Βιωματικό εικαστικό εργαστήρι “Υπερρεαλιστικό θέατρο Σκιών”

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τους μαθητές του Α2 τμήματος του σχολείου μας συμμετείχαμε στο εικαστικό, βιωματικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δήμου Πατρέων και της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων.

Οι μαθητές/-τριες αρχικά παρακολούθησαν ένα βίντεο για την ιστορία του Θεάτρου Σκιών και του Καραγκιόζη, όπως και για το καρναβάλι και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.

Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στην έκθεση των έργων που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του προηγουμένου έτους η οποία λαμβάνει χώρα στην αίθουσα Κ4. Η συγκεκριμένη έκθεση συστήνεται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς και εγκαινιάζεται στο μαθητικό φεστιβάλ Ιουνίου έτσι ώστε να επιτευχθεί η διάχυση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.


Ύστερα τα παιδιά, υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: “Υπερρεαλιστικό θέατρο σκιών”. Είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής κατασκευής και εικονοποίησης σεναρίων τα οποία παράχθηκαν με την τεχνική της συνειρμικής αφήγησης μέσω του παιχνιδιού σκιών.

Οι σκιές δημιουργούνται από τυχαία ανακυκλώσιμα αντικείμενα πίσω από ένα όρθιο φωτιστικά ημιπερατό ταμπλό. Οι μαθητές δημιούργησαν και παρατήρησαν σκιές, σώματα και αντικείμενα πίσω και μπροστά από το ταμπλό αντίστοιχα.

Το ταμπλό λειτουργούσε σαν το φίλτρο όπου οι μαθητές απέδωσαν τους δικούς τους συμβολισμούς σε αυτό που έβλεπαν και κλήθηκαν να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες σύμφωνα με τις προσωπικές τους προσλαμβάνουσες. Κατόπιν, δημιούργησαν ένα σενάριο τριών σκηνών προοδευτικά εξελισσόμενου.

Οι μικροί σεναριογράφοι έγραψαν….

Η ΜΑΓΙΣΣΑ, Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΔΙ

1η Πράξη:
Η μάγισσα με το μυτερό καπέλο συνάντησε μια αρκούδα και ένα φίδι και έγιναν φίλοι. Ξαφνικά έπιασε βροχή και η μάγισσα έβγαλε μια τεράστια ομπρέλα από το πουθενά. Καθώς η ομπρέλα άνοιγε εκσφενδόνισε το φίδι στην φουρτουνιασμένη και μανιασμένη θάλασσα που βρισκόταν δίπλα τους. Η μάγισσα με ένα κούνημα του ραβδιού της έριξε ένα σωσίβιο στο φίδι για να σωθεί. Το φίδι τύλιξε σφιχτά την ουρά του γύρω του, αλλά τα χτυπήματα από τα σκουπίδια και τα πλαστικά μπουκάλια που είχαν ρίξει οι άνθρωποι μέσα στη θάλασσα το οδήγησαν στο να πίνει όλο και περισσότερο νερό.

Λίγα λεπτά πριν σταματήσει να παλεύει, εμφανίστηκε ένα γιγάντιο καβούρι που το έβγαλε στην ακτή με την βοήθεια
ενός διχτυού. Μετά την περιπέτειά τους πήγαν όλοι ασφαλείς στο σπίτι της μάγισσας.

2η Πράξη:
Είναι νύχτα και ένα νυχτοπούλι κολυμπάει στην θάλασσα. Ένας δράκος το αρπάζει και το βάζει μέσα στα μεγάλα του
φτερά και το πάει στην φωλιά του. Εκείνη την ώρα πετούσε στον ουρανό και η μάγισσα με τη σούπερ γρήγορή της σκούπα και βλέποντας την αρπαγή θέλησε να σώσει το νυχτοπούλι.

Έγινε μια πολύ μεγάλη μάχη για πολλή ώρα με θορύβους σαν αστραπές και λάμψεις με φωτιές. Η μάγισσα, αν και δυνατή, όντας μόνη της χωρίς τους φίλους της, αρκούδα, φίδι και καβούρι, έχασε…

3η Πράξη:
Η αρκούδα κλαίγοντας πάνω από τον τάφο της μάγισσας έχει μόνο μια σκέψη να την παρηγορεί. Το ραβδί της μάγισσας ζει και μετά από εκείνη, αλλά στα χέρια ενός ιππότη που το βρήκε πεσμένο στο χώμα, κάτω από το σημείο του ουρανού που έγινε η μάχη. Η αρκούδα έκλεψε το ραβδί από τον ιππότη και αντιμετώπισε τον δράκο, αυτήν την φορά στη γη, και τον νίκησε.

Ήταν αρκετό να κουνήσει το ραβδί δύο φορές…

ΤΕΛΟΣ

Μετά την ευαισθητοποίηση με τα παιχνίδια σκιών εικονογράφησαν το σενάριο που δημιούργησαν παραπάνω!


Τρία έργα παρέμειναν στον χώρο του εργαστηρίου των Παλαιών Σφαγείων για την έκθεση της επόμενης χρονιάς!

Ευχαριστούμε πολύ για τη άψογη συνεργασία τις υπεύθυνες εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
– Καβαλιεράτου Σπυριδούλα, ΠΕ Καλών Τεχνών: Υπεύθυνη σχεδιασμού, οργάνωσης, συντονισμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων
-Δεδούση Θεοδώρα, ΠΕ Καλών Τεχνών: Υπεύθυνη σχεδιασμού, οργάνωσης, συντονισμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων
– Τσιόγκα Ελένη, ΠΕ Μουσειολογίας: Υπεύθυνη συντονισμού, ξενάγησης και εμψύχωσης

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Το γράμμα Ρ-Ρινόκερος και κόκορας

Τα σημεία στίξης

Συμμετοχή στη Διεθνή Ημέρα Δράσης “Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More