Ας συνεργαστούμε!

Στον δεύτερο κύκλο εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχολούμαστε με τη θεματική ενότητα ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ –  EY ZHN με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Ευαισθητοποίηση, Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών και Ενδυνάμωση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας στις Σχολικές Κοινότητες“.

Το εργαστήριο δεξιοτήτων υλοποιείται σύμφωνα με το πρόγραμμα «εγώ & εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί», ένα πρόγραμμα ενίσχυσης κοινωνικών & προσωπικών δεξιοτήτων για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών σε μαθητές ηλικίας 6-12 ετών, στο οποίο έχω επιμορφωθεί σχετικά, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής
της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας  “Κ α λ λ ί π ο λ ι ς” και το Τμήμα Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας. Το υλικό που υλοποιείται στα εργαστήρια δεξιοτήτων βασίζεται στο παραπάνω πρόγραμμα.

Στο 2ο εργαστήριο με τίτλο “Ας συνεργαστούμε” ασχοληθήκαμε με τη συνεργασία.

Στόχοι:

Οι μαθητές μετά το τέλος του 2ου εργαστηρίου δεξιοτήτων:

  • Να αποσαφηνίσουν τον ορισμό της συνεργασίας.
  • Να κατανοήσουν ποια είναι η αξία της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων.
  • Να διακρίνουν τα στοιχεία που διευκολύνουν και δυσκολεύουν μια καλή συνεργασία.

Η γέφυρα της συνεργασίας

Αρχικά, με βιωματικό τρόπο προσεγγίσαμε μέσω ενός παιχνιδιού την αξία της συνεργασίας. Παίξαμε τη γέφυρα της συνεργασίας. Στο προαύλιο του σχολείου μας, οι μαθητές στέκονταν όρθιοι και ήρεμοι πάνω σε ένα πλατύσκαλο, ο ένας δίπλα στον άλλον με όποια σειρά προτιμούσαν.

Στη συνέχεια, είπα στους μαθητές να φανταστούν πως εκεί, κάτω από τα πόδια τους υπάρχει βαθιά θάλασσα που κολυμπούν καρχαρίες, πιράνχας και άλλα πολλά μικρά και μεγάλα επικίνδυνα ψάρια που ανυπομονούν να πέσει κάτι στη θάλασσα για να το φάνε και πως εκεί που τελειώνει και ξεκινά το πλατύσκαλο υπάρχει στεριά. Οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι το πλατύσκαλο αντιπροσωπεύει τη γέφυρα. Έπειτα, συνέχισα την «αφήγηση» της ιστορίας λέγοντας ότι αυτή η γέφυρα είναι μαγική και πως για να μείνει σταθερή, χρειάζεται όλοι όσοι στέκονται πάνω της να είναι τοποθετημένοι με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με το μικρό τους όνομα.

Στόχος της ομάδας είναι να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να μπουν στη σωστή σειρά χωρίς να πέσει κανένα μέλος της ομάδας γιατί σε αυτή την περίπτωση, η γέφυρα θα γκρεμιστεί και θα πέσει όλη η ομάδα.

Συμβουλές:

  • Βασική προϋπόθεση για να πετύχουν την αποστολή τους είναι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον & να συνεργαστούν.
  • Αφού έχει συζητηθεί ποιος πρέπει να πάει στην αρχή θα πρέπει κάθε φορά να μετακινείται ένα παιδί και όχι όλοι μαζί για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να πέσουν από την γέφυρα.

Οι μαθητές το διασκέδασαν συνεργαζόμενοι άψογα και συνέχισαν το παιχνίδι μπαίνοντας στη σειρά σύμφωνα με το επίθετό τους.

Όταν τα γαϊδουράκια συνεργάζονται…

Η δεύτερη δραστηριότητα που υλοποιήσαμε αφορούσε μία ιστορία έξι εικόνων με γαϊδουράκια σε κομμάτια. Τις τοποθέτησα μπερδεμένες στον πίνακα της τάξης αναφέροντας ότι χρειάζεται οι ομάδες να συνεργαστούν προκειμένου να βάλουν τις εικόνες σε μια σωστή σειρά.

Στόχος είναι να δημιουργήσουν με τις εικόνες μια ιστορία, η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος. Καλούνται σαν ομάδα να σκεφτούν, να επικοινωνήσουν μέσα από διάλογο, να σεβαστούν τις απόψεις που θα ακουστούν και να συνεργαστούν όλοι μαζί για το αποτέλεσμα.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και κάθε ομάδα δημιούργησε τη δική της ιστορία. Δείτε τις απαντήσεις παρακάτω, με τα παρατσούκλια των ομάδων:

Τέλος, κάθε ομάδα παρουσίασε στην ολομέλεια την δική της εκδοχή για την ιστορία με τα γαϊδουράκια.

Φάε την καραμέλα σου

Η τρίτη δραστηριότητα ήταν ένα βιωματικό παιχνίδι. Στο προαύλιο του σχολείου μας, εξήγησα στους μαθητές ότι θα παίξουν ένα παιχνίδι στο οποίο θα υποκριθούν όλοι πως δεν μπορούν να λυγίσουν τους αγκώνες τους. Στο δεξί χέρι όλων των παιδιών έδωσα από μια καραμέλα. Τους τόνισα ότι το αριστερό χέρι παραμένει πίσω από την πλάτη τους σαν να έχουμε βάλει κόλλα. Το ερώτημα, το οποίο τους δίνεται είναι: «Πώς θα καταφέρετε να φάτε την καραμέλα σας χωρίς να λυγίσετε τους αγκώνες σας;»

Όλη η ομάδα θα πρέπει να βρει τρόπο να φάει τις καραμέλες. Η λύση είναι να τεντώσουν όλοι το χέρι που έχει
την καραμέλα και με αυτόν τον τρόπο να «ταΐσουν» το διπλανό τους ή αυτόν που είναι απέναντί τους.

Μια Ανθρώπινη Οικογένεια, Τροφή για όλους

Κατόπιν, παρακολουθήσαμε το animation Μια ανθρώπινη οικογένεια – Τροφή για όλους (The long spoons), Οργάνωση Caritas. Στηρίζεται σε ένα αλληγορικό παραμύθι για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη που απαντάται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Caritas Hellas

Βασισμένο σε μια αρχαία ιστορία σχετικά με την πείνα και την προσφορά , αυτό το βίντεο κινουμένων σχεδίων είναι μέρος της εκστρατείας του Δικτύου Caritas “Μια ανθρώπινη οικογένεια, τροφή για όλους”. Η “αλληγορία των κουταλιών” μας διδάσκει ότι όταν αγωνιζόμαστε για να ικανοποιήσουμε την δική μας πείνα μόνο, καταλήγουμε πεινασμένοι. Εάν όμως, ενδιαφερθούμε να βοηθήσουμε και το γείτονά μας, ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν τρόποι για να τραφούμε όλοι.

Το ποίημα της Ηλέκτρας & του Βασίλη για το 20ο Διεθνές Βραβείο Ποίησης και Θεάτρου “Castello di Duino” 2023-2024

Τέλος, η Ηλέκτρα και ο Βασίλης συμμετείχαν με ένα εξαιρετικό ποίημα στο 20ο Διεθνές Βραβείο Ποίησης και Θεάτρου “Castello di Duino” 2023-2024 στην Τεργέστη της Ιταλίας με θέμα τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και την φιλία. Διαβάστε το στην επόμενη ανάρτηση!

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ σημαίνει:

α) «το να εργάζεται κανείς από κοινού με άλλον ή άλλους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου»

β)«η ανάπτυξη σχέσεων αλληλοβοήθειας μεταξύ ατόμων ή ομάδων, που έχουν κοινούς στόχους.

Αξίζει να συνεργαζόμαστε γιατί…

▪ Όταν συνεργαζόμαστε με τους άλλους μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα, εξελισσόμαστε και
βελτιωνόμαστε!
▪ Ανταλλάσσουμε πληροφορίες, εκφράζουμε τις απόψεις και τα συναισθήματά μας, δίνουμε πράγματα και
ταυτόχρονα παίρνουμε από τους άλλους!
▪ Ο καθένας συνεισφέρει με τον τρόπο του και νιώθει ισότιμο μέλος της ομάδας!
▪ Μέσα από μια καλή συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και να φτάσουμε πιο γρήγορα στον στόχο
μας!

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Οι αφίσες μας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αποβλήτων

Βραβείο Έμπνευσης από τα Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά!

Επιμορφωτική συνάντηση: “Τα όρια και η φροντίδα της σχέσης με τα παιδιά στην καθημερινότητα της οικογένειας σήμερα”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More