24 Σχολεία από την Ελλάδα συμμετείχαν στη διεθνή καμπάνια: COP26 – Ζωγραφίζοντας για τη Γη

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Παράλληλα με τη Διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη (31/10-12/12), η Twinkl κάλεσε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στις σχολικές τάξεις μέσω της εκπαιδευτικής δράσης: Draw Upon Earth – Ζωγραφίζοντας για τη Γη!

Συγκεκριμένα, τα παιδιά κλήθηκαν να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εικόνες που τους δημιουργούνται σχετικά με την κλιματική αλλαγή και έτσι, στα πλαίσια της συζήτησης που έγινε στην τάξη τέθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα και στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν:

– Πώς πιστεύουν ότι θα είναι η Γη σε 50 χρόνια, και
– Πώς φαντάζονται την τέλεια Γη!

Στο project Draw Upon Earth – Ζωγραφίζοντας για τη Γη μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί πάνω από 1500  συμμετοχές μαθητών από 20+ χώρες οι οποίοι χρησιμοποιώντας το φύλλο εργασίας της καμπάνιας παρουσίασαν οπτικά τις ανησυχίες αλλά και τις ελπίδες τους για το μέλλον του πλανήτη. 

Στην Ελλάδα συμμετείχαν 390 μαθητές από 24 διαφορετικά σχολεία και προκειμένου να παρουσιαστούν τα έργα όλων των μαθητών δημιουργήθηκε μία  ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την παρουσίαση της συμμετοχής της τάξης μας!

Από την Τουρκία ως την Ινδία και από από την Αίγυπτο ως τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα, το μήνυμα που δόθηκε από τα παιδιά ήταν ξεκάθαρο!  Τα παιδιά πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή προκειμένου το μέλλον στον πλανήτη μας να είναι καλύτερο και ο ιδανικός τους πλανήτης να γίνει πραγματικότητα. Επιπλέον, στις ζωγραφιές των μαθητών έγιναν έντονα εμφανείς οι κλιματικές τους ανησυχίες, όπως για παράδειγμα η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η αποψίλωση των δασών αλλά και οι πυρκαγιές που απειλούν τα δάση σε όλο τον κόσμο! 

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να κατεβάσετε την ψηφιακή έκδοση-βιβλίο με όλες τις συμμετοχές από την Ελλάδα!

Παρακάτω βρίσκονται μερικές από τις ζωγραφιές των παιδιών από τις οποίες προκύπτουν έκδηλα οι ανησυχίες τους για την κλιματική κρίση. 

Rubbish Earth

Η Δέσποινα, 10 ετών, εξέφρασε ανησυχίες της για την πληθώρα των σκουπιδιών, σχεδιάζοντας τον κόσμο σε 50 χρόνια ως ένα μεγάλο κάδο σκουπιδιών. Επίσης, η μικρή μαθήτρια μας προτρέπει «να φροντίσουμε τον πλανήτη που είναι το σπίτι μας».

Global warming Earth

Ο Khanh An, 13 ετών, από το Βιετνάμ μας έδειξε ότι ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή, γράφοντας στα βιετναμέζικα «υπερθέρμανση του πλανήτη» και δείχνοντας τον ήλιο να καταπίνει τον κόσμο σε 50 χρόνια.

COVID Earth

Επίσης, οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στα παιδιά έγιναν εμφανείς σε ζωγραφιές όπως αυτή της Δήμητρας (10 ετών) που απεικονίζει τη Γη σε 50 χρόνια ως άρρωστη και φορώντας μάσκα. 

Τόσο από τις ζωγραφιές των παιδιών όσο και από την συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γλασκώβη, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για το μέλλον! Άλλωστε η ελπίδα του κόσμου είναι τα παιδιά, και αυτά στην συντριπτική τους πλειοψηφία σχεδίασαν έναν ιδανικό κόσμο, γεμάτο ζώα και φυτά δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον! 

Smiling Earth

Με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά έχουν πλέον μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για την κλιματική αλλαγή και ήδη σκέφτονται πώς θέλουν να είναι ο κόσμος παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν! Ο κόσμος που ονειρεύονται είναι χαρούμενος και χορεύει, είναι γεμάτος πράσινο και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτόν χαμογελούν. Αυτός ο κόσμος είναι λοιπόν εφικτός αν ξεκινήσουμε όλοι να προσέχουμε τον πλανήτη μας λίγο παραπάνω και να γίνουμε μέρος της αλλαγής που απαιτείται προκειμένου το μέλλον να είναι καλύτερο!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More