Σύμφωνα με τις οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας προτείνεται τα κεφάλαια "7. Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης" και "10. Το Παλάτι, ο Ιππόδρομος και οι Δήμοι" να διδαχθούν μαζί σε μία διδακτική ώρα. Στη συνέχεια, θα γίνουν δύο ξεχωριστές αναρτήσεις, μία για το κάθε μάθημα έτσι ώστε οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τα θέματα που θίγονται στα δύο κεφάλαια.
Η νέα πρωτεύουσα χτίζεται σε έξι χρόνια. Οχυρώνεται από στεριά και θάλασσα και στολίζεται με κτίσματα και έργα τέχνης. Ο Κωνσταντίνος φιλοδοξεί να γίνει ισάξια και καλύτερη από τη Ρώμη.
- Η θεμελίωσή της έγινε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄, τον Νοέμβριο του 324 μ.Χ
- Τα εγκαίνιά της τον Μάιο του 330 μ.Χ.
Το μάθημα με αφήγηση
Εκπαιδευτικά βίντεο για τα τείχη της Κωνσταντινούπολης
Ο ναός της Αγίας Σοφίας
Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που αντικρίζει ο επισκέπτης, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα στην Κωνσταντινούπολη. Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους χριστιανούς, οι εθνικοί(ειδωλολάτρες).
Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας, τύπου ξυλόστεγης βασιλικής, θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν μετέφερε την πρωτεύουσα της παραπαίουσας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Νέα Ρώμη (Κωνσταντινούπολη αργότερα). Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου 360.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/48
© SanSimera.gr
Ακούστε βυζαντινούς ύμνους σαν να είστε μέσα στην Αγία Σοφία!
Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες του διάσημου αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ προσπαθούν να αναπαράγουν ψηφιακά την εμπειρία της παρουσίας κάποιου μέσα στην Αγία Σοφία, όταν λειτουργούσε πριν αιώνες.
Σε συνεργασία με τη χορωδία Cappella Romana, αναπαρήγαγαν ψηφιακά την ακουστική της εκκλησίας, ψάλλοντας εκκλησιαστικούς ύμνους στην αίθουσα κονσέρτων του πανεπιστημίου, σαν να βρίσκονταν μέσα στην Αγία Σοφία. Το σχέδιο «Icons of Sound» εστιάζει στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις μέσα στο χώρο καθώς και άλλη οπτική και ακουστική έρευνα ώστε να εξακριβωθεί η ακουστική του χώρου και να μπορέσει να γίνει αντιγραφή της.
Για να αναπαράγουν τον μοναδικό της ήχο, τα μέλη της χορωδίας τραγούδησαν ακούγοντας ταυτόχρονα με ακουστικά τον ήχο στο εσωτερικό της εκκλησίας, γεγονός που όπως παραδέχονται επηρέασε πολύ την απόδοσή τους, τόσο στο τέμπο όσο και στο ισοκράτημα. Κατόπιν το τραγούδι τους μπήκε στον ίδιο ακουστικό εξομοιωτή που έπαιζε στη διάρκεια της ζωντανής τους εμφάνισης από μεγάφωνα στην αίθουσα – το αποτέλεσμα είναι πως ο ακροατής απολαμβάνει ακριβώς τον ίδιο ήχο που θα άκουγε εάν εκείνος βρισκόταν μέσα στην Αγία Σοφία όπου τραγουδούσε η χορωδία!
Επιμέλεια: Μαέστρου Ελένης Αλεξοπούλου
Πάμε ένα ταξίδι στην Αγία Σοφία!
Πατήστε στην εικόνα και καλή περιήγηση!
1 σχόλιο
[…] Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα&n… […]