Η Φροντίδα των Δοντιών μας

Στον πρώτο κύκλο εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχολούμαστε με τον θεματικό άξονα ” Ζω καλύτερα – Ευ Ζην” με υποθεματική “Υγεία: Αυτομέριμνα”  με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Τα δόντια μου προσέχω, μικρόβια να μην έχω”. Στο 4ο εργαστήριο δεξιοτήτων του παραπάνω θεματικού άξονα με τίτλο ”Η Φροντίδα των Δοντιών μας”, οι μαθητές καλούνται να κατανοήσουν τη σημασία της σωστής φροντίδας των δοντιών και να μάθουν βασικές δεξιότητες για τον καθαρισμό των δοντιών. Οι δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα που καλλιεργούνται είναι η συνεργασία, η επικοινωνία και η δημιουργικότητα.

Σκοποί του Μαθήματος

  1. Να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία της σωστής φροντίδας των δοντιών.
  2. Να μάθουν βασικές δεξιότητες για τον καθαρισμό των δοντιών.
  3. Να αναπτύξουν θετικές συνήθειες για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας.

Διδακτικοί Στόχοι

Με το τέλος του μαθήματος, οι μαθητές θα μπορούν να:

  • Εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να φροντίζουν τα δόντια τους.
  • Κατανοούν πότε και πώς να βουρτσίζουν τα δόντια τους.
  • Κατανοούν τα προϊόντα της στοματικής υγιεινής.
  • Αντιλαμβάνονται την αξία του σωστού βουρτσίσματος για τους ίδιους.

Πορεία Διδασκαλίας

«Η οδοντόβουρτσα» από το Ανθολόγιο της Α΄-Β΄ τάξης

Αρχικά, συζητάμε με τους μαθητές για τα δόντια και τη σημασία τους. Ρωτάμε: “Γιατί έχουμε δόντια;” και “Πώς τα φροντίζουμε;” Στη συνέχεια, διαβάζουμε κι επεξεργαζόμαστε το ποίημα «Η οδοντόβουρτσα» από το Ανθολόγιο της Α΄-Β΄ τάξης (σελ. 54) εστιάζοντας στην οδοντόβουρτσα , την οδοντόκρεμα, το οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα με στόχο οι μαθητές/τριες να αντιληφθούν την αξία και τη συμβολή τους στην υγιεινή των δοντιών. Το ποίημα λέγεται λίμερικ. Είναι ποιήματα διασκεδαστικά, παιχνίδια της γλώσσας και της φαντασίας.

Στη συνέχεια παρακολουθούμε την τραγουδοϊστορία: “το δοντάκι” για να προβληματιστούμε… και συζητάμε για τις συνήθειες του λιχούδη Γιαννάκη…

Irene Cacoyanni

Πείραμα με Αβγό & Αναψυκτικό

  • Υλικά: Βραστό αυγό, ένα ποτήρι με σκούρο αναψυκτικό (π.χ. κόλα).
  • Δραστηριότητα: Βάζουμε το βραστό αβγό στο αναψυκτικό και το αφήνουμε για λίγες ώρες (ή ιδανικά για μια ολόκληρη ημέρα) πριν το μάθημα.

Την 1η μέρα

Μετά την παρατήρηση, τη δεύτερη μέρα εξηγούμε στα παιδιά ότι το αναψυκτικό έβαψε το “κέλυφος” του αβγού, όπως ακριβώς μπορεί να λεκιάσει και να βλάψει τα δόντια μας αν δεν τα καθαρίζουμε σωστά.

Κατόπιν, παρακολουθούμε το επόμενο εκπαιδευτικό βίντεο:

«Πλένω τα δοντάκια μου…. χαρίζω χαμόγελα γύρω» 

ATHINA GIOUZENI

Οι σύμμαχοι των δοντιών μας

Οι μαθητές γνώρισαν από κοντά τους συμμάχους των δοντιών μας!! Είναι πολύ δυνατοί και αντιμετωπίζουν όλα τα μικρόβια που θέλουν να καταστρέψουν τα δοντάκια μας!

Πίνακας αναφοράς “Οι φίλοι των δοντιών”

Κατασκευάζουμε έναν διαφορετικό πίνακα αναφοράς με το καθαρό-χαρούμενο δοντάκι και τους βοηθούς του (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα).

Αφίσες για τη στοματική υγιεινή

Παρουσίαση της Τεχνικής Βουρτσίσματος

Παρακολουθούμε την «Οδοντοστοιχούλα», ένα βιντεάκι κινουμένων σχεδίων που διαρκεί όσο ένα βούρτσισμα και το παιδικό τραγουδάκι που ακούγεται έχει ως σκοπό να διδάξει στοματική υγιεινή στα παιδιά, αλλά και να τα ενθαρρύνει να την τηρήσουν. Με ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά, κάνει το «βαρετό» για τα παιδιά βούρτσισμα των δοντιών «παιχνίδι».

ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΟΥΛΑ

Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ)

Χρησιμοποιώντας το μοντέλο δοντιών, δείχνουμε πώς να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια. Εξηγούμε την κίνηση της οδοντόβουρτσας και τη διάρκεια που πρέπει να αφιερώνουν οι μαθητές.

KidzDent: Πώς βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Vasiliki “KidzDent” Kafourou

Έπειτα, δίνουμε σε κάθε μαθητή μια οδοντόβουρτσα για να εξασκηθεί πάνω στο μοντέλο ή στον αέρα, μαθαίνοντας την τεχνική βουρτσίσματος.

Συζητάμε για το πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια (τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα) και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για βούρτσισμα (πρωί και βράδυ). Επίσης, εξηγούμε την αναγκαιότητα της αλλαγής της οδοντόβουρτσας κάθε 3 μήνες και τη σημασία της χρήσης οδοντόκρεμας με φθόριο.

Tρισδιάστατη κατασκευή “Βουρτσίζω τα δόντια μου καλά!”

Οι μαθητές κατασκευάζουν μία τρισδιάστατη κατασκευή με ένα παιδάκι που πλένει τα δόντια του με κινούμενο μέρος την οδοντόβουρτσα του!

Πρακτική Χρήσης Οδοντικού Νήματος με Πλαστελίνη και Κουμπιά

  • Υλικά: Πλαστελίνη, κουμπιά, οδοντικό νήμα.
  • Δραστηριότητα: Κολλάμε τα κουμπιά πάνω στην πλαστελίνη, αφήνοντας μικρά κενά για να αναπαραστήσουμε τα δόντια. Δίνουμε στα παιδιά οδοντικό νήμα και τους δείχνουμε πώς να το περνούν ανάμεσα στα “δόντια” (κουμπιά), εξηγώντας ότι αυτή η τεχνική αφαιρεί τροφές και μικρόβια από τα δύσκολα σημεία.

Χειροτεχνία: Οδοντόβουρτσα με γλωσσοπίεστρα

Τα παιδιά κολλούν πάνω σε ένα χρωματιστό γλωσσοπίεστρο το οποίο είναι η λαβή της οδοντόβουρτσας, σφουγγάρι στην κορυφή για να φτιάξουν “τρίχες”.


Αυτό το σχέδιο διδασκαλίας προσφέρει διαδραστική και βιωματική μάθηση, βοηθώντας τους μαθητές να αναπτύξουν θετικές συνήθειες για τη στοματική υγιεινή από νωρίς.

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Η κυρά Δημοκρατία

Το γράμμα Ν-Νυχτώνει

Νανουρίσματα και ταχταρίσματα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More