Τα άλατα

Με λίγα λόγια: Όταν προσθέτουμε μία βάση σε ένα οξύ ή  ένα οξύ σε μία βάση, γίνεται μια χημική αντίδραση που ονομάζεται εξουδετέρωση. Οι χημικές ουσίες που δημιουργούνται από τη χημική αντίδραση της εξουδετέρωσης ονομάζονται άλατα.

ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ

Serafim Mpitsios

Παρουσίαση μαθήματος

https://atheo.gr/

Πατήστε στην επόμενη ανάρτηση για περισσότερες πληροφορίες, διαδραστικά παιχνίδια και εφαρμογές σχετικά με τα άλατα:

Άλατα στο νερό

Στο νερό υπάρχουν διαλυμένα άλατα. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες στα σπήλαια δημιουργούνται από τα άλατα στο νερό που στάζει. Η ποσότητα των αλάτων που είναι διαλυμένη στην ίδια ποσότητα νερού είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή. Όταν το νερό περιέχει πολλά άλατα, λέμε ότι είναι «σκληρό», ενώ, όταν περιέχει λίγα άλατα, λέμε ότι είναι «μαλακό». Όταν το νερό είναι «σκληρό», δημιουργείται πρόβλημα στις σωληνώσεις, καθώς τα άλατα που συγκεντρώνονται σε αυτές εμποδίζουν τη διέλευση του νερού. Το πρόβλημα παρατηρείται εντονότερο, όπου η θερμοκρασία του νερού που περνά μέσα από τους σωλήνες είναι μεγάλη, όπως για παράδειγμα στις αντιστάσεις των πλυντηρίων.

Χλωριούχο νάτριο ή αλλιώς… μαγειρικό αλάτι

Photo by Lorena Martínez on Pexels.com

Το αλάτι είναι μια ουσία που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Το αλάτι δε νοστιμίζει απλά τα φαγητά, αλλά είναι απαραίτητο για την πέψη και για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το αλάτι χρησιμοποιείται επίσης ως συντηρητικό τροφίμων. Κρέας, ψάρια και ελιές διατηρούνται με αλάτι. Αυτή του η ιδιότητα εξηγεί γιατί το αλάτι ήταν πολύτιμο πριν από την ανακάλυψη των ψυγείων, τόσο πολύτιμο που πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα. Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, για παράδειγμα, οι στρατιώτες, οι λεγεωνάριοι, πληρώνονταν με «πολύτιμο» μαγειρικό αλάτι. Από τη λατινική ονομασία του αλατιού, sal, η αμοιβή αυτή ονομάστηκε salarius, λέξη από την οποία προέκυψε στην αγγλική γλώσσα το salary, που σημαίνει μισθός και το ρήμα sale, που σημαίνει πουλάω. Το αλάτι μπορούμε να το πάρουμε από ορυχεία, συχνότερα όμως το παίρνουμε από το νερό της θάλασσας. Κοντά στην ακρογιαλιά κατασκευάζονται δεξαμενές με πολύ μικρό βάθος και μεγάλη επιφάνεια, που ονομάζονται αλυκές. Οι αλυκές γεμίζουν με θαλασσινό νερό. Όταν αυτό εξατμιστεί, συγκεντρώνεται το αλάτι που ήταν διαλυμένο σε αυτό.

Οξέα, βάσεις και άλατα (αντιστοίχιση)

Δραστηριότητα αντιστοίχισης με θέμα τα οξέα, τις βάσεις και τα άλατα. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να συνδέσουν οι μαθητές τις έννοιες των οξέων, των βάσεων και των αλάτων με τον κόσμο που τους περιβάλλει. Πιο συγκεκριμένα, δίνονται εννέα εικόνες από το φυσικό περιβάλλον. Σκοπός της δραστηριότητας είναι να χαρακτηριστούν σωστά τα εικονιζόμενα στοιχεία (ουσίες και υλικά), σύροντας την κατάλληλη λέξη-κατηγορία επάνω στην κάθε εικόνα.

https://atheo.gr/

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Η παραβολή του Σπορέα

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Eκπαιδευτική επίσκεψη στο Παναθηναϊκό στάδιο – Πρόγραμμα «Kids’ Athletics»

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More