Σωστή διατροφή για τα δοντάκια μας!

Στον πρώτο κύκλο εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχολούμαστε με τον θεματικό άξονα ” Ζω καλύτερα – Ευ Ζην” με υποθεματική “Υγεία: Αυτομέριμνα”  με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Τα δόντια μου προσέχω, μικρόβια να μην έχω”. Στο 3ο εργαστήριο δεξιοτήτων του παραπάνω θεματικού άξονα με τίτλο ” Σωστή διατροφή για τα δοντάκια μας! ”, οι μαθητές καλούνται να αναγνωρίσουν ποιες τροφές είναι ευεργετικές και ποιες βλαβερές για την υγεία των δοντιών τους. Οι δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα που καλλιεργούνται είναι η συνεργασία, η επικοινωνία και η δημιουργικότητα.

Το εργαστήριο υλοποιείται σε συνεργασία με τους μαθητές του Α2 τμήματος του σχολείου μας και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας διατροφής που εορτάζεται σήμερα, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού («World Food Day»). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου και καθιερώθηκε το 1945 όπου και ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Στόχοι:

  1. Να κατανοήσουν οι μαθητές ποιες τροφές είναι υγιεινές για τα δόντια και ποιες προκαλούν φθορά.
  2. Να αναπτύξουν δεξιότητες επιλογής υγιεινών τροφών για την καθημερινή τους διατροφή.
  3. Να κατανοήσουν τη σημασία της στοματικής υγιεινής και της προστασίας των δοντιών.

Στάδια Διδασκαλίας:

  • Ξεκινήσαμε με μια σύντομη συζήτηση ρωτώντας τα παιδιά: “Τι σας αρέσει να τρώτε;”.
  • Εξηγήσαμε στους μαθητές ότι μερικές τροφές μας βοηθούν να έχουμε υγιή δόντια, ενώ άλλες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως πονόδοντο ή τερηδόνα.
  • Εμφανίσαμε εικόνες από τρόφιμα που καταναλώνουν συχνά (π.χ., γάλα, καραμέλες, φρούτα) και ρωτήσαμε τους μαθητές αν νομίζουν ότι κάνουν καλό ή κακό στα δόντια.

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για το γεγονός ότι κάποιες τροφές (π.χ., γλυκά, αναψυκτικά) μπορούν να βλάψουν τα δόντια, και πώς άλλες (π.χ., φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά) βοηθούν στην καλή υγεία των δοντιών. Ορισμένες τροφές (όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά) μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα ενώ οι υγιεινές τροφές (όπως τα φρούτα και τα λαχανικά) βοηθούν τα δόντια να παραμείνουν δυνατά.

Κατόπιν, είδαμε δύο κατασκευές όπου απεικόνιζαν τις τροφές που κατανάλωσαν το αστραφτερό και το πονεμένο δοντάκι.

Βιβλία για τη στοματική υγιεινή και τη σωστή διατροφή

Ξεφυλλίσαμε τα παρακάτω σχετικά με το θέμα μας βιβλία, τα οποία θα τα διαβάσουμε και θα τα επεξεργαστούμε στα επόμενα εργαστήρια δεξιοτήτων με περισσότερες λεπτομέρειες. Διαβάσαμε και στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή του παραμυθιού “Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη”.

Μιας παιδικής ιστορίας με πρωταγωνιστές δύο μικρόβια και η υγιεινή των δοντιών γίνεται παιχνιδάκι! Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα θα μας μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει με τα δοντάκια μας κι έτσι ποτέ δεν θα ξεχνάμε την φροντίδα τους!

”ΣΟΚΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΤΡΥΠΟΔΟΝΤΗ”

Η ΠαΡεΟύΛα ΜοΥ ΚΕΙΜΕΝΟ & ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΑΝΝΑ ΡΑΣΕΛΜΑΝ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΜΙΜΙΝΑ ΓΑΪΤΑΝΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΜΜΟΣ

Είδαμε, εκπαιδευτικά βίντεο με θέμα τις υγιεινές και βλαβερές τροφές για τα δόντια μας.

Health Teeth, Healthy Me: Captain Super Ultra on Healthy Foods

Sesame Workshop

Τι να τρώτε για να έχετε γερά δόντια και ούλα

DentArtistry

Φύλλα εργασίες με δραστηριότητες

Ακολούθησαν παιγνιώδεις δραστηριότητες όπου κάθε παιδί έλαβε κάρτες με διάφορα τρόφιμα (π.χ., καραμέλα, μήλο, γάλα, πατατάκια, σάντουιτς) και ζητήθηκε από τα παιδιά να κολλήσουν τις κάρτες σε δύο κατηγορίες: Καλές Τροφές και Βλαβερές Τροφές για τα δόντια.

Ύστερα, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με λαβύρινθους και τα πήγαν εξαιρετικά!

“Καλό ή κακό για τα δόντια μου;”: Ζωγράφισαν τις υγιεινές τροφές για την υγεία των δοντιών τους

Επιτραπέζιο εκπαιδευτικό παιχνίδι κατηγοριοποίησης

Για την επίτευξη των στόχων του εργαστηρίου δεξιοτήτων δημιούργησα ένα εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο “Υγιεινές ή βλαβερές τροφές για τα δόντια μας;” Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στην κατασκευή του. Τα παιδιά διαλέγουν το καθένα με τη σειρά τους μία κάρτα με εικόνες διαφόρων τροφών (π.χ., φρούτα, καραμέλες, τούρτα, λαχανικά). Στη συνέχεια, τοποθετούν την κάρτα που διάλεξαν με το γλωσσοπίεστρο στη σχισμή ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει η τροφή: Υγιεινές και Βλαβερές για τα Δόντια.

Το διασκέδασαν και ανταποκρίθηκαν όλοι τους με επιτυχία!

Παιχνίδι Ρόλων “χαρούμενα” και “λυπημένα” δοντάκια

Παίξαμε ένα παιχνίδι ρόλων όπου τα παιδιά γίνονται “χαρούμενα” και “λυπημένα” δοντάκια. Συζήτησαν και χάρηκαν μιμούμενοι τα δοντάκια σε διαφορετικούς ρόλους.

Βραβεία υγιεινής διατροφής

Στο τέλος, της δίωρης επιμόρφωσής τους οι μαθητές πήραν το βραβείο τους γιατί θα ακολουθούν πιστά τις πληροφορίες που έμαθαν τη σημερνή ημέρα για την στοματική υγιεινή και για τη διατροφή τους!

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Επιτραπέζιο εκπαιδευτικό παιχνίδι: “Υγιεινές ή βλαβερές τροφές για τα δόντια μας;”

Η Μαργαρίτα του Μιχάλη Στασινόπουλου

Το μπάσκετ της πρόσθεσης!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More