Δημοσιεύθηκε στην Θρησκευτικά,ιστορία

Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς

Ο τρόπος λατρείας των εικόνων διχάζει τους Βυζαντινούς για έναν αιώνα.
Η θρησκευτική αυτή διαμάχη βλάπτει σοβαρά την εκκλησία και το κράτος.
Η Ζ΄ Οικουμενική σύνοδος ξαναφέρνει ειρήνη στην εκκλησία και στην αυτοκρατορία.

Χρονολόγιο – ιστοριογραμμή της Εικονομαχίας

Διαδραστικό χρονολόγιο – ιστοριογραμμή με θέμα το φαινόμενο της Εικονομαχίας (726-843 μ.Χ.). Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η κατανόηση του ιστορικού φαινομένου και ο χρονικός προσδιορισμός προσώπων και γεγονότων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εικονομαχική περίοδο. Για την καλύτερη κατανόηση του ευρύτερου ιστορικού πλαισίου, σημειώνεται η διάρκεια καθεμίας από τις δύο φάσεις της Εικονομαχίας, καθώς και η δυναστεία που βασίλευε την περίοδο εκείνη. Μέσω εξερεύνησης, μάλιστα, μπορούν να προβληθούν βιογραφικά στοιχεία για τους αυτοκράτορες των δύο βυζαντινών δυναστειών της περιόδου (δυναστεία Ισαύρων, δυναστεία Αμορίου).

Στο χρονολόγιο οπτικοποιείται η περίοδος της Εικονομαχίας (726-843 μ.Χ.). Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι δύο φάσεις της Εικονομαχίας (α ́ φάση: 726-787 μ.Χ., β ́ φάση: 815-843 μ.Χ.), οι δύο βυζαντινές αυτοκρατορικές δυναστείες της περιόδου, των Ισαύρων (717-802 μ.Χ.) και του Αμορίου (802-867 μ.Χ.), με τους αυτοκράτορες μέλη τους, καθώς και σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εικονομαχική περίοδο. Η διδακτική αξιοποίηση του αντικειμένου μπορεί να γίνει συνδυαστικά και με άλλες διδακτικές και μαθησιακές ενέργειες που αφορούν στον χρονολογικό προσδιορισμό γεγονότων, στη συσχέτιση και κατανόηση αιτιωδών σχέσεων του φαινομένου, καθώς και της ευρύτερης ιστορικής περιόδου.

Παρουσίαση μαθήματος

Παρουσίαση με αφήγηση

Ερωτήσεις μαθήματος

Το Ψαλτήρι του Χλουντώφ – Ενέργειες εικονομάχων

Διαδραστική εικόνα για το φαινόμενο της Εικονομαχίας, με την αξιοποίηση ενός χειρόγραφου ψαλτηρίου του 9ου μ.Χ. αιώνα. Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξερεύνηση της εικόνας, η μελέτη του ιστορικού υλικού και η εξοικείωση των μαθητών με τη βυζαντινή ιστορία και τέχνη. Το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό για τα εικονογραφημένα ψαλτήρια και ειδικότερα για το Ψαλτήρι του Χλουντώφ. Στους μαθητές δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσουν μια σελίδα του χειρογράφου, προκειμένου να προβάλουν και να μελετήσουν στοιχεία τόσο για το κείμενο όσο και για τις μικρογραφίες του.

Εμπεδωτικές ασκήσεις

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s