Στα μαθηματικά της Α δημοτικού σήμερα ασχοληθήκαμε με την αφαίρεση. Βασικός στόχος του μαθήματος αυτού είναι η εισαγωγή της έννοιας και της πράξης της αφαίρεσης και του συμβόλου της. Στο επίπεδο των μαθητών της Α’ τάξης Δημοτικού οι συνήθεις φυσικές καταστάσεις της αφαίρεσης, οι οποίες είναι δυνατό να δοθούν με μορφή προβλήματος, είναι οι εξής:
α. Υπόλοιπο: Έχουμε μία αρχική ποσότητα από την οποία αφαιρούμε ένα μέρος και ζητείται να βρεθεί αυτό που έμεινε, δηλαδή το υπόλοιπο. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουμε το εξής: «Ο Γιώργος έχει πέντε καραμέλες. Από αυτές τρώει τις δύο. Πόσες καραμέλες θα του μείνουν;».
β. Διαφορά: Έχουμε δύο ποσότητες τις οποίες συγκρίνουμε μεταξύ τους και ζητείται να βρεθεί η διαφορά. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουμε το εξής: «Ο Γιώργος έχει πέντε καραμέλες και η Άννα δύο. Πόσες καραμέλες έχει ο Γιώργος περισσότερες από την Άννα;».
γ. Συμπλήρωμα: Έχουμε μια αρχική ποσότητα, μας δίνεται ένα μικρότερο μέρος από αυτήν και ζητείται να βρεθεί το συμπλήρωμα, ώστε η μικρή ποσότητα να γίνει όση και η μεγάλη. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουμε το εξής: «Ο Γιώργος έχει δύο καραμέλες. Πόσες πρέπει να πάρει ακόμη, για να τις κάνει πέντε;».
Αρχικά, ας δούμε δύο εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν με ευχάριστο τρόπο τις έννοιες της αφαίρεσης και της πρόσθεσης κάνοντας έτσι πιο ευχάριστη την πρώτη επαφή των μικρών μας φίλων με αυτές!
Βίντεο πρόσθεσης
Βίντεο αφαίρεσης
Αφαίρεση με μέλισσες
Αφαίρεση με τον Μπάρνυ
Διαδραστικά παιχνίδια αφαίρεσης
Το χαλασμένο ποδήλατο – Ασκήσεις αφαίρεσης
Τα μπερδεμένα τετράδια –
Η πράξη της πρόσθεσης και της αφαίρεσης
Το εκπαιδευτικό παιχνίδι βοηθά στην άσκηση των μαθητών στη δεξιότητα να διαφοροποιούν τη γραφή της αφαίρεσης και της πρόσθεσης με τη χρήση συμβόλων. Με βάση δηλαδή τη γραφή του «+» (συν) και του «–» (πλην) οι μαθητές πρέπει να αντιλαμβάνονται αμέσως πότε έχουμε πρόσθεση και πότε αφαίρεση. Όταν μέχρι τώρα είχαμε δύο αριθμούς, οι αριθμοί αυτοί συνδέονταν μεταξύ τους με το σύμβολο «+» (συν), διότι η πρόσθεση ήταν η μόνη πράξη που γνώριζαν οι μαθητές. Στο εξής επισημαίνουμε στους μαθητές ότι πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά το σύμβολο που συνδέει τους δύο αριθμούς και να κατανοούν τη σύνδεση την οποία προδιαγράφει το εκάστοτε σύμβολο.