3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμΕΑ. 

Στην Ελλάδα η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε με τις διατάξεις του Ν.2430/96 ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με στόχο να υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Ειδικότερα, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση για υποστήριξη και ευημερία των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Μια μικρή περιγραφή του τι είναι αναπηρία και τα είδη της

Olga Vareli

Κάθε άτομο με πνευματική ή σωματική αναπηρία έχει δικαίωμα στήριξης προκειμένου να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Δυστυχώς όμως, τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν συχνά ακόμη και σήμερα, σοβαρά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, με αποτέλεσμα να βιώνουν πολλές φορές την περιθωριοποίηση, τη στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία θα πρέπει να είναι κοινά σε όλους.

Διαφορετικότητα

{Στηρίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία}

Funky Glam

Εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο περίπου άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια και δεν απολαμβάνουν πρόσβαση στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλα άτομα, όπως είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, γενικότερα. Το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή είναι απαραίτητο για τη μείωση των ανισοτήτων, για τη δημιουργία σταθερών δημοκρατιών και ενεργών πολιτών.

Δείτε στη συνέχεια ανθρώπους με αναπηρία που έκαναν τη διαφορά

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης – Τα Παιδιά Της Άνοιξης

Heaven Music Μουσική: Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης ▶ Στίχοι: Δημήτρης Ι. Μπρούχος ▪ Σολίστας: Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης ▪ Programming – Tρομπέτες: Νίκος Ράλλης ▪ Συμμετέχει η χορωδία του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας υπό τη διεύθυνση του Δρ. Κ. Τσαχουρίδη. ▪ Η ηχογράφηση της χορωδίας έγινε στο Cue Productions (Θεσσαλονίκη) με την ευγενική χορηγία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παρέχεται ειδική εκπαίδευση, η οποία επιδιώκει:

α) την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, 

β) τη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη ή επανένταξή τους στο κοινό εκπαιδευτικό σύστημα και κατ’επέκταση στο κοινωνικό σύνολο,

γ) την επαγγελματική τους κατάρτιση και τη συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία,

δ) την αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο και την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη και

ε) τη διασφάλιση της αυτόνομης συμμετοχής των Ατόμων Με Αναπηρία στην οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή.

 Όλοι θέλουμε ένα Σχολείο που καλλιεργεί  την αλληλεγγύη, την αποδοχή και τον σεβασμό

Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη αλλά ίση με τη δική μας, όπως οφείλει να είναι. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η εν τοις πράγμασι ισότητα, η οποία αποτυπώνεται στην καθημερινότητα του ατόμου με οπτική αναπηρία και στην παροχή ίσων ευκαιριών στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή με σεβασμό πάνω από όλα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ” βλέπω … νιώθω….ακούω”

sholeiokofon ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΤΡΑΣ , ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΤΡΑΣ & 48ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. Π. Ε.Θ ” Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ” ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ “ΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝΕ” ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ/ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΠΑΤΡΑΣ 3-12-2018

Αν θέλετε διαβάστε και τα επόμενα άρθρα…

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Δράση φιλαναγνωσίας με τη συγγραφέα Γκοτσίνου Τζένη

Μήπως είμαι συνέχεια πάνω από το παιδί & σκάει;

Χριστουγεννιάτικο Padlet

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More