Τα Ελληνάκια της Ευγενίας Φακίνου

από Love Teaching by Archodoula
15 λεπτά ανάγνωσης

Σήμερα, μιας και είμαστε μέσα στο εορταστικό και επετειακό κλίμα για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου θα διαβάσουμε το παραμύθι “Τα Ελληνάκια” της Ευγενίας Φακίνου που βρίσκεται στο Ανθολόγιο της Α & Β δημοτικού! Ένα παραμύθι  για την ζωή και τα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση τον Μάρτη του 1821.

Το μάθημα συνδυάζεται διαθεματικά με το 13ο κεφάλαιο της γλώσσας της Β δημοτικού “Μες στο μουσείο” καθώς το παραμύθι το έγραψε η Ευγενία Φακίνου παρατηρώντας λαϊκά κεντήματα, λιθόγλυπτα και υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης.

“Τα Ελληνάκια” της Ευγενίας Φακίνου

Ας ακούσουμε το παραμύθι και ας δούμε τις όμορφες εικόνες που παρουσιάζουν κεντήματα από διάφορα μουσεία λαϊκής τέχνης στην Ελλάδα και από το μουσείο Μπενάκη.

Aggeliki’s little stories

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το παραμύθι στον υπολογιστή σας.

Στη συνέχεια, εικονογραφήσαμε το παραμύθι και δημιουργήσαμε, αφού κάναμε ανασύνθεση της ιστορίας, το δικό μας παραμύθι “Τα Ελληνάκια”.

Έγινε η βιβλιοδεσία και έτοιμο το παραμύθι μας! Χρησιμοποιήθηκε το αρχείο που μπορείτε να βρείτε εδώ. Δείτε στη συνέχεια μερικές εικόνες από το παραμύθι που φτιάξαμε!

Χρωματίσαμε σκίτσα από το παραμύθι! Φτιάξαμε τα δικά μας κεντήματα!

Η ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Η κοινωνική ζωή των Ελλήνων  κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δέχθηκε πολλούς  περιορισμούς. Παρόλ’ αυτά οι Έλληνες κατόρθωσαν να συνεχίσουν την παράδοσή τους , τα ήθη και έθιμα τους! Μέσα από το παραμύθι “Τα Ελληνάκια”, μπορούμε να παρατηρήσουμε κάποια στοιχεία που έμειναν ζωντανά μέσα στο χρόνο.

The Benaki Museum

“Τα Ελληνάκια” από την Έλλη Πασπαλά (Οδυσσέας Ελύτης)

Το ποίημα, όπως και όλη η ενότητα Μικρές Κυκλάδες, έχει μελοποιηθεί και από τον Μίκη Θεοδωράκη, εμείς όμως σήμερα θα το ακούσουμε  με τη μουσική του Γιάννη Δροσίτη όπως το συναντούμε στη συλλογή Μελοποιημένα ποιήματα από τα βιβλία του Δημοτικού που κυκλοφόρησε το Υπουργείο Παιδείας το 1997. Τραγουδά η Έλλη Πασπαλά, στο πιάνο ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, συμμετέχει χορωδία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης (ΠΜΓΛΠ).

drositis

Τα ελληνάκια

principo Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Πρώτη εκτέλεση: Ντόρα Γιαννακοπούλου

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι οι παρακάτω :

«Το Μάρτη περικάλεσα και το μικρό Νοέμβρη
τον Αύγουστο το φεγγερό, κακό να μην μας εύρει.
 
Γιατ’ είμαστε μικρά παιδιά, είμαστε δυο Ελληνάκια
μεσ’ στα γαλάζια πέλαγα και στ’ άσπρα συννεφάκια.
 
Γιατ’ είμαστε μικρά παιδιά κι η αγάπη μας μεγάλη
που αν τη χωρέσουμε απ’ τη μια, περσεύει από την άλλη.
 
Ποιος έχει λόγια να την πει τέτοιαν αγάπη
ποιος ξέρει μάγια να την κάνει βουητό
μεσ’ στους αιώνες να χτυπάει σαν άγριο κύμα
και να μην έχει, να μην έχει τελειωμό.»

Η Μαρία είπε “Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή”. Ας διαβάσουμε και ας ακούσουμε τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου όπου περιέχονται οι παραπάνω στίχοι.

Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου – Νίκος Ξυλούρης

Διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού

από Kostibaskostas
από Mstrate37

από Mstrate37
από Effiekaka
από Vasomalea

Χρόνια πολλά σε όλους! Ζήτω η Ελλάδα μας!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?