Πρώτη μέρα στο σχολείο

Photo by Yan Krukau on Pexels.com

Την Τρίτη, υποδέχθηκα στην καινούρια τάξη με χαρά τους νέους μαθητές μου! Είναι τα μικρότερα παιδιά του τριθέσιου σχολείου μας, οι μαθητές της Α και Β τάξης!

Αφού ακούσαμε το ωραίο τραγουδάκι, οι μαθητές της Β τάξης μας διάβασαν ένα κείμενο από το Ανθολόγιο (Α΄ και Β΄ τάξης) του Κλοντ Γκούτμαν “Η πρώτη μέρα στο σχολείο”.

Στη συνέχεια, αρχίσαμε τη γνωριμία μας με παιχνίδια γνωρίμιας για να σπάσει ο πάγος!

1ο παιχνίδι: Πως σε λένε, Πως σε λένε, Πως σε λένε, πως;

Καθίσαμε σε κύκλο και ξεκινώντας απευθυνόμενη στο παιδάκι δίπλα μου, είπα ρυθμικά τη φράση: «Πως σε λένε, Πως σε λένε, Πως σε λένε, Πως;» Το παιδί είπε το όνομά του και τα υπόλοιπα παιδιά επανέλαβαν δυο φορές την φράση χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια «τον λένε, τον λένε……….(το όνομα του παιδιού)». Αυτό συνεχίστηκε μέχρι να τελειώσει ο κύκλος των παιδιών.

2ο παιχνίδι: Η μουσική μπάλα

Τα παιδιά κάθισαν σε κύκλο και όσο έπαιζε η μουσική περνούσαν από χέρι σε χέρι ένα μπαλάκι. Μόλις σταματούσε η μουσική, αυτός που την κρατούσε έπρεπε να πει το όνομα του.

3ο παιχνίδι: Πιάσε το μπαλόνι

Τα παιδιά στέκονταν όρθια σε κύκλο και ήμουν στο κέντρο του κύκλου, όπου τους πέταξα ψηλά ένα μπαλόνι. Όποιο παιδί έπιανε το μπαλόνι έλεγε το όνομά του και τα υπόλοιπα παιδιά το χαιρετούσαν αλλάζοντας τον τόνο της φωνής τους. Στη συνέχεια το παιδί έβγαινε από τον κύκλο.

4ο παιχνίδι: Συλλαβές με παλαμάκια

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι μαθητές κάθονταν στην αυλή του σχολείου μας σε κύκλο. Ένα-ένα τα παιδιά έλεγαν το όνομα τους και αφού το έλεγαν όλη η ομάδα έλεγε δυνατά το όνομα χτυπώντας παλαμάκια.
Για παράδειγμα: “Βασίλης!”
Όλη η ομάδα: ΒΑ– ΣΙ – ΛΗΣ. Ταυτόχρονα με τις συλλαβές η ομάδα χτυπά και 3 παλαμάκια.

5ο παιχνίδι: Βλέπω ένα παιδί

Όλα τα παιδιά κάθισαν σε ένα κύκλο και με τη σειρά κάθε παιδί σκεφτόταν για να περιγράψει ένα συμμαθητή του χωρίς να πει το όνομα του ξεκινώντας τη φράση «Βλέπω ένα παιδί». Για παράδειγμα: «Βλέπω ένα παιδί, που έχει ξανθά μαλλιά και φοράει μπλε μπλούζα». Τα άλλα παιδιά έπρεπε να μαντέψουν ποιο είναι το παιδί, που έχει σκεφτεί και να φωνάξουν δυνατά το όνομά του!

6ο παιχνίδι: Μπαίνω στη σειρά

Τα παιδιά έπρεπε να τοποθετηθούν στο χώρο ανάλογα με το παράγγελμα: π.χ. Μπείτε στη σειρά από τον λιγότερο ψηλό στον ψηλότερο και το αντίστροφο,
μπείτε στη σειρά πρώτα τα αγόρια και ύστερα τα κορίτσια και το αντίστροφο, κάντε μια ομάδα όσοι φορούν κόκκινο και μια όσοι δεν φορούν κόκκινο κλπ. Ο μοναδικός κανόνας είναι να γίνουν όλα αυτά με απόλυτη ησυχία! Όποιος παραβεί τον κανόνα βγαίνει από το παιχνίδι.

Τα πορτρέτα μας

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τον εαυτό μας, για τις αγαπημένες μας συνήθειες, τα αγαπημένα μας μαθήματα, χρώματα και για τα επαγγέλματα που θα θέλαμε να ακολουθήσουμε στο μέλλον! Ύστερα, το κάθε παιδί ζωγράφισε τον εαυτό του!!

Μπράβο σας παιδιά!Υπέροχες δημιουργίες!

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

12η Ποδηλατική Βόλτα Πανεπιστημίου Πατρών

Συμμετοχή στον διαγωνισμό “Ένα κοχύλι στον βυθό” του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Εκπαιδευτική δράση Ολυμπιακής Εβδομάδας

1 σχόλιο

A και Β όλοι μαζί μία ομάδα! – Love Teaching 19 Σεπτεμβρίου 2022 - 00:37
[…] Πρώτη μέρα στο σχολείο […]
Προσθέστε ένα σχόλιο

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More