Eκπαιδευτική επίσκεψη στο Παναθηναϊκό στάδιο – Πρόγραμμα «Kids’ Athletics»

Τον Μάιο επισκεφθήκαμε μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα της έκτης τάξης του σχολείου μας και με τους μαθητές της πέμπτης τάξης το Παναθηναϊκό στάδιο στην Αθήνα ως έπαθλο στο πλαίσιο της πανελλήνιας  διάκρισης μας από τη συμμετοχή μας στην πανελλήνια σχολική σκυταλοδρομία, με θέμα «Τρέχω για το ΕΥ», λαμβάνοντας το τρίτο πανελλαδικό βραβείο στην κατηγορία “μεγαλύτερη διαδρομή”. Δείτε στη συνέχεια περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόγραμμα «Αγαπώ τον αθλητισμό- Kids’ Athletics»

Κατά την επίσκεψη μας υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Αγαπώ τον αθλητισμό- Kids’ Athletics» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (https://www.minedu.gov.gr/) και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη στήριξη του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (https://pacf.gr/) από Έλληνες Ολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας σχετικά με την προαγωγή του αθλητισμού, του φιλάθλου πνεύματος και της εξωσχολικής σωματικής άσκησης σύμφωνα με τις αρχές του Ολυμπιακού Ιδεώδους, αλλά και η παιδευτική αξία του αθλητισμού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων στις σύγχρονες συνθήκες που όλοι βιώνουμε.

Σκοπός του Προγράμματος είναι να προσφέρει στους μαθητές ένα πλούσιο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό για την ιστορία του Σταδίου, το οποίο αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο αθλητισμού, πολιτισμού και ιστορίας στο κέντρο της σημερινής Αθήνας και παράλληλα, μέσω ενός οργανωμένου αθλητικού προγράμματος με τη μορφή παιχνιδιού, να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τα αγωνίσματα του Στίβου, το Μπάσκετ και το Βόλεϊ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατά τη διάρκεια του προγράμματος είχαν την ευκαιρία, μέσω του συστήματος αυτόματης ξενάγησης που διαθέτει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στο Καλλιμάρμαρο, να γνωρίσουν την ιστορία του Παναθηναϊκού Σταδίου και, παράλληλα, να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τα αθλήματα του στίβου, του βόλεϊ και του μπάσκετ».

Το πρόγραμμα «Kids’ Athletics», της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics), είναι ένα σύνολο κινητικών και λειτουργικών δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους και συμπεριλαμβάνει τρεις ομάδες αγωνισμάτων : τα αγωνίσματα δρόμου, τις ρίψεις και τα άλματα.

Ξεναγήθηκαν στους χώρους του σταδίου και του μουσείου, θαύμασαν την αρχιτεκτονική του, αποκόμισαν γνώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και φυσικά αναμετρήθηκαν με τον εαυτό τους , λαμβάνοντας μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες μέσα στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου.

Στο τέλος του προγράμματος προσφέρθηκαν αναμνηστικά διπλώματα ως επιβράβευση για την προσπάθεια και τη συμμετοχή όλων των παιδιών.

Λίγα λόγια για το Καλλιμάρμαρο

Η ιστορία του χρονολογείται από το 330 π.Χ., όταν ο Αθηναίος πολιτικός Λυκούργος έχτισε το αρχικό ασβεστολιθικό στάδιο στη θέση ενός ιπποδρόμου για τη διεξαγωγή των Παναθηναίων (θρησκευτική και αθλητική γιορτή που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της θεάς Αθηνάς).

Το εντυπωσιακό αυτό μνημείο της Αθήνας ξαναχτίστηκε από τον ευεργέτη Ηρώδη Αττικό το 144 μ.Χ. (οπότε και απέκτησε χωρητικότητα 50.000 θέσεων), αλλά από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έπαψε να χρησιμοποιείται μέχρι που επιλέχθηκε ως χώρος διεξαγωγής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ευάγγελος Ζάππας έβαλε το όραμα και ο Γεώργιος Αβέρωφ (ένας Έλληνας επιχειρηματίας από το Μέτσοβο με έδρα την Αίγυπτο) τους πόρους … και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που εξακολουθεί να είναι έως σήμερα: το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας είναι το μοναδικό αμιγώς μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο. Γι’ αυτό το λένε και Καλλιμάρμαρο.

Ήταν μία υπέροχη εμπειρία για όλους μας!

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Ολυμπιακό μουσείο της Αθήνας. Μπορείτε να δείτε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες.

Αν θέλετε δείτε κι αυτά...

1. Προσανατολισμός στον χώρο

Πρώτη μέρα στο σχολείο για τα πρωτάκια!

Αθλητική εκδήλωση «Patrathlon 2024» στην Πάτρα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Read More