511
Οι μέρες πλησιάζουν και τα παιδιά ανυπομονούν να βρουν κάτω το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους το δώρο που τους αφήνει ο Άγιος Βασίλης…
Ας γνωρίσουμε σήμερα τον υπαρκτό Άγιο Βασίλη κι όχι το δημιούργημα της λαογραφίας που προέρχεται από το εξωτερικό.
Ο Άγιος Βασίλης σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα του πολιτισμού μας είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο μεγάλος ιεράρχης από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, του 4ου αιώνα. Η φιγούρα του βορειοευρωπαίου και βορειοαμερικανού Santa Claus έφτασε στην αστική κυρίως τάξη της ελληνικής κοινωνίας, τη δεκαετία 1950-1960 από τους μετανάστες, μέσω ευχετήριων καρτών.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, γεννήθηκε το 330 στη Νεοκαισάρεια του Πόντο. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική, φιλολογία και φυσική στην Καισάρεια, στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στην περίφημη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και το 370 μ.Χ. διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο το μητροπολίτη Καισάρειας.
Ο ίδιος έγινε γνωστός κυρίως για τη φιλανθρωπία του και γιατί φρόντιζε πάντα όσους είχαν την ανάγκη του. Σύμφωνα με την παράδοση αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ξεκινούσε πεζός μ’ ένα ραβδί στο χέρι και έφερνε συμβολικά δώρα στους ανθρώπους δώρα: ευλογία του και η καλή τύχη. Από τον Μέγα Βασίλειο ξεκίνησε και η παράδοση της βασιλόπιτας της Πρωτοχρονιάς.
Ωστόσο κάθε χώρα και κάθε πολιτισμός έχει υιοθετήσει σύμφωνα με τα δικά του έθιμα, ίσως και τις δικές του ανάγκες ένα υπαρκτό ή όχι πρόσωπο για το συμβολισμό της γενναιοδωρίας και της αγάπης κατά τα Χριστούγεννα. Σημασία έχει πάντως πως σε όλες τις γωνιές του πλανήτη ο συμβολισμός είναι ο ίδιος.
Μερικά από τα ονόματα που έχει:
- Ο «πατέρας των Χριστουγέννων» των Άγγλων
- Ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων
- Ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών
- Ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών
- Ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= ο Καλός γερο-πατέρας) των Κινέζων
- Ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων
- Ο αγαθός γίγαντας Γκαργκάν στην παράδοση των Κελτών
- Η Μπεφάνα στην Ιταλία
- Η γριά Μπαμπούσκα στη ρωσική παράδοση, που καταδικάστηκε να τριγυρνάει την ημέρα των Θεοφανίων και να μοιράζει δώρα στα παιδιά, επειδή έδωσε λάθος κατευθύνσεις για το δρόμο προς τη Βηθλεέμ.
2 σχόλια
[…] Ας γνωρίσουμε τον Άγιο Βασίλη! Γιατί βάζουμε στη Βασιλόπιτα φλουρί; […]
[…] Ας γνωρίσουμε τον Άγιο Βασίλη! Γιατί βάζουμε στη Βασιλόπιτα φλουρί; […]