Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Τύπου στην Πάτρα

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη με τα υπόλοιπα τμήματα της Έκτης τάξης του σχολείου μας στο Μουσείο Τύπου, το οποίο ιδρύθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων με έδρα την Πάτρα το 1956 και λειτουργεί από τις 28/05/1957. Πρόκειται κυρίως για ένα μουσείο πόλης που διασώζει, μέσω του Τύπου, την ιστορία της Πάτρας.

Σκοπός του μουσείου είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων κυρίως από το παρελθόν, που αποτελούν την πηγή της πληροφόρησης για την ιστορία του τόπου μας.

Στο μουσείο ξεναγηθήκαμε από την υπεύθυνη του μουσείου κα. Τσίρου Κατερίνα, η οποία με πολλή διάθεση και υπέροχη αύρα μας έφερε σε επαφή με τα ιστορικά κειμήλια του παρελθόντος…

Σημαντικότατα εκθέματα, όπως εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα περισσότερων των 1000 διαφορετικών τίτλων, που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα . 1000 διαφορετικά περιοδικά από το 1852 και έπειτα, 67 ημερολόγια της περιόδου 1879- 1970, σπάνιες εκδόσεις και τίτλοι βιβλίων που χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων, είναι ένα μόνο μέρος από την πλούσια συλλογή του Μουσείου.

Εφημερίδα Νεολόγος Πατρών

Εφημερίδα Πελοπόννησος

Η Πελοπόννησος είναι η μακροβιότερη εφημερίδα της Πάτρας και εκ των μακροβιοτέρων της Ελλάδας.[1] Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου 1886. Ιδρυτής της ήταν ο Διονύσιος Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας μέχρι το 1915. Η Πελοπόννησος ξεκίνησε ως δεκαήμερη εφημερίδα, αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε εβδομαδιαία. 

Περιοδικό Ελλάς

Εντυπωσιαστήκαμε από τα ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επαναστάσεως του 1821, όπως το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα και τη χειρόγραφη επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη.

Πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα

Χειρόγραφη επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη

Παρατηρήστε τον τρόπο που υπέγραφε ο αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης…”Ο πατριώτης Θ.Κολοκοτρώνης”

Άλλα πολύτιμα εκθέματα είναι ο Διόδωρος Σικελιώτης του 1604 στη λατινική γλώσσα και ο Θουκυδίδης «Περί Πελοποννησιακού Πολέμου» του 1696 στην ελληνική και λατινική γλώσσα.

Εισιτήριο Α’ σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων


Το περιεχόμενο του Μουσείου Τύπου κάνει τον επισκέπτη δέκτη πληθώρας πληροφοριών, μέσα από τις εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφόρησαν σε προηγούμενους αιώνες έως τις μέρες μας και αποτελούν «ζωντανή απόδειξη» της ιστορίας.

Ένας μεγάλος όγκος των εκθεμάτων του είναι ψηφιοποιημένος. Αναζητήστε φύλλα εφημερίδων από το παρελθόν στο www.mouseiotipou.gr και ξαναζωντανέψτε την ιστορία.

πηγή πληροφοριών: www.mouseiotipou.gr

Τέλος, η εκπαιδευτική μας επίσκεψη τελείωσε με προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα Πατρών, του προστάτη και πολιούχου μας. Ευχαριστούμε πολύ τους ιερείς του Ιερού Ναού για τα λόγια αγάπης που μας είπαν και για τις εικόνες του Αγίου Ανδρέα που διένειμαν στους μαθητές για ευλογία.

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

Μεγάλο Σάββατο: Η Ταφή του Κυρίου

Εἰ κακῶς ἐλάλησα, μαρτύρησον περί τοῦ κακοῦ· εἰ δὲ καλῶς, τί με δέρεις; (Ιωάν. τή, 23)

ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΑΠΟ ΑΡΙΜΑΘΑΙΑΣ του Αγίου Επιφανίου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More