Παιχνίδι: Φτιάχνω λέξεις με τις καρτέλες γραμμάτων!

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης

Στην εισαγωγική ενότητα της γλώσσας της Α’ δημοτικού “Πού είναι ο Άρης;” εκτός από τις δραστηριότητες που προτείνονται στο βιβλίο δασκάλου και στο βιβλίο μαθητή, την εκμάθηση και  τη γραφή συλλαβών και μικρών λέξεων πραγματοποιούμε το παιχνίδι με τις καρτέλες των γραμμάτων.

Είναι ένα παιχνίδι που διασκεδάζει τα παιδιά αλλά παράλληλα πετυχαίνει και εκπαιδευτικούς στόχους. 
Η εμπλοκή του παιδιού με το παιχνίδι της γραφοφωνημικής αντιστοίχισης βοηθά το παιδί να ανακαλύψει και να χειριστεί τους βασικούς ήχους του προφορικού του λόγου και να δομήσει στέρεα τη γνώση της αποκωδικοποιητικής λειτουργίας

Έχω φτιάξει για όλους τους μαθητές ατομικές καρτέλες με τις συλλαβές (παρεούλες όπως τις αναφέρουμε στην τάξη) που συναντούνται στην εισαγωγική ενότητα της γλώσσας. 

Ο κάθε μαθητής τις μεταφέρει στην γραμματοθήκη (μικρός  πλαστικός φάκελος με κούμπωμα) για να τις χρησιμοποιεί για περισσότερη εξάσκηση στο σπίτι του. 

Το παιχνίδι έχει πολλές παραλλαγές.Μπορούμε να ζητάμε από το μαθητή να εντοπίσει τη συλλαβή που του λέμε, να του λέμε μία λέξη και να εντοπίζει την αρχική ή την τελική της συλλαβή, να δημιουργεί μόνος του τη λέξη που του υπαγορεύουμε και να φτιάχνει ψευδολέξεις.

Το παιχνίδι βοηθά στη βελτίωση της φωνημικής επεξεργασίας, στην ανάπτυξη της γραφοφωνημικής αντιστοίχισης, στην καλύτερη αναγνώριση των λέξεων και στην ανάπτυξη του αρχικού λεξιλογίου των μαθητών της πρώτης τάξης. Για την επίτευξη του τελευταίου στόχου οι μαθητές γράφουν τις νέες λέξεις που μαθαίνουν στο ευρετήριό τους. 

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?