Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού – οι δράσεις των χιλιάδων εθελοντών της HELMEPA

από Love Teaching by Archodoula
11 λεπτά ανάγνωσης

Η Helmepa μου απέστειλε χθες το ενημερωτικό newsletter όπου αναφέρονται και δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού στην οποία λάβαμε μέρος. 

Μπορείτε να δείτε την δράση που υλοποιήσαμε στη συνέχεια:

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού οργανώθηκε και συντονίστηκε στην Ελλάδα από τη HELMEPA στο διάστημα 5 – 25 Μαΐου 2017, με δράσεις που συνεχίστηκαν και μέσα στον Ιούνιο.

Συνολικά 5.402 εθελοντές από 167 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς οργάνωσαν 127 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 83 χλμ. Συνέλεξαν 6,8 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 2,6 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.

Κατά την εξόρμησή τους, μικροί και μεγάλοι κατέγραψαν τα απορρίμματα στα ειδικά δελτία που τους παρείχε η HELMEPA, από τα οποία προκύπτει ο παρακάτω πίνακας των 10 πολυπληθέστερων απορριμμάτων που ρυπαίνουν το φυσικό μας περιβάλλον

Ακολουθούν τα δικά μας φύλλα καταγραφής

Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα

Είδος                                                           Τεμάχια

Αποτσίγαρα                                                   21.730

Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ.     8.458

Συσκευασίες τροφίμων                             6.026

Πλαστικά μπουκάλια                                     4.645

Καλαμάκια                                                     4.581

Πώματα μπουκαλιών πλαστικά             4.177

Πλαστικές σακούλες                                     2.852

Καπάκια συσκευασιών πλαστικά             2.231

Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ             2.187

Κομμάτια γυαλιού κάτω των 2,5 εκ.     2.075

Συνολικά, οι εθελοντές συνέλεξαν 75.889 απορρίμματα, από τα πιο μικρά κομμάτια φελιζόλ μέχρι στρώμα γυμναστικής! 

Δυστυχώς, πρωταθλητές και φέτος στον… στίβο των απορριμμάτων είναι με μεγάλη διαφορά τα αποτσίγαρα, χαρακτηριστικό της αδιαφορίας αλλά και άγνοιας των ανθρώπων για τη ζημιά που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον και το παραμικρό σκουπίδι. Ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός πως 2 στα 3 απορρίμματα είναι πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον. 

Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 2050 η θάλασσα θα έχει περισσότερα πλαστικά από ψάρια

Και φέτος, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πρωτοβουλία αυτή. Μαθητές και εθελοντές εκπαιδευτικοί, μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές «Ναυτίλοι της HELMEPA» και άλλοι μαθητές, όλων των ηλικιών, από 82 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια και Λύκεια έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στις δράσεις

Ο κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν υπάρχει στο σύνδεσμο: http://www.helmepa.gr/pdf/FOREIS-GREECE-ECD-2017.pdf . Αν πατήσετε στον σύνδεσμο θα δείτε και τη συμμετοχή του σχολείου μας στις δράσεις.

Στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονεμήθηκαν αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής

Η HELMEPA ευχαριστεί όλους τους φορείς και τους εθελοντές που με τη συμμετοχή τους δείχνουν ότι μόνο μέσα από τη συλλογική δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. 

Το σύνθημα συνεχίζει να είναι: 

ας αλλάξουμε τις συνήθειες που 

βλάπτουν τον πλανήτη μας!

Αφίσα της Σοφίας Μπ.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?