Το κοτσύφι

Πριν ασχοληθούμε με τη γραμματική του μαθήματος προτείνω να ακούσουμε το κελάηδημα του κοτσυφιού! Τι λέτε;

n.p. production

Στο petbirds.gr διαβάζουμε τις παρακάτω πληροφορίες για το κοτσύφι. Το Κοτσύφι ή Κότσυφας ή Μαυροπούλι όπως το φωνάζουν στην Κύπρο είναι η πιο διαδεδομένη τσίχλα που συναντάται ευρύτατα στην Ελληνική ύπαιθρο. Είναι ευρύτατα διαδεδομένο πουλί όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και την Ρωσία, την Ασία, την Βόρεια Αφρική, ακόμα και στην Αυστραλία και την Ν. Ζηλανδία.

Αν και είναι μοναχικό πουλί, το Κοτσύφι αναγνωρίζεται εύκολα από το κατάμαυρο λαμπερό φτέρωμά του, από το πορτοκαλοκίτρινο, σχεδόν στο χρώμα του κεχριμπαριού ράμφος του, αλλά και από τον κίτρινο στενό οφθαλμικό δακτύλιο που περικλείει τα μεγάλα μάτια του.

Photo by Phil Mitchell on Pexels.com

Το ράμφος του αρσενικού σκουραίνει ελαφρώς το χειμώνα. Το ενήλικο θηλυκό έχει γκριζοπράσινο φτέρωμα, καφετί λαιμό και ασαφείς ραβδώσεις στο στήθος. Το ράμφος είναι σκουρόχρωμο, ενώ η ουρά και στα δύο φύλα είναι μακριά.

Το Κοτσύφι μπορεί να κάνει την εμφάνισή του όπου υπάρχει πράσινο. Άλση, πάρκα, ρεματιές, φράχτες, δάση, πουρνάρια θαμνώδεις εκτάσεις είναι μέρη που προτιμά να ζει και να αναπαράγεται. Βουνά αλλά και πόλεις αποτελούν τον κυριότερο βιότοπό του.

Επειδή συνήθως βρίσκει καταφύγιο σε χαμηλή πυκνή βλάστηση αλλά και σπανιότερα σε σκιερά δασώδη μέρη, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους υφίσταται μείωση από τους εχθρούς του.

Τι είναι ρήμα;

Ώρα για παιχνίδι – Κλίση ρημάτων

http://www.jele.gr/
by Elina43

Ορθογραφία των ρημάτων σε -ίζω

Μαθαίνω Διασκεδάζοντας

Ρήματα σε -εύω

Μαθαίνω Διασκεδάζοντας
by Elina43

Ο μαύρος κότσυφας κι ο άσπρος γλάρος

Μπορείτε να διαβάσετε το παραμύθι ” Ο μαύρος κότσυφας κι ο άσπρος γλάρος” που αναφέρεται στην πραγματική φιλία, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, αλλά και στην αγάπη για το βιβλίο και τη γνώση.

Ο κότσυφας και η αλεπού

Από το βιβλίο – cd «ο βασιλιάς των πουλιών» που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Βάρφη. Το παραμύθι και οι στίχοι των τραγουδιών είναι βασισμένα στο βιβλίο λαικών παραμυθιών «η γκρινιάρα κατσίκα» του Aleksei Tolstoi, απόδοση Γιάννης Ρίτσος, εκδ. Κέδρος, Αθήνα, 1984.

Alex McRis Αφήγηση: Ανθή Θάνου Μουσική, σύνθεση, συνοδεία και εκτέλεση: Αλέξανδρος Μακρής Βιολί: Γιάννης Μαρουλάκης Εικονογράφηση: Μαρία Μυστακίδου ηχογράφηση: Κρίτωνας Κιουρτσής

Ο κότσυφας του Διονύση Σαββόπουλου

Την ιστορία αυτή παρουσίαζε ο Διονύσης Σαββόπουλος στις ζωντανές εμφανίσεις του τη δεκαετία του ’80 και συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο 20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΟΜΟΣ του 1983.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΖΙΑΚΗ

Το Δάσος της αγάπης

Μια φωτιά στο δάσος είναι η αφορμή…

Όλα κυλούν ήρεμα στο δάσος πέρα απ’ το ποτάμι όταν ξαφνικά μια φωτιά τα αλλάζει όλα!

Οι κάτοικοί του αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν!

Θα βρουν καταφύγιο στην άλλη πλευρά του ποταμού;

Μήπως αυτή η φωτιά, θα τους φέρει όλους πιο κοντά;

Πες μου ένα παραμύθι! – Tell me a fairy tale! Συγγραφέας: Αριάδνη Ευαγγελοπούλου Εικονογράφηση: Άννα Καρνή Εκδόσεις: Τζιαμπίρης- Πυραμίδα

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Οι δράσεις μας για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

Χειροποίητοι σελιδοδείκτες

Ο ήλιος ο ηλιάτορας του Οδυσσέα Ελύτη

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More