Οι ποταμοί της Ελλάδας

από Love Teaching by Archodoula
2 λεπτά ανάγνωσης

Η Ελλάδα έχει πολλούς ορμητικούς ποταμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μικρό μήκος. Η ορμητικότητα τους οφείλεται στο γεγονός ότι διασχίζουν μικρή απόσταση ξεκινώντας από το βουνό μέχρι να φθάσουν χαμηλότερα στο επίπεδο της θάλασσας.

Η ποσότητα νερού που μεταφέρουν είναι διαφορετική από εποχή σε εποχή. Πολύ νερό μεταφέρουν κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις.

Γνωρίζω τα μέρη των ποταμών

Σχηματική απεικόνιση και πληροφοριακό υλικό, σχετικά με τα μέρη ενός ποταμού. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξερεύνηση της σχηματικής απεικόνισης, προκειμένου να γνωρίσουν οι μαθητές τα χαρακτηριστικά σημεία των ποταμών. Για κάθε περιοχή (πηγές, κοίτη, συμβολή, μαίανδροι, δέλτα, εκβολή) δίνονται η ονομασία της, μια σύντομη περιγραφή, καθώς και μια διευκρινιστική φωτογραφία. Ακόμη, μέσω εξωτερικών συνδέσμων, παρέχονται περισσότερες πληροφορίες στους μαθητές.

Δείτε το βίντεο Δέλτα του ποταμού Νέστου: Οι λίμνες (Υπάρχουν 18 μικρές λίμνες με νούφαρα. Υπάρχουν λιβάδια και άλση. Μερικά είδη πουλιών φωλιάζουν εκεί. Οκτώ λιμνοθάλασσες υπάρχουν στην περιοχή.)

Επίσης, μπορείτε να δείτε το ολιγόλεπτο βίντεο Το Δέλτα του ποταμού Νέστου: Το δάσος Κοτζά Ορμάν (Το νερό του ποταμού είναι καθαρό και κοντά στις όχθες υπάρχει ένα δάσος με φυτά και πολλά διαφορετικά δέντρα. Υπάρχει επίσης μία ποικιλία ψαριών και ζώων, όπως αρκούδες και λύκοι. Υπάρχουν επίσης πολλά νεκρά δέντρα που αποτελούν λίπασμα για το δάσος.

Οι πηγές των μεγαλύτερων ποταμών βρίσκονται στην οροσειρά της Πίνδου.

Παρουσίαση μαθήματος

Τα ποτάμια της Ελλάδας

Χάρτης με πίνακα στοιχείων και πληροφορίες για τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές το υδρογραφικό δίκτυο της χώρας. Το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει χάρτη της Ελλάδας (αναγλύφου, γεωμορφολογικό), καθώς και πρόσθετες πληροφορίες για τα ελληνικά ποτάμια. Περιλαμβάνει, επίσης, πίνακα, στον οποίο καταγράφονται το μήκος και το μέγεθος της λεκάνης απορροής των δεκατριών μεγαλύτερων ελληνικών ποταμών. Στους μαθητές δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσουν τον χάρτη και να προβάλουν σύντομες πληροφορίες και μια φωτογραφία για κάθε ποταμό. Ακόμη, στον χάρτη μπορούν να εμφανιστούν και άλλες λεπτομέρειες, όπως λίμνες και μικρότερα ποτάμια ή κάποια τοπωνύμια, ή να αξιοποιηθούν οι υπερσύνδεσμοι με τη Wikipedia και το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

Στο Αιγαίο πέλαγος εκβάλλουν: ο Αλιάκμονας, ο Πηνειός, ο Σπερχειός.

Στο Ιόνιο εκβάλλουν: ο Άραχθος, ο Λούρος, ο Αχελώος, ο Εύηνος, ο Μόρνος.

Στην Πελοπόννησο ρέουν ο Αλφειός, ο Λάδωνας και ο Ευρώτας. Ο Ευρώτας είναι ο ποταμός των αρχαίων Σπαρτιατών, που πηγάζει από τον Ταΰγετο και εκβάλλει στο Λακωνικό κόλπο.

Yπάρχουν και ποτάμια, τα οποία πηγάζουν από γειτονικές χώρες και εκβάλλουν στο Αιγαίο. Τα κυριότερα από αυτά είναι: ο Έβρος, ο Νέστος, ο Στρυμόνας και ο Αξιός. Αντίθετα ο Αώος πηγάζει από την Πίνδο, περνά στην Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα.

Φαράγγι: βαθιά και απότομη χαράδρα, από την οποία περνά ένα ποτάμι

Ας παίξουμε λιγάκι!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More