Aυτισμός: Ποιότητα ζωής για εσάς και την οικογένειά σας

Οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος -ΔΑΦ- είναι μια χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που αφορά τουλάχιστον 1% του πληθυσμού και στην Ελλάδα

Photo by Polina Kovaleva on Pexels.com

Οι εμφανιζόμενες δυσκολίες στην κοινωνική επικοινωνία, στη συμπεριφορά και στην αισθητηριακή επεξεργασία διαταράσσουν την ευρύτερη λειτουργικότητα και την κοινωνική συναλλαγή του ατόμου και της οικογένειας του.

Η βαρύτητα και οι συνέπειες των δυσκολιών αυτών ποικίλλουν: Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να είναι από αυτόνομα, με περιορισμένη ανάγκη υποστήριξης έως άτομα που χρειάζονται συνεχή, συστηματική και πλήρη υποστήριξη.

Η σφαιρική διαχείριση των ιδιαιτεροτήτων/ δυσκολιών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ΔΑΦ και των οικογενειών τους απαιτεί ένα προσβάσιμο δίκτυο υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, υποστηριζόμενης εργασίας και κοινωνικής φροντίδας, με εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Η ανάπτυξη υπηρεσιών βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, είναι απαραίτητη για την κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών στη διάρκεια της ζωής. Η αγωγή της ευρύτερης κοινότητας και η διαθεσιμότητα του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου είναι απαραίτητα για την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση του στίγματος.

Η ομάδα του autismap.gr, οραματίζεται μια εξελισσόμενη και ανανεούμενη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης και δικτύωσης για τον αυτισμό στην Ελλάδα , που εντοπίζει  και αφουγκράζεται  νέες και μη καλυπτόμενες ανάγκες, υποστηρίζει την κάλυψη τους με νέες υπηρεσίες και  αξιοποιεί συνέργειες και συνεργασίες.

Η ιστοσελίδα autismap.gr δημιουργήθηκε με σκοπό την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αυτιστικών ατόμων και την προαγωγή μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, αποδοχής και σεβασμού.

“Αυτισμός: Ποιότητα ζωής για εσάς και την οικογένειά σας”

Στην ανανεωμένη ιστοσελίδα autismap.gr φιλοξενείται αναρτημένος ο πρακτικός οδηγός “Αυτισμός: Ποιότητα ζωής για εσάς και την οικογένειά σας”. Πατήστε εδώ για να το κατεβάσετε.

Το εγχειρίδιο αυτό σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την πλοήγηση γονέων και φροντιστών “στη χώρα του Αυτισμού”. Ανεξάρτητα από την ηλικία διάγνωσης του παιδιού, ο καταιγισμός από πληροφορίες αποτελεί συχνά εμπόδιο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων από την πλευρά των γονέων, αποφάσεις που συνήθως καθορίζουν το μέλλον του Αυτιστικού παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας.

Το εγχειρίδιο για τον αυτισμό στην Ελλάδα αποτελεί παραδοτέο του έργου grow4autism. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου (ΚΠΕ) και εταίρο την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ).

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Εκπαιδευτική δράση Ολυμπιακής Εβδομάδας

Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στην Achaia Clauss

«Συνεργασία Επαγγελματιών Υγείας και Γονιών για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των εφήβων»

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More