Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης
Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, στα πλαίσια του προγράμματος Teachers4europe, στα πλαίσια καινοτόμων δράσεων Περιβαλλοντικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δρω στη φύση κι εξερευνώ τη βιοποικιλότητα» που υλοποιείται στη Δ2 τάξη τη σχολική χρονιά 2016-2017 και στα πλαίσια της συμμετοχής μας  στο διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο με συμμετοχή 15 ευρωπαϊκών χωρών  «Learning about forests – Μαθαίνω για τα Δάση» υπό την αιγίδα του δικτύου Ecoschools-Οικολογικά Σχολεία της ΕΕΠΦ- FEE Foundation for Environmental Education επισκεφθήκαμε τo Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που ιδρύθηκε το 1965 στην Κηφισιά Αττικής. Είναι ένας πολιτιστικός φορέας με στόχο τη μελέτη, τη συντήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το ορυκτό αμμωνίτης
(έμβλημα του μουσείου)
Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, φιλοξενούνται οι αίθουσες εκθεμάτων των τεσσάρων βασικών τομέων του (χερσαία ζωολογία, βοτανική, υδροβιολογία, ορυκτολογία-παλαιοντολογία).

Κατά την εκπαιδευτική μας επίσκεψη το ενδιαφέρον των παιδιών κρατήθηκε αμείωτο αλλά και το δικό μας προσφέροντας ταυτόχρονα χρήσιμες γνώσειςΉταν μία σημαντική ευκαιρία για τα παιδιά να έλθουν σε επαφή με το βασίλειο των ζώων και των φυτών, καθώς επίσης και να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση των οικοσυστημάτων.

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τα εκθέματα που είναι στο φυσικό τους μέγεθος, ακόμα και αυτά που βρίσκονται στην έκθεση θηλαστικών.


Τα παιδιά πληροφορήθηκαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο πλανήτης μας και το αποτύπωμα που έχει αφήσει ο άνθρωπος μέσα στα εκατομμύρια χρόνια, διαμορφώνοντας έτσι μία οικολογική συνείδηση για μία πιο σωστή διαχείριση για τους μελλοντικούς χρήστες των πόρων του πλανήτη μας.


Υλοποιήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα ζώα της θάλασσας» συνολικής διάρκειας 70 λεπτών το οποίο περιελάμβανε:
1. Υποδοχή: εισαγωγή στις γενικές έννοιες που αφορούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας(5΄)
2. Εργασία ανά ομάδα στον επιλεγμένο εκθεσιακό χώρο (υδροβιολογικό) με φυλλάδιο δραστηριοτήτων, το οποίο επεξεργάστηκαν (45΄).


Οι θεματικές ενότητες στις οποίες δούλεψαν οι μαθητές είναι:

• Βιοποικιλότητα των ζώων της θάλασσας και διάκριση Σπονδυλόζωων και Ασπόνδυλων ζώων με παρατήρηση διάφορων οργανισμών
• Επιβίωση ζώων της θάλασσας – μηχανισμοί επίθεσης και άμυνας
• Παρατήρηση βιτρινών (με επισήμανση των απειλούμενων ειδών) και ζωγραφική ενός ζώου της θάλασσας

3. Σύντομη περιήγηση στους υπόλοιπους χώρους του Μουσείου (20΄)

Περιηγηθήκαμε στις μόνιμες εκθέσεις Ορνιθολογίας και Θηλαστικών του μουσείου που διαθέτει μια πλούσια συλλογή πουλιών και θηλαστικών που ζουν στα ελληνικά δάση.
Σε μια μεγάλη προθήκη μήκους 22μ. μέσα σε βουνά, δάση, πεδιάδες είναι τοποθετημένα ταριχευμένα δείγματα από 180 είδη πουλιών που φωλιάζουν στην Ελλάδα, στους αντίστοιχους βιοτόπους τους. Οι αναπαραστάσεις, οι χρωματικές εναλλαγές και τα άριστα, σε φυσικές στάσεις, δείγματα, συνθέτουν μια ζωντανή εικόνα του ορνιθολογικού κόσμου της χώρας.

Η προθήκη αρχίζει με το σκληρό τοπίο του βουνού, όπου υπάρχουν οι χρυσαετοί, ο γυπαετός, οι γύπες και τα άλλα αρπακτικά. Συνεχίζει με το δάσος όπου ζουν οι καλιακούδες, οι κουκουβάγιες, ο μπούφος, οι κίσσες, οι σταυραετοί κλπ. Εδώ συναντάμε τα κοτσύφια, τις φάσσες, τους συκοφάγους, τις πέρδικες, τον γκιώνη, τα κοράκια. Πάνω στα δένδρα βρίσκονται τα ωδικά πουλιά, το αηδόνι, ο φλώρος, οι καρδερίνες κτλ. Επίσης στην περιοχή αυτή βρίσκονται ο τσαλαπετεινός, ο κούκος, η γαλάζια χαλκοκουρούνα, η γαλιάνδρα, οι σουσουράδες, το ψαρόνι.

Περάσαμε υπέροχα κι ευχαριστούμε πολύ την υπεύθυνη κυρία που με μεγάλη προθυμία και όρεξη συνέβαλε στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Σίγουρα αξίζουν κι άλλες 
μελλοντικές επισκέψεις 
στο μουσείο Γουλανδρή!!

You may also like

1 σχόλιο

Νέα Ψηφιακή Εποχή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Loveteaching 3 Ιουνίου 2020 - 08:37

[…] Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More