Ο μαγνήτης προσανατολίζεται

Photo by stein egil liland on Pexels.com

Μαθαίνω για την πυξίδα

Πατήστε στην επόμενη ανάρτηση για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την πυξίδα και τη χρήση της.

Μαγνήτης και πυξίδα

Οπτικοποίηση που επιτρέπει τη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης ενός ραβδόμορφου μαγνήτη και μιας πυξίδας. Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι να προβληματιστούν οι μαθητές για το πώς προσανατολίζεται η πυξίδα, όταν βρίσκεται κοντά σε έναν ευθύγραμμο μαγνήτη, να διακρίνουν ότι ο μαγνήτης έχει δύο πόλους, καθώς και να διερευνήσουν την παρουσία μαγνητικού πεδίου γύρω από τον μαγνήτη. Στους χρήστες δίνεται η δυνατότητα να σύρουν τον μαγνήτη ή/και την πυξίδα, προκειμένου να διαπιστώσουν την αλληλεπίδρασή τους. Ακόμη, μπορούν να εμφανιστούν «μαγνητάκια», τα οποία αναπαριστούν το μαγνητικό πεδίο με τις μαγνητικές γραμμές και δείχνουν την επίδραση του μαγνήτη στον γύρω χώρο.

Παρουσίαση μαθήματος

Βόρειος ή νότιος πόλος: ένα μικρό μπέρδεμα…

Η μαγνητική βελόνα μιας πυξίδας προσανατολίζεται πάντα προς το Βορρά, επειδή η Γη συμπεριφέρεται ως τεράστιος μαγνήτης. Ο νότιος πόλος του γήινου μαγνήτη, ο νότιος μαγνητικός πόλος της Γης, βρίσκεται κοντά στο βόρειο γεωγραφικό πόλο, ενώ ο βόρειος πόλος του γήινου μαγνήτη, ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης βρίσκεται κοντά στο νότιο γεωγραφικό. Το χρωματισμένο άκρο δηλαδή της πυξίδας που δείχνει το γεωγραφικό Βορρά, δείχνει το νότιο μαγνητικό πόλο, είναι λοιπόν ο βόρειος πόλος του μαγνήτη της πυξίδας.. Ουφ! Όταν προσανατολιζόμαστε με τη χρήση της πυξίδας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πυξίδα «δείχνει» προς το μαγνητικό πόλο που βρίσκεται κοντά αλλά όχι ακριβώς εκεί που είναι ο γεωγραφικός πόλος. Αν ξεχάσουμε αυτή τη μικρή σχετικά, ωστόσο σημαντική διαφορά, είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε κοντά… αλλά όχι ακριβώς εκεί που επιθυμούμε!

Πού οφείλεται το μαγνητικό πεδίο της Γης;

Καθημερινή Φυσική

Το μαγνητικό πεδίο της Γης προσανατολίζει την μαγνητική βελόνα της πυξίδας

Chris Georgopoulos

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Εκπαιδευτική δράση Ολυμπιακής Εβδομάδας

Επίσκεψη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Πατρών

Οι δράσεις μας για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More