Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ενίσχυση Προσωπικών & Κοινωνικών Δεξιοτήτων” από το Καλλίπολις

Στον δεύτερο κύκλο εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχολούμαστε με τη θεματική ενότητα ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ –  EY ZHN με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Ευαισθητοποίηση, Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών και Ενδυνάμωση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας στις Σχολικές Κοινότητες“.

Το εργαστήριο δεξιοτήτων υλοποιείται σύμφωνα με το πρόγραμμα «εγώ & εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί», ένα πρόγραμμα ενίσχυσης κοινωνικών & προσωπικών δεξιοτήτων για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών σε μαθητές ηλικίας 6-12 ετών, στο οποίο έχω επιμορφωθεί σχετικά, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής
της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας  “Κ α λ λ ί π ο λ ι ς” και το Τμήμα Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας.

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του 6ου εργαστηρίου δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε στην τάξη μας δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ενίσχυση Προσωπικών & Κοινωνικών Δεξιοτήτων” μέσα από εφαρμογή ενοτήτων του Προγράμματος «Εγώ &Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί» σε συνεργασία με την κα. Κυρίτση Βίκυ, επιστημονικό στέλεχος του Καλλίπολις.

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή σε όλες τις βιωματικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στην τάξη. Ενδεικτικά θα αναφερθούν μερικές παρακάτω.

Το Μαγικό Κουτί

Η κα. Κυρίτση είπε στους μαθητές ότι μαζί της έχει ένα μαγικό κουτί. Τόνισε ότι στον πάτο του κουτιού υπάρχει η φωτογραφία ενός πολύ ξεχωριστού προσώπου.
▪ Δόθηκε η οδηγία ότι το μαγικό κουτί θα δοθεί σε όλους & ο καθένας θα κοιτάξει αυτήν την φωτογραφία. Δεν πρέπει όμως να μαρτυρήσει κανένας ποιος είναι αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος γιατί θα χαλάσει η μυστική αποστολή.
▪ Κάθε φορά που θα κοιτάει μέσα στο κουτί το κάθε μέλος της ομάδας η φωτογραφία θα αλλάζει και γι’ αυτό το λόγο αποκαλείται μαγικό κουτί. Το κάθε μέλος κοιτάζει τον πάτο του κουτιού & το δίνει στον επόμενο.

Το μαγικό κουτί είχε στον πάτο του έναν καθρέφτη και μετά το ερώτημα που τέθηκε στους μαθητές «Ποιος ήταν τελικά αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος» έγινε μία συζήτηση σχετικά με αυτό που έγινε…

6 ή 9;

Με αυτήν την ενδιαφέρουσα δραστηριότητα οι μαθητές προβληματίστηκαν για τη διαφορετική οπτική που βλέπει ο καθένας μας και αντιμετωπίζει μία όμοια κατάσταση. Συγκεκριμένα, δόθηκε στους μαθητές μία κάρτα με τον αριθμό 6 ή 9 άραγε;; Το μισό ημικύκλιο υποστήριζε ότι ήταν ο αριθμός 6 και το άλλο μισό ο αριθμός 9… Ακολούθησε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση.

Οι ανησυχίες μας για το Γυμνάσιο

Πατήστε στην επόμενη ανάρτηση για περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα μετάλλια μας!

Κάθε παιδί κατασκευάζει ένα μετάλλιο. Στη συνέχεια γράφει κάτι για τον εαυτό του για το οποίο κατάφερε να κάνει και νιώθει πολύ περήφανος. Αφού γράψουν όλοι, κάθε παιδί κολλάει πάνω του το δικό του μετάλλιο και αρχίζουν να κινούνται στον χώρο, προκειμένου να παρατηρήσουν τα μετάλλια όλων των μελών της ομάδας.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες για το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το σχετικό ψήφισμα. Το κέντρο πρόληψης Καλλίπολις ζητάει από όλους εμάς που γνωρίζουμε τις υπηρεσίες που παρέχει δωρεάν, σταθερά όλα αυτά τα χρόνια για να υποστηρίζει πολυεπίπεδα τη σχολική αλλά και την ευρύτερη κοινότητα, να δυναμώσουμε την προσπάθειά μας, να εκφράσουμε την αντίθεση μας στις αλλαγές που μεθοδεύονται για το μέλλον της πρόληψης στην Ελλάδα. Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε και να υπογράψετε το ψήφισμα. Πατήστε εδώ. 

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Τιμωρίες: το σκεφθήκατε;

Συμμετοχή στη Διεθνή Ημέρα Δράσης “Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά”

Επίσκεψη στη σχολική βιβλιοθήκη

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More