Κάνουν καλό οι ηλεκτρονικές οθόνες στην ανάπτυξη των παιδιών;

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μέσω της παρακάτω ανάρτησης την ανησυχία πολλών γονιών για την επίδραση των ηλεκτρονικών οθονών στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών τους

Στην εποχή μας παρατηρείται σε αυξανόμενο βαθμό υπερβολική έκθεση των παιδιών ακόμη και από την ηλικία των 2 ετών σε διάφορων τύπων ηλεκτρονικές οθόνες(οθόνη κινητού τηλεφώνου, οθόνη tablet, οθόνη τηλεόρασης, οθόνη υπολογιστή) καθώς η εναλλαγή των χρωμάτων και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με τα οποία τα παιδιά απασχολούνται δίνουν τη δυνατότητα για λίγες “ήσυχες” στιγμές στους γονείς χωρίς να ασχολούνται ιδιαίτερα με το παιδί τους…

Για να δούμε τελικά πόσο καλό κάνει αυτή η ενασχόληση;

Οι ηλεκτρονικές οθόνες κάνουν τα παιδιά επιρρεπή στο θυμό, τη κατάθλιψη και περιορίζουν τα κίνητρα στη ζωή τους

Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητος στην ηλεκτρονική χρήση πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η ενασχόληση των παιδιών με τη τεχνολογία βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, αυτό το οποίο διαπιστώθηκε είναι το ακριβώς αντίθετο ότι τα αυξημένα ποσοστά ηλεκτρονικής διέγερσης του εγκεφάλου των παιδιών μπορεί να τον “εκτροχιάσουν” κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του.

Ακολουθούν οι 6 τρόποι σύμφωνα με τους οποίους επηρεάζει αρνητικά η ηλεκτρονική οθόνη τα παιδιά:

1. O χρόνος στην οθόνη ενοχλεί τον ύπνο των παιδιών και ουσιαστικά απορρυθμίζει το βιολογικό τους ρολόι. Στην ουσία δεν αφήνει να τον οργανισμό να ξεκουραστεί όταν κοιμάται, δηλαδή εμποδίζει τον βαθύ ύπνο.

2. O χρόνος στην οθόνη κάνει λιγότερο ευαίσθητο το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Λειτουργεί ουσιαστικά σαν ναρκωτικό στα παιδιά, διότι τα εθίζει, τα ντοπάρει συνέχεια να νιώθουν καλά και ευχάριστα καθώς παρακολουθούν μια οθόνη.

3. Η συνεχής παρακολούθηση μιας φωτιζόμενης οθόνης σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη.

4. Ορμονικά έχει αποδειχθεί ότι η διαρκής παρακολούθηση μιας οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες. Το άτομο μπορεί να γίνει πιο ευερέθιστο εγκεφαλικά και να εμφανίσει έντονα σημάδια άγχους.

5. Η παρακολούθηση της οθόνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ελλειμματική προσοχή, η οποία έχει αποδειχθεί με εκρηκτικές συμπεριφορές θυμού και επιθετικότητας.

6. Όταν ένα παιδί είναι συνέχεια μπροστά από μια οθόνη, μειώνεται κατά συνέπεια ο χρόνος που έχει για να έρθει σε επαφή με τη φύση και το πράσινο. Το παιδί πιο δύσκολα θα βγει στη φύση, η οποία μπορεί αποδεδειγμένα να μειώσει το στρες, να αποκαταστήσει την ελλειμματική προσοχή και να μειώσει στοιχεία επιθετικότητας τα οποία μπορεί να εμφανίσει.

πηγή:psychopedia.gr

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Τιμωρίες: το σκεφθήκατε;

Αρνητικές επιπτώσεις από την πολύωρη έκθεση σε οθόνες σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαδικτυακό σεμινάριο «Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας στο ψηφιακό κόσμο: Προκλήσεις & Δυνατότητες» 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More