Σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “AΡΓΟΣ” και λοιπές διατάξεις» (A ́ 169), και λαμβάνοντας υπόψη τη με αρ. 15/07-03-2024 εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ορίζεται και καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας.

Οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης από τον ανθρωποκεντρισμό και τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους. Αυτές οι θεωρίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων όντων αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.

Μία ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτειότητας και της βιωσιμότητας θα ήταν ανεπαρκής χωρίς τη συμπερίληψη της ηθικής για τα ζώα, την άμβλυνση της διχοτόμησης ανθρώπου-ζώου καθώς και της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη με τον άνθρωπο.

«Η ζωή αλλιώς…» μια ιστορία για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

Μια ιστορία γραμμένη με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει τους μαθητές και τις μαθήτριες πάνω στο θέμα της εγκατάλειψης των ζώων από τον άνθρωπο και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από όλους μας, για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων!

ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Προσδοκώμενα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας είναι:

  • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις
    διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της
    ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.
  • Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω
    της ενεργούς προάσπισής τους.
  • Η εμπλοκή των μαθητών /-τριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών
    φιλοζωίας.

Στην τάξη μας συζητήσαμε για τα όλα τα παραπάνω και συμμετείχαμε στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φιλοζωίας «Συμβιώνοντας με τα ζώα». Οι μαθητές συμμετείχαν με τη δημιουργία εικαστικών έργων (αφίσα, ζωγραφιά ,σκίτσο) και με ποιήματα. Δείτε στον επόμενο σύνδεσμο περισσότερες πληροφορίες:

Επίσης, οι μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος της γλώσσας της Έκτης Δημοτικού στην 4η ενότητα με τίτλο “Διατροφή”, αφού διάβασαν το ποίημα «Η πολύ λαίμαργη φάλαινα που έφαγε τη θάλασσα» του Ευγένιου Τριβιζά, στη συνέχεια, επέλεξαν μία σκηνή από το ποίημα και την εικονογράφησαν! Διαβάστε το επόμενο άρθρο για να δείτε την εξαιρετική τους δουλειά σε flipbook και σε ψηφιακό βιβλίο:

Σποτ ευαισθητοποίησης για το θέμα των αδέσποτων ζώων

Πρόκειται για μία ταινία animation με πρωταγωνιστή έναν αδέσποτο σκύλο, που μας διηγείται τη ζωή του και τη διαδρομή του από το δρόμο, προς το Κυνοκομείο και από εκεί στην αγκαλιά μιας οικογένειας. Το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς μας αφορά όλους και οφείλουμε να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και ευαισθησία για να πετύχουμε τη μείωση του αριθμού τους και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης με τα ζώα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΜΗΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙΣ

KomotiniDogLovers

Διαβάστε επίσης:

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?