Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Α2 τμήμα του σχολείου μας και το 39ο Νηπιαγωγείο Πατρών υλοποιήσαμε μία βιωματική δράση κομποστοποίησης στο προαύλιο του σχολείου μας χρησιμοποιώντας τον κάδο κομποστοποίησης που διαθέτει το σχολείο μας. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους και στο πλαίσιο συμμετοχής μας στο Διεθνές δίκτυο Οικολογικών Σχολείων (ecoschools) με εθνικό χειριστή του Προγράμματος για την Ελλάδα την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Η κομποστοποίηση είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών που καταλήγει στη δημιουργία μιας μάζας που μοιάζει με χώμα, η οποία μάζα ονομάζεται κομπόστ και είναι πολύ θρεπτική για τα φυτά. Ό,τι ακριβώς κάνει η φύση για εκατομμύρια χρόνια, το ίδιο ακριβώς γίνεται με την κομποστοποίηση, η οποία είναι ένας άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης των προϊόντων που δέχεται ο κάδος της κομποστοποίησης.
Η διαδικασία της κομποστοποίησης
Οποιοδήποτε φυτικό υλικό μπορεί να τοποθετηθεί στον κάδο κομποστοποίησης. Τα υλικά, που δεν πρέπει να τοποθετούμε στον κάδο μας, είναι τα ζωικά υπολείμματα. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να κομποστοποιηθούν:
Ο κάδος μας χρειάζεται την κατάλληλη αναλογία από υλικά πλούσια σε άνθρακα – «καφέ» υλικά – όπως ξερά φύλλα, άχυρα και κομμάτια ξύλου και υλικά πλούσια σε άζωτο – «πράσινα» υλικά – όπως φρέσκα κλαδέματα φυτών και φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα. Ανακατεύοντας διάφορα είδη υλικών ή αλλάζοντας τις αναλογίες, μπορεί να αλλάξει η ταχύτητα της αποσύνθεσης. Η ιδανική αναλογία είναι περίπου 1 μέρος υλικών πλούσιο σε άζωτο προς 2-4 μέρη υλικών πλούσια σε άνθρακα. Υπερβολική ποσότητα άνθρακα επιβραδύνει την αποσύνθεση, ενώ τα πολλά αζωτούχα μπορεί να προκαλέσουν οσμές. Ο άνθρακας προμηθεύει τους μικροοργανισμούς με ενέργεια και το άζωτο με πρωτεΐνες.
Οι μαθητές έφεραν από το σπίτι τους υλικά για να κομποστοποιηθούν. Στη συνέχεια είτε σε ομάδες είτε ατομικά έριχναν τα υλικά στον κάδο.
Απαιτείται να οξυγονώνεται ο κάδος, γιατί όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στον κάδο κομποστοποίησης χρειάζονται αέρα για να επιβιώσουν. Η ανάδευση και η ανάμιξη θα συμβάλει στην εισαγωγή αέρα. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει υγρασία στον κάδο κομποστοποίησης. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό για τη διαδικασία αυτή, είναι η ζέστη, διότι κατά
τη διαδικασία της αποσύνθεσης αναπτύσσεται θερμότητα από τη δράση των μικροοργανισμών. Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία στο κέντρο του κάδου, τόσο πιο σωστά γίνεται η διαδικασία της κομποστοποίησης.
Ο χρόνος που απαιτείται για την κομποστοποίηση εξαρτάται από τα υλικά που προστίθενται και από τη διαδικασία που ακολουθείται. Κάτω από ιδανικές συνθήκες, η θερμοφιλική κομποστοποίηση με συχνή ανάμειξη μπορεί να παράγει ωφέλιμο λίπασμα μέσα σε δύο ή τρεις μήνες, εφόσον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες. Οπότε περίπου τον Μάρτιο θα έχουμε το οργανικό λίπασμά μας για τα φυτά και τα δέντρα του σχολείου μας!
Η κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία που είναι εύκολη και αναγκαία για το περιβάλλον μας.
Η δράση του σχολείου μας και του 39ου Νηπιαγωγείου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλους οργανισμούς και φορείς για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος που η κομποστοποίηση επιφέρει στο περιβάλλον και στην κοινωνία κατ’ επέκταση.
Μπράβο σε όλους τους μαθητές που έφεραν οργανικά απορρίμματα και τα εναπόθεσαν στον ειδικό κάδο! Επίσης, η δράση πέτυχε τον στόχο της αφού οι μαθητές στα διαλείμματα χρησιμοποιούν τον κάδο κομποστοποίησης για τα οργανικά απορρίμματα που προέρχονται από το πρωινό τους!