Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης θεσπίστηκε στις 31 Οκτωβρίου 1924, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνέδριου Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ο ιταλός Καθηγητής Φιλίπο Ραβίτσα ανακήρυξε την ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στη τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Στα ψηφίσματα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποταμίευσης ανακοινώθηκε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης θα είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην προώθηση της αποταμίευσης σε όλο το κόσμο.
Στόχοι:
- Γνωστικοί στόχοι:
- Να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια της αποταμίευσης.
- Να μάθουν βασικές έννοιες που σχετίζονται με τη διαχείριση χρημάτων και τη σημαντικότητα της αποταμίευσης για το μέλλον.
- Ψυχοκινητικοί στόχοι:
- Να συμμετάσχουν ενεργά σε ομαδικές δραστηριότητες και κατασκευές που ενισχύουν την κατανόηση της αποταμίευσης.
- Συναισθηματικοί στόχοι:
- Να αναπτύξουν υπευθυνότητα και αίσθηση διαχείρισης πόρων.
- Να καλλιεργηθεί η θετική στάση προς την αποταμίευση.
Πορεία Διδασκαλίας
Εισαγωγή
- Εισαγωγική ερώτηση στους μαθητές: “Ξέρετε τι σημαίνει να αποταμιεύουμε; Έχετε κουμπαρά στο σπίτι;”
- Στις 31 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης και η ημέρα αυτή μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να βάζουμε στην άκρη λίγα χρήματα ή πόρους για το μέλλον.
Παρακολούθηση Βίντεο
- Ας δούμε ένα σύντομο και διασκεδαστικό βίντεο που μας εξηγεί τι σημαίνει αποταμίευση και γιατί είναι καλή ιδέα.
- Μετά θα συζητήσουμε για το τι μας άρεσε στο βίντεο και ποια είναι η βασική ιδέα που πρέπει να θυμόμαστε.
Ας Αποταμιεύσουμε
Στη συνέχεια, παρακολουθούμε μία ιστορία για τα χρήματα και την αποταμίευση:
Πες μου Παππού τι μπορώ να αγοράσω με ένα ευρώ;
Συζητάμε για τις διάφορες μορφές αποταμίευσης, όπως κουμπαράδες ή αντικείμενα που μπορούν να αγοράσουν όταν αποταμιεύσουν χρήματα και κατόπιν οι μαθητές σκέφτονται και αναφέρουν τι θα ήθελαν να αγοράσουν αν αποταμίευαν. Ακούμε τον ύμνο της Αποταμίευσης!
Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΩΣ
Εκπαιδευτικά Βιβλία και Ιστορίες για την Αποταμίευση
Διαβάσαμε παραμύθια κι ιστορίες που μιλούν για την αξία της αποταμίευσης καθώς δημιουργούν ευχάριστους συνειρμούς και διευκολύνουν την κατανόηση της έννοιας της αποταμίευσης.
Ο συλλογικός κουμπαράς της τάξης
Τοποθετήσαμε σε εμφανές σημείο της τάξης μας έναν άσπρο κουμπαρά αυτοκίνητο και συμφωνήσαμε να συνεισφέρουμε όποτε θέλουμε από τις οικονομίες μας με στόχο να ενισχύσουμε την έννοια της ομαδικής αποταμίευσης για έναν κοινό σκοπό, π.χ., μια μελλοντική δραστηριότητα ή μικρό έπαθλο για την τάξη.
Ο ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΜΟΥ
Κατασκευή: Καδράκι αποταμίευσης
Με αφορμή την έκφραση για την αποταμίευση “Φασούλι το Φασούλι γεμίζει το σακούλι” που σημαίνει ότι όταν αποταμιεύεις τακτικά, ακόμη και μικροποσά, στο τέλος μαζεύεται σημαντικό ποσό φτιάξαμε το δικό μας σακούλι γεμάτο φασόλια!!
ομοίως:
Σταλαματιά σταλαματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιά.
Κατασκευή: Δημιουργία Προσωπικού Κουμπαρά
Δημιουργήσαμε έναν εναλλακτικό χάρτινο κουμπαρά για να τον έχουμε μαζί μας χωρίς να καταλαμβάνει πολύ χώρο. Είναι ένας κουμπαράς τσέπης!
Δημιουργία ομαδικής αφίσας για την Αποταμίευση
Τα παιδιά δημιούργησαν μία ομαδική αφίσα με θέμα “Αποταμιεύω για το μέλλον μου”. Ζωγράφισαν και κόλλησαν εικόνες με ό,τι θα ήθελαν να αποταμιεύσουν για να αγοράσουν στο μέλλον.
Με αυτή τη δραστηριότητα ενισχύεται η δημιουργικότητα τους και σκέφτονται στόχους που θα χρειαστούν αποταμίευση για να πραγματοποιηθούν αναπτύσσοντας συνέπεια και αίσθηση επιμονής.
Δραστηριότητα Παιχνιδιού Ρόλων
- Χρησιμοποιώντας ψεύτικα νομίσματα, οι μαθητές παίζουν έναν ρόλο όπου μαζεύουν “χρήματα” και τα τοποθετούν στον κουμπαρά τους.
- Συζητάνε για το πόσα χρήματα θα χρειαστούν για να αγοράσουν κάποιο αντικείμενο από αυτά που θέλουν, ενισχύοντας την ιδέα της σταδιακής αποταμίευσης.
Και δηλαδή μόνο χρήματα μπορούμε να αποταμιεύσουμε;;;
Όχι βέβαια! Υπάρχουν τόσοι εναλλακτικοί τρόποι αποταμίευσης…
Σε συνεργασία με τις Β και Γ τάξεις του σχολείου μας θα συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους για ένα κόσμο με λιγότερα απόβλητα, εστιάζοντας στο τρίπτυχο “Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση” (Reduce-Reuse-Recycle).
Οι μαθητές θα λάβουν εκπαίδευση σχετικά με τις σωστές μεθόδους ανακύκλωσης για κάθε κατηγορία απορριμμάτων και θα δημιουργήσουν αφίσες ευαισθητοποίησης για την προώθηση σωστών πρακτικών ανακύκλωσης.
Συλλογικές δράσεις που αφορούν τις πρώτες τάξεις του σχολείου μας, οι οποίες θα συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες μείωσης των απορριμμάτων, εστιάζοντας τόσο στην ανακύκλωση όσο και στη διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις είναι οι επόμενες:
1) Οργάνωση και προώθηση μιας εκστρατείας σε όλο το σχολείο για την ενθάρρυνση της κομποστοποίησης ως αποτελεσματικής μεθόδου διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων.
2) Πικ-νικ στην αυλή του σχολείου μας με επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.
3) Εργαστήρια ανακύκλωσης και ανακύκλωση μπαταριών, χαρτιού στον κίτρινο κάδο του σχολείου μας και ρούχων στον μοβ κάδο απέναντι από το σχολείο.
4) Συλλογή ρούχων, παιχνιδιών και βιβλίων που δεν χρειάζονται οι μαθητές για δωρεά σε διάφορους φορείς.
5)Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά (ταΐστρες πουλιών, κάτοψη πόλης) .
6) Δημιουργία αφισών ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση.
7) Συμμετοχή στην Διεθνή Ημέρα Δράσης Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά που διοργανώνεται από την οργάνωση Common Seas στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της προγράμματος Plastic Clever Schools.
Όλες αυτές οι δράσεις έχουν ως στόχο να κάνουν τη διδασκαλία πιο ζωντανή και να ενισχύσουν τη θετική στάση των μαθητών απέναντι στην αποταμίευση με διασκεδαστικό και συμμετοχικό τρόπο.