Πώς μετράμε τη δύναμη

​Ο πιο δυνατός άνθρωπος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ο Ηρακλής. Οι άνθρωποι πάντα σύγκριναν τη δύναμή τους σηκώνοντας αντικείμενα με μεγάλο βάρος. Όποιος μπορούσε να σηκώσει το πιο βαρύ αντικείμενο ήταν ο πιο δυνατός, αυτός που μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη δύναμη.

Το πρώτο ειδικό όργανο για τη μέτρηση της δύναμης, το πρώτο δυναμόμετρο, κατασκευάστηκε το 1780 από τον Γάλλο μηχανικό Edme Regnier. Η αρχή λειτουργίας του δε διέφερε πολύ από αυτή των σύγχρονων δυναμόμετρων.

Τα δυναμόμετρα αποτελούνται από:

  •     ένα ελατήριο
  •     ένα περίβλημα του ελατηρίου
  •     μία κλίμακα, βαθμολογημένη έτσι ώστε ανάλογα με την επιμήκυνση του ελατηρίου να δείχνει την κατάλληλη ένδειξη για τη δύναμη
  •     ένα άγκιστρο, από το οποίο κρεμάμε το σώμα που θέλουμε να μετρήσουμε

Η παραμόρφωση ενός μεταλλικού ελάσματος μετακινούσε έναν δείκτη σε μια κλίμακα. Ανάλογη με τη δύναμη ήταν και η παραμόρφωση του ελάσματος, άρα και η μετακίνηση του δείκτη. 

Teacherland Education

Τα σύγχρονα δυναμόμετρα λειτουργούν με βάση την παραμόρφωση ενός ελατηρίου. Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση του ελατηρίου (επιμήκυνση).

Μονάδα μέτρησης της δύναμης είναι το Newton (Νιούτον), το οποίο συμβολίζεται: 1 Ν
Serafim Mpitsios

Παρουσίαση μαθήματος

https://users.sch.gr/gregzer/

Μάζες και ελατήρια

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Η παραβολή του Σπορέα

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Eκπαιδευτική επίσκεψη στο Παναθηναϊκό στάδιο – Πρόγραμμα «Kids’ Athletics»

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More