Μορφές εκφοβισμού

Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με στόχο να δοθεί ένα συμβολικό μήνυμα επαγρύπνησης απέναντι σε ένα πρόβλημα που κατά τα τελευταία χρόνια εντείνεται, επηρεάζοντας την καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων μαθητών. Η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία, πολλώ δε μάλλον στο σχολικό περιβάλλον.

Με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην τάξη μας σήμερα γι’ αυτό το σημαντικό θέμα, σύμφωνα με την παρακάτω ανάρτηση

σας αναφέρω στη συνέχεια αναλυτικότερα τις μορφές εκφοβισμού που συναντώνται.

Σωματικός εκφοβισμός

Φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.

Λεκτικός εκφοβισμός

Συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.

Έμμεσος ή κοινωνικός εκφοβισμός

Προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών.

Ηλεκτρονικός εκφοβισμός

Αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο.

Μιλήστε τώρα! Μην μένετε απαθείς…

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Δράση φιλαναγνωσίας με τη συγγραφέα Γκοτσίνου Τζένη

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Μήπως είμαι συνέχεια πάνω από το παιδί & σκάει;

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More