Στον δεύτερο κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Α-Β τάξης στο τριθέσιο σχολείο μας, θα ασχοληθούμε με τη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ:Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη» με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Γινόμαστε εθελοντές”. Επίσης, θα υλοποιήσουμε τρίμηνο πρόγραμμα πολιτιστικών θεμάτων με τίτλο «Γινόμαστε εθελοντές».
Στο 1ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Προσεγγίζοντας την έννοια του εθελοντισμού» οι δεξιότητες που θα καλλιεργηθούν είναι οι :
- Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (4cs). Επικοινωνία Συνεργασία, Κριτική σκέψη, δημιουργικότητα
- Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης, ενσυναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας
και οι στόχοι του εργαστηρίου είναι:
- Κατανόηση των εννοιών του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και της στενής σύνδεσής τους με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη,
- Η καλλιέργεια στάσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της συνειδητής ανάληψης πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι μαθητές να «νοιάζονται και να δρουν».
Με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού» από τον Ο.Η.Ε. στις 17 Δεκεμβρίου του 1985 με σκοπό να αποδωθεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που βοηθούν τους συνανθρώπους τους, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, προσεγγίσαμε την έννοια του εθελοντισμού.
Ο εορτασμός της ημέρας αυτής μας παρακινεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας σε ένα πανανθρώπινο μήνυμα για την γνωριμία, τη διάδοση και την ανάδειξη του εθελοντισμού ως την κινητήρια και ελπιδοφόρα προϋπόθεση για έναν καλύτερο κόσμο.
Στη συνέχεια, επεξεργαστήκαμε την παρακάτω ανάρτηση που δημιουργήθηκε πέρυσι για τα εργαστήρια δεξιοτήτων της Ε τάξης.
Είδαμε ένα μέρος από το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που υπογράφει το mykriti.gr (κάμερα, μοντάζ: Βιτωράκης Μιχάλης) και αναφέρεται στη «Συμβολή» που αποτελείται από μια ομάδα εθελοντών που μέσα από το σύλλογο αυτό προσπαθούν να δώσουν, σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 72 εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο, την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Κάθε καλοκαίρι οργανώνονται καλοκαιρινές κατασκηνώσεις με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Με τον τρόπο αυτόν προσφέρουν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού, άθλησης, φαγητού, καθαρού νερού, ιατρικής περίθαλψης και μαθημάτων υγιεινής κάνοντας χιλιάδες χαμόγελα να ανθίσουν στα πρόσωπα των φτωχών παιδιών στη Μαδαγασκάρη, την Ουγκάντα και από το 2014 στην Ρουάντα και στο Μπουρούντι όπου και πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ.
Μάθαμε τα χαρακτηριστικά του καλού εθελοντή!
Στα σχολικά βιβλία της γλώσσας της Α και της Β δημοτικού υπάρχει το παραμύθι της Ζορζ Σαρρή με τον τίτλο «Το γαϊτανάκι» στο οποίο είναι γραμμένο το υπέροχο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Αν όλα τα παιδιά της γης». Το επεξεργαστήκαμε και κάναμε σχετικές δραστηριότητες που υπάρχουν στην επόμενη ανάρτηση.
Γιατί τα παιδιά μόνο από ένα βλέμμα μπορούν και καταλαβαίνουν πολλά. Παρόλα αυτά όμως, δίχως να φέρουν καμία ευθύνη για τα δεινά της ανθρωπότητας, ήταν και δυστυχώς, καθώς φαίνεται, θα εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα θύματα των πολέμων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Θύματα της αλλοτρίωσης των ενηλίκων, οι οποίοι έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους για πάντα την αθωότητα, τη χαρά και το αίσθημα αλληλεγγύης. Αισθήματα που με το πέρασμα των χρόνων αρχίζουν σιγά σιγά να φθίνουν στον άνθρωπο αφήνοντας πίσω το παιδί που κρατούσε τρυφερά το χέρι των γονιών του και ένοιωθε ευτυχισμένο με λίγα και απλά πράγματα.
Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε αν το θέλουμε….
Αυτό που χρειάζεται είναι να μην αδιαφορούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να συμβάλλουμε στο να γίνει ο κόσμος μας πιο δίκαιος, πιο όμορφος και πιο πράσινος.
Ας αγωνιστούμε όλοι για μια καλύτερη ζωή και για ένα καλύτερο μέλλον!!!
Μπορείτε να δείτε και τις επόμενες σχετικές αναρτήσεις: