Δράσεις με την Σοφία Μαντουβάλου στο Πολύεδρο

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα, η συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου θα βρίσκεται στο Πολύεδρο, να μας παρασύρει σε ένα παιχνίδι φαντασίας και συμβολισμού,  για να μοιραστούμε τη σημασία της διαφορετικότητας, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης των λαών, αλλά και τα όνειρά μας για έναν καλύτερο κόσμο. 

ΤΟ ΦΟΥΣΤΑΝΙ ΤΗΣ ΓΗΣ είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε  η συγγραφέας με αφορμή το βιβλίο της  Το φουστάνι με τις πεταλούδες,  (εκδόσεις Μεταίχμιο, βραβείο ΙBBY, υποψήφιο κρατικού βραβείου).

Ένα παραμυθένιο φουστάνι  μας περιμένει να το στολίσουμε με τις πεταλούδες – ψυχές της αγάπης, που θα ζωγραφίσουμε. Οι ψυχές της αγάπης, οι φτερωτοί πανέμορφοι συγκάτοικοι της γης, θα αγγίξουν χωρίς φόβο τα φτερά τους, για να γνωριστούν, να αγαπηθούν και να μοιραστούν τα όνειρά τους για έναν καλύτερο κόσμο.

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, η Σοφία Μαντουβάλου θα βρίσκεται πάλι στο Πολύεδρο, για να μας  αποκαλύψει το πιο μυστικό από τα μυστικά  που κρύβουν όλα τα βιβλία, με αφορμή το βιβλίο της Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια(εκδόσεις Πατάκη, βραβείο greek ibby, κρατικό βραβείο 2019).

Παρέα με τη δημιουργική σας φαντασία ελάτε να γνωρίσετε τον Νικόλα, τον ήρωα και αναγνώστη του βιβλίου. Ακολουθείστε τον για να αλλάξετε μαζί του τον κόσμο ,να διεκδικήσετε μαζί του, ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, το δίκαιο και το άδικο, την ελευθερία και την ισότητα το δικαίωμα των κοριτσιών στη γνώση.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Σοφία Μαντουβάλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Ένα μεγάλο μέρος από τα παιδικά και τα νεανικά της χρόνια τα έζησε έξω από την Ελλάδα. Από πολύ μικρή απόκτησε δύο καλούς φίλους: τη Φαντασία και το Χιούμορ. Φαίνεται πως η παρέα της μαζί τους, όλα αυτά τα χρόνια που σπούδαζαν αχώριστοι καταβροχθίζοντας τα θρανία όλων των βαθμίδων, τη βοήθησε να κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στην εκπαίδευση της ζωής. Οι σπουδές της στην Εξελικτική Ψυχολογία, την Εκπαιδευτική Τεχνολογία και τη Σκηνοθεσία την έπεισαν πως χωρίς χιούμορ, φαντασία και δημιουργική έκφραση, η εκπαίδευση δεν μπορεί να διαμορφώσει δημιουργικούς και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση, όπου εργάστηκε από το 1979 έως το 2010, ως ειδικός στην εκπαίδευση με τις νέες τεχνολογίες, έγραψε σενάρια που στηρίζουν το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων και την ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. Είναι δημιουργός τουλάχιστον εκατόν πενήντα εκπαιδευτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση, με διεθνή βράβευση για τη σειρά “Ένα Γράμμα Μια Ιστορία”, βασισμένη σε αντίστοιχο ποιητικό της έργο, σεναριογράφος του βραβευμένου εκπαιδευτικού CD-ROM για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας “Ο Διαγόρας στην Ολυμπία” (συνεργασία με παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης), και συγγραφέας του βιβλίου “Σύγχρονη Eκπαίδευση και Tηλεόραση”.
Από τότε που έγραψε το πρώτο της βιβλίο, η συνεισφορά της στην παιδική λογοτεχνία αριθμεί πάνω από 70 τίτλους. Έργα της έχουν διακριθεί στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, κινέζικα και κορεάτικα, ενώ κάποια συμπεριλαμβάνονται ως αποσπάσματα στο ανθολόγιο ή ως προτεινόμενα στα σχολικά βιβλία του δημοτικού. Το έργο της αναφέρεται σε ακαδημαϊκές εργασίες για το νεωτερικό και ιδιότυπο χαρακτήρα της γραφής της. Η Σοφία Μαντουβάλου γράφει ακόμα πεζογραφία και ποίηση για ενήλικες.
Η επιθυμία της να φέρει το παιδί κοντά στη λογοτεχνία τη φέρνει πολύ συχνά στα σχολεία και τον Έλληνα εκπαιδευτικό.
Η Σοφία Μαντουβάλου με τη διεισδυτική της ματιά στη σύγχρονη κοινωνία, προσπαθεί παρέα με τους στενούς της συνεργάτες, τη φαντασία και το υπερβατικό χιούμορ, να απελευθερώσει τα παιδιά από τη βαρεμάρα και την ακινησία της στερεότυπης σκέψης και να τους προσφέρει, μέσα από τον πυρήνα της ελευθερίας που κρύβουν τα βιβλία της, τα μέσα να σκέφτονται, να αισθάνονται, να εκφράζονται και να δρουν με ατομική και συλλογική ευθύνη για έναν καλύτερο κόσμο. Η Σοφία Μαντουβάλου έχει προταθεί για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen και το 2019 έλαβε το Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο της “Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια”.

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Συμμετοχή στη Διεθνή Ημέρα Δράσης “Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά”

Επίσκεψη στη σχολική βιβλιοθήκη

Εδώ Πολυτεχνείο

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More