Η άλωση της Τριπολιτσάς

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Οι Έλληνες επαναστάτες στην Πελοπόννησο με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη αποφάσισαν να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά, που ήταν η στρατιωτική έδρα των Τούρκων στην περιοχή. Η άλωσή της, τον Σεπτέμβριο του 1821, τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων.

Athens War Museum Η Άλωση της Τριπολιτσάς αποτέλεσε σταθμό για την εδραίωση και την εξέλιξη της Επανάστασης. Ολόκληρη η Πελοπόννησος βρισκόταν στα χέρια των Ελλήνων, εκτός των φρουρίων, Πατρών, Μεθώνης, Κορώνης και Ναυπλίου, τα οποία πολιορκούνταν στενά.Από τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης του ’21, κατά την οποία αναδείχθηκε ο στρατηγικός νους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Με το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821 στην Πελοπόννησο, ο Χουρσίτ Πασάς έστειλε 3.500 στρατιώτες να υπερασπιστούν την Τριπολιτσά (Τρίπολη), όπου είχε και την οικογένειά του.

Παρουσίαση μαθήματος

https://users.sch.gr/sudiakos/

Οι επαναστατημένοι Έλληνες πάλι, αφού κατέλαβαν την Καλαμάτα, έκαναν σύσκεψη για τις παραπέρα ενέργειές τους. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πρότεινε να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά, που ήταν η κεντρική διοικητική, εμπορική και στρατιωτική έδρα των Τούρκων στην Πελοπόννησο. Πίστευε πως αν οι Έλληνες κατόρθωναν να την κυριεύσουν, θα αποδυναμώνονταν και τα υπόλοιπα κάστρα της περιοχής. Ετσι, επαναστάτες με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη κινήθηκαν προς την Τριπολιτσά, έστησαν στρατόπεδα στα βουνά γύρω από αυτήν και η πολιορκία άρχισε. Μετά την ήττα των Τούρκων στο Βαλτέτσι, κοντά στην Τριπολιτσά, οι Έλληνες αγωνιστές μπόρεσαν να προωθηθούν πιο κοντά στην πόλη.

Σύντομη παρουσίαση

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ψηφιακή Τάξη

Στην πολιορκία συμμετείχε και ο Δημήτριος Υψηλάντης, που είχε αναλάβει την αρχηγία του Αγώνα, ενώ τα τέσσερα κεντρικά στρατόπεδα διηύθυναν ο Κολοκοτρώνης, ο Αναγνωσταράς (Αναγνώστης Παπαγεωργίου), ο Παναγιώτης Γιατράκος και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Επίσης, είχαν σταλεί ελληνικές δυνάμεις στα Μέγαρα, για να εμποδίσουν τουρκικές ενισχύσεις να φτάσουν στην Τριπολιτσά από την Αθήνα.

Προσωπογραφία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. FRIEDEL, Adam de. The Greeks, Twenty-four Portraits of the principal Leaders and Personages who have made themselves most conspicuous in the Greek Revolution, from the Commencement of the Struggle, Λονδίνο, Adam de Friedel, 1830 από https://el.travelogues.gr/item.php?view=53360

Ακούω το μάθημα

Ψηφιακή Τάξη Εκπαιδευτικό βίντεο από τo http://anoixtosxoleio.weebly.com Ιστορία ΣΤ’ τάξης: Η άλωση της Τριπολιτσάς Επιμέλεια βίντεο: Σουδίας Ιωάννης

Όσο περνούσε ο καιρός, η πολιορκία γινόταν πιο στενή. Στην πόλη τα τρόφιμα λιγόστεψαν και άρχισε η διχόνοια. Η Τριπολιτσά έπεσε στα χέρια των επαναστατών στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821. Ακολούθησαν σφαγές και λεηλασίες. Οπλισμένοι οι Έλληνες, μπήκαν στην πόλη χτυπώντας τους Τούρκους, που οχυρώθηκαν στα σπίτια τους. Οι Οθωμανοί που κλείστηκαν στον κεντρικό πύργο, τη Μεγάλη Τάπια, παραδόθηκαν έπειτα από τρεις ημέρες από έλλειψη νερού.

Διαβάστε το βιβλίο

Πατήστε στην εικόνα

Ο Καρτέσιος στην Τρίπολη

(απόσπασμα)

Οι Τούρκοι της Τρίπολης έτρεξαν να σώσει ο καθένας τη φαμίλια του και τα πράγματά του και καμιά προσοχή δεν έδωσαν να εμποδίσουν την εισβολή. Οι δικοί μας προχώρησαν, επήραν όλες τις τάπιες και τα δυνατά σπίτια και μόνο μερικοί Τούρκοι επρόφτασαν και κλείστηκαν στη μεγάλη Τάπια, δίπλα στο Σεράι. Η σφαγή άρχισε σ’ όλα τα μέρη της πόλης, το τουφέκι εδούλευε τρεις μέρες ολόκληρες κι έπεφταν χωρίς λύπηση άντρες, γυναίκες και παιδιά ανήλικα. Ένας Υδραίος έσφαξε ενενήντα. Άλλοι Τούρκοι προτίμησαν να βάλουν φωτιά στα σπίτια τους και να καούν με τις φαμίλιες τους, παρά να παραδοθούν.

Πολλοί ήθελαν να σώσουν κάποιον Τούρκο γνωστό τους, αλλά δεν ήτανε κανένας που να μην είχε δυο τρεις εχθρούς, οι οποίοι μόλις τον έβλεπαν του την άναβαν από πίσω με πιστόλι ή τουφέκι και όσοι ήθελαν να σώσουν Τούρκους και να κάνουν καλό μπαίναν σε κίνδυνο, γιατί πολλές φορές το βόλι διαπέρναγε τον Τούρκο και σκότωνε μαζί και τον Έλληνα. Έτσι χαλάστηκαν έως εκατό δικοί μας.

Ο Θοδωράκης μάς έλεγε, ότι απ’ τους πολλούς σκοτωμένους το άλογό του δεν πάτησε χώμα, από τα τείχη μέχρι το Σεράι, και πως θα έπεφταν κι άλλοι αν δεν έδινε διαταγή να ησυχάσουν.

—Τελάλη, να πάψει ο σφαγμός.

Μετά από δέκα μέρες, οι Έλληνες βγήκαν απ’ την Τριπολιτσιά να πάνε στις επαρχίες τους, μαζί με τους σκλάβους που επήραν. Αφού ο Κολοκοτρώνης σιγουρεύτηκε ότι ασφάλισαν τα λάφυρα, ξεκίνησε για την Πάτρα με είκοσι σωματοφύλακες κι έστειλε να πουν στην Καρύταινα να μαζευτούν τα στρατεύματα, να πάνε να πάρουν το φρούριο.

Η κυρίευση της Τριπολιτσιάς μάς αρμάτωσε όλους τους Μωραΐτες, ενώ μέχρι τότε οι περισσότεροι είχαμε μόνο μαχαίρες που φτιάχναν οι γύφτοι και σουφλιά για τα βόδια. Επήραμε και θάρρος μεγάλο, γιατί φορέσαμε χρυσά και καλά φορέματα και λαμπρά άλογα καβαλήκαμε. Αρχίσαμε τότε να συλλογιζόμαστε όλοι πώς να εξαπλώσουμε τον πόλεμο, γιατί όταν ο άνθρωπος χαίρεται ούτε κούραση του κόβει τα πόδια ούτε αρρώστια ακόμα τον πιάνει.

Κώστας Βούλγαρης, Ο Καρτέσιος στην Τρίπολη, Πόλις, Αθήνα 2003, σ. 44-46. στο www.greek-language.gr

Η άλωση της Τριπολιτσάς, έξι μήνες από την έναρξη της Επανάστασης, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είχε συντριβεί η βασική στρατιωτική βάση του οθωμανικού στρατού στην Πελοπόννησο και χιλιάδες τουρκικά όπλα πέρασαν στην κατοχή των Ελλήνων, τονώνοντας το ηθικό τους. 

Οι εξεγερμένοι πίστεψαν πια πως οι Τούρκοι δεν ήταν ακατανίκητοι. Στη συνέχεια, οι νικητές της Τριπολιτσάς στράφηκαν στα περιφερειακά κάστρα της Πελοποννήσου, για να τα πολιορκήσουν.

Προσωπογραφίες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Συλλογή Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα από το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη

«Άλωση της Τριπολιτσάς: Η εδραίωση του Αγώνα». Οδοιπορικό μνήμης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More