Μαθαίνουμε για τις Απόκριες

Οι Απόκριες είναι από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, φορώντας μάσκες, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί προς τιμή του Θεού Διονύσου!

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρή Δευτέρα οπότε αρχίζει και η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Ονομάστηκαν έτσι επειδή, τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας» Οι αποκριές παραμένουν η μόνη μη θρησκευτική γιορτή στη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. 

https://www.facebook.com/karnavalipatras/
Σύμφωνα με το «Standard Dictionary of Folklore, Mythology and Legend» των Funk και Wagnalls: «Το καρναβάλι προέρχεται από τη φράση: «carrus navalis» που σημαίνει: κάρο της θάλασσας, ένα τροχοφόρο όχημα με μορφή πλοίου το οποίο χρησιμοποιούσαν στις  πομπές του Διόνυσου και από το οποίο έψαλλαν όλα τα είδη των σατυρικών τραγουδιών». Η λέξη επίσης σχετίζεται με τα Κάρνεια και τον Θεό Κάρνειο Απόλλωνα, αλλά τα Κάρνεια γιορτάζονταν τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο και δεν είχαν τα έθιμα των μασκαράδων, ανάμνηση νεκρών κτλ. Επίσης σχετίζεται με τον χοροπηδηχτό χορό των Σατύρων που είναι μεταμφιεσμένοι ως τράγοι. Έτσι το καρναβάλι μπορεί να σημαίνει βαλλισμός των κάρνων. Κάρνος κατά τον λεξικογράφο Ησύχιο είναι κάρνος· φθείρ. βόσκημα, πρόβατον. Έτσι οι τράγοι που είναι τα βοσκήματα, βαλλίζουν δηλ. χοροπηδάνε. Ίσως αυτή η ετυμολογία είναι πιο σωστή από τις άλλες και να συμβαδίζει και με τα αρχαία έθιμα.
πηγή:https://blogs.sch.gr/mtsaousid/

Για τα μεγαλύτερα παιδιά αν θέλτε μπορείτε να δείτε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο :
Η γιορτή της Αποκριάς και η σχέση της με την διονυσιακή λατρεία

Πάμε να μάθουμε…

🔹 Τι είναι οι Απόκριες; 🔸 Τι σημαίνει η λέξη Απόκριες; 🔹 Ποιες είναι οι 3 εβδομάδες των αποκριών; 🔸 Ποια είναι τα ελληνικά ήθη και έθιμα σχετικά με τις Απόκριες;

EggΠαίδευση ~ Παιδικά Βίντεο

Το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα, γίνεται στην Πάτρα! Είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, κι ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια στην Ευρώπη όπου αναπτύσσονται δεκάδες φαντασμαγορικά και εντυπωσιακά χάπενινγκ, θεατρικά δρώμενα, χοροί, παρελάσεις και παιχνίδια από τη ημέρα της Τελετής Έναρξης μέχρι και την Τελετή Λήξης. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του πατώντας εδώ!

Απόκριες- Ήθη και έθιμα

Junior Explorers

Ξεφυλλίστε και το επόμενο βιβλίο για να διαβάστε ήθη και έθιμα για το Καρναβάλι.

Ο Κλόουν (σε Εικονόλεξο)

Παιδόκοσμος

Αποκριάτικο έθιμο “Το γαϊτανάκι”🎈

Όπως γράφει ο Πολυποίτης στην ιστοσελίδα chilonas.com από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, είναι και το περίφημο γαϊτανάκι, ένας χορός ή ακριβέστερα ένα χορευτικό παιγνίδι, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα και τη διάθεση των εορτών. Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες τού Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χορευτικός χαρακτήρας του δεν άφηναν κανέναν αδιάφορο!

Ζωσιμαία Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων

Χρειάζονται δεκατρία άτομα για να στήσουν τον ιδιότυπο χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο, κοντάρι, στο κέντρο από την κορυφή τού οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα (ο αριθμός ποικίλει). Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και είναι αυτές που δίνουν το όνομά τους και στο έθιμο. Γύρω από τον στύλο δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι.

Καθώς κινούνται γύρω από τον στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν, πλέκουν τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς, με τον ίδιο τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές.

Όταν οι κορδέλες έχουν όλες τυλιχτεί και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά στο κοντάρι, αντιστρέφεται η φορά του χορού και αφού τα γαϊτάνια ξετυλιχτούν ο χορός τελειώνει.

natasa627

Στις περισσότερες περιπτώσεις το γαϊτανάκι αποτελεί παραδοσιακή γιορτή αιώνων, διαφόρων αγροτικών κυρίως περιοχών, συμβολίζοντας το πνεύμα της συναδέλφωσης, της αγάπης και της ομόνοιας.

Σε πολλές περιοχές το γαϊτανάκι σήμερα το χορεύουν τις Αποκριές υπάρχουν όμως πολλές μαρτυρίες ότι παλαιότερα χορεύονταν τα Θεοφάνεια αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων η την πρωτοχρονιά, μάλιστα αρκετές περιοχές κρατούν ακόμη το έθιμο αυτές τις ημέρες.

Οι λόγοι για τους οποίους μεταφέρθηκε το γαϊτανάκι στις Αποκριές, δεν είναι γνωστοί, ίσως διότι σε άλλες περιοχές να χορευόταν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και οι υπόλοιπες θέλησαν να «προσαρμοστούν».

Το καρναβάλι στην τέχνη

Και οι καλλιτέχνες βάζουν τις δικές τους πολύχρωμες πινελιές, περιγράφοντας σκηνές του καρναβαλιού ή απεικονίζοντας ήρωες όπως ο Αρλεκίνος, ο Πιερότος και η Κολομπίνα.
Ας δούμε μερικά από τα έργα που φιλοτέχνησαν διάσημοι ζωγράφοι με θέματα εμπνευσμένα από το καρναβάλι πατώντας εδώ.

Διαδραστικό Παιχνίδι | Μουσικοκινητικό Παιχνίδι αντανακλαστικών + αδρής κινητικότητας 🥳

EggΠαίδευση ~ Παιδικά Βίντεο

Αποκριάτικα quiz

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Πάσχα, Κυρίου Πάσχα!

Οι επτά φράσεις του Χριστού στον σταυρό

Μεγάλη Πέμπτη: Η Ακολουθία των Παθών

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More