Για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης
Ήδη στα σχολεία ξεκίνησαν τα πρώτα συμπτώματα ιώσεων. Σκοπός είναι να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας, ώστε να μην αρρωστήσουν και όταν συμβεί αυτό να αναρρώσουν γρηγορότερα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε:

–>Παροτρύνουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα. Μειώνονται έτσι τα επίπεδα άγχους (ναι και τα παιδιά έχουν) και βελτιώνεται η υγεία τους και το ανοσοποιητικό τους.
–>8 ώρες βραδινού ύπνου είναι απαραίτητες για την ξεκούραση του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός αυτοεπισκευάζεται, οπότε είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός χρόνος για αυτό.
–>Σωστές διατροφικές συνήθειες, ώστε τα παιδιά να προσλαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά για την βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους. Σχετικά λοιπόν με τη διατροφή, αυξάνουμε την κατανάλωση τροφών, πλούσιες σε β-καροτένιο, βιταμίνες Α και C
Τα καρότα, οι πιπεριές, το σπανάκι, το πεπόνι, τα βερίκοκα και το μάνγκο είναι πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο αυξάνει την παραγωγή βλέννας στο αναπνευστικό, και δρα συνεργιστικά με τη βιταμίνη Α, η οποία θωρακίζει τα κύτταρα της επιφάνειας του αναπνευστικού σωλήνα, εμποδίζοντας έτσι την είσοδο σε μικρόβια και ιούς. 
Πλούσιες πηγές βιταμίνης Α είναι οι τομάτες, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σκουμπρί, σολωμός, σαρδέλες). Δεν ξεχνάμε τη βιταμίνη C, η οποία δεν δρα μόνο προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά, αφού σε περίπτωση που έχει νοσήσει ο οργανισμός, υψηλή πρόσληψη αυτής, μειώνει τη διάρκεια της νόσου και την ένταση των συμπτωμάτων (π.χ. συνάχι, δακρυσμένα μάτια), δρώντας σαν φυσικό αντισταμινικό. Τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, στα ακτινίδια και το μπρόκολο. Παράλληλα, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, θαλασσινών και κρέατος, βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο.

–>Καλό πλύσιμο των χεριών, πριν από κάθε γεύμα. Αυτή η συμβουλή δεν είναι διατροφική, είναι όμως πολύ σημαντική.
Χρησιμοποιούμε ήπια ανισηπτικά όταν είμαστε εκτός σπιτιού, και δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι και προετοιμαζόμαστε για γεύμα.
–>Ο ιός της γρίπης μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό.
–>Δεν ξεχνάμε να γελάμε. Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό.
–>Αν νοσήσουμε, παραμένουμε στο σπίτι για 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού, πριν επιστρέψουμε στο σχολείο ή στη δουλειά.
–>Προσθέτουμε ένα ποτήρι φρέσκου χυμού στο πρωινό μας ή στο μεσημεριανό γεύμα, φρέσκια σαλάτα στα κύρια γεύματα και φρούτα στα ενδιάμεσα σνακ. Μαγειρεύουμε ψάρια 2 φορές την εβδομάδα και δεν ξεχνάμε τα δημητριακά μας να είναι ολικής άλεσης. Ταυτόχρονα με ήπια άσκηση και ένα καλό βραδινό ύπνο, μπορούμε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας, ενάντια στις «φθινοπωρινές απειλές».


πηγή:nutrischool

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?