Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Ο τρόπος λατρείας των εικόνων διχάζει τους Βυζαντινούς για έναν αιώνα.
Η θρησκευτική αυτή διαμάχη βλάπτει σοβαρά την εκκλησία και το κράτος.
Η Ζ΄ Οικουμενική σύνοδος ξαναφέρνει ειρήνη στην εκκλησία και στην αυτοκρατορία.

Χρονολόγιο – ιστοριογραμμή της Εικονομαχίας

Διαδραστικό χρονολόγιο – ιστοριογραμμή με θέμα το φαινόμενο της Εικονομαχίας (726-843 μ.Χ.). Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η κατανόηση του ιστορικού φαινομένου και ο χρονικός προσδιορισμός προσώπων και γεγονότων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εικονομαχική περίοδο. Για την καλύτερη κατανόηση του ευρύτερου ιστορικού πλαισίου, σημειώνεται η διάρκεια καθεμίας από τις δύο φάσεις της Εικονομαχίας, καθώς και η δυναστεία που βασίλευε την περίοδο εκείνη. Μέσω εξερεύνησης, μάλιστα, μπορούν να προβληθούν βιογραφικά στοιχεία για τους αυτοκράτορες των δύο βυζαντινών δυναστειών της περιόδου (δυναστεία Ισαύρων, δυναστεία Αμορίου).

Στο χρονολόγιο οπτικοποιείται η περίοδος της Εικονομαχίας (726-843 μ.Χ.). Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι δύο φάσεις της Εικονομαχίας (α ́ φάση: 726-787 μ.Χ., β ́ φάση: 815-843 μ.Χ.), οι δύο βυζαντινές αυτοκρατορικές δυναστείες της περιόδου, των Ισαύρων (717-802 μ.Χ.) και του Αμορίου (802-867 μ.Χ.), με τους αυτοκράτορες μέλη τους, καθώς και σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εικονομαχική περίοδο. Η διδακτική αξιοποίηση του αντικειμένου μπορεί να γίνει συνδυαστικά και με άλλες διδακτικές και μαθησιακές ενέργειες που αφορούν στον χρονολογικό προσδιορισμό γεγονότων, στη συσχέτιση και κατανόηση αιτιωδών σχέσεων του φαινομένου, καθώς και της ευρύτερης ιστορικής περιόδου.

Παρουσίαση με αφήγηση

Ερωτήσεις μαθήματος

Το Ψαλτήρι του Χλουντώφ – Ενέργειες εικονομάχων

Διαδραστική εικόνα για το φαινόμενο της Εικονομαχίας, με την αξιοποίηση ενός χειρόγραφου ψαλτηρίου του 9ου μ.Χ. αιώνα. Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξερεύνηση της εικόνας, η μελέτη του ιστορικού υλικού και η εξοικείωση των μαθητών με τη βυζαντινή ιστορία και τέχνη. Το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό για τα εικονογραφημένα ψαλτήρια και ειδικότερα για το Ψαλτήρι του Χλουντώφ. Στους μαθητές δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσουν μια σελίδα του χειρογράφου, προκειμένου να προβάλουν και να μελετήσουν στοιχεία τόσο για το κείμενο όσο και για τις μικρογραφίες του.

Εμπεδωτικές ασκήσεις

Σχετικό άρθρο:

You may also like

1 σχόλιο

Η Αγία Θεοδώρα ,η Αυγούστα – Loveteaching 12 Φεβρουαρίου 2022 - 01:20

[…] Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?