα της εικόνας καθιστούν το βιβλίο αυτό πολύτιμο για την κατανόηση των εννοιών και των αντιλήψεων τις οποίες διακηρύσσει.

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται επίμετρο της πανεπιστημιακού Μαρίας Μουμουλίδου με τίτλο «Επίμετρο για τους εκπαιδευτικούς: Μια διδακτική αξιοποίηση της Διακήρυξης».  

Σύμφωνα με την Μουμουλίδου η Διακήρυξη αυτή, προσαρμοσμένη για παιδιά, έρχεται να υπενθυμίσει τόσο στα ίδια όσο και στους ενηλίκους τη σημαντικότητα του ζητήματος των δικαιωμάτων του ανθρώπου για τις σύγχρονες κοινωνίες, καθιστώντας τους υπεύθυνους για τη διαφύλαξη και την προώθησή τους μέσα από μια διαδικασία ενεργητικής και συμμετοχικής διδασκαλίας-μάθησης. Μπορείτε να διαβάσετε λίγες σελίδες του βιβλίου εδώ.

Τα δικαιώματα του Παιδιού

Ηρώ Παπαπαύλου Στα πλαίσια εργασίας του ΑΣΠΑΙΤΕ Πάτρας. 2016-2017

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κάντε κλικ και επισκεφθείτε τον ιστοχώρο “Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”.

Η Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Chrismos2010

Ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματά σου;

Ας ξεκινήσουμε με μερικούς βασικούς ορισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

Άνθρωπος: ουσιαστικό
Ένα μέλος του είδους Homo sapiens· ένας άντρας, μια γυναίκα ή ένα παιδί· ένα άτομο.

Δικαιώματα: ουσιαστικό
Πράγματα τα οποία δικαιούσαι ή σου επιτρέπονται· εγγυημένες ελευθερίες.

Ανθρώπινα Δικαιώµατα: ουσιαστικό
Τα δικαιώματα που έχεις απλώς επειδή είσαι άνθρωπος.

Όπως περιγράφεται στους παραπάνω ορισμούς, ένα δικαίωμα είναι κάποιου είδους ελευθερία. Είναι κάτι που το δικαιούται κάποιος επειδή είναι άνθρωπος.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου. Η βασική θεώρησή τους είναι ότι κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Αποκαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα γιατί είναι οικουμενικά. Ενώ κάποιες χώρες ή ειδικές ομάδες απολαμβάνουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ισχύουν μόνο γι’ αυτές, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα δικαιώματα που δικαιούνται όλοι –ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και πού ζούνε– απλώς επειδή είναι ζωντανοί.

Για όλα τα παιδιά, ελπίδα

UnicefGreece Από το 1946, στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η UNICEF προσφέρει βοήθεια στα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου. Εβδομήντα χρόνια μετά, η αποστολή μας δεν είναι λιγότερο επείγουσα. Σχεδόν 250 εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις και σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους. Η UNICEF η μεγαλύτερη οργάνωση για τα παιδιά στον κόσμο, μαζί με τους συνεργάτες της σε 190 χώρες, εργάζεται μέρα νύχτα για την προστασία των παιδιών. Όπου και αν βρίσκονται. Όποια και αν είναι. Κάθε φορά που μας χρειάζονται. Τώρα, περισσότερο από ποτέ. Για όλα τα παιδιά, ελπίδα. #foreverychild

Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι του Ευγένιου Τριβιζά

Ένα νανούρισμα για τα δικαιώματα του παιδιού

mesopotamia live

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Το μολύβι και η γόμα

Τιμωρίες: το σκεφθήκατε;

Εδώ Πολυτεχνείο

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More