Το κουτί του βιβλίου: μία πρωτότυπη δραστηριότητα φιλαναγνωσίας

από Love Teaching by Archodoula
23 λεπτά ανάγνωσης

Οι μαθητές της τάξης κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους προκειμένου να έρθουν σε επαφή με το παιδικό-εφηβικό βιβλίο και τη δημιουργική γραφή υλοποίησαν μία ξεχωριστή και πρωτότυπη δραστηριότητα φιλαναγνωσίας, την οποία την αγάπησαν!

Η δραστηριότητα έχει τίτλο “Το κουτί του βιβλίου” και προέρχεται από το εγχειρίδιο που δόθηκε κατά την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουτιά στον Κόσμο του Βιβλίου» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, στο οποίο συμμετείχα.

“Μις Αγκάθα: Μυστήριο στο Όριαν Εξπρές” από την Ηλέκτρα

Με τον όρο «φιλαναγνωσία» εννοούμε τη θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος και έκφραση της γραπτής ύλης καθώς και τις εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες στοχεύουν στην διαμόρφωση αυτής της σχέσης μέσα από την ανάπτυξη αναγκαίων γνωστικών δεξιοτήτων κυρίως αλλά και κοινωνικών δεξιοτήτων και αισθητικών κριτηρίων (Makridis 2011).

“Εγκλήματα στην καρδιά του Φθινοπώρου” από τον Λέανδρο

Οι αναγνωστικές εμψυχώσεις στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας πρωτεύοντα στόχο έχουν την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, απευθυνόμενες κυρίως στη φαντασία και στο συναίσθημα του αναγνώστη και όχι την πληροφόρηση ή τη γνώση (Κατσίκη-Γκίβαλου: Επιμορφωτικό υλικό).

Επιδίωξη των φιλαναγνωστικών πρακτικών είναι οι μαθητές να οδηγηθούν στην ανάγνωση βιβλίων ως ελεύθερη
επιλογή και όχι ως υποχρέωση
, μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους με το κείμενο και τις παιγνιώδεις δραστηριότητες που σχετίζονται με το συγγραφέα, με την κατανόηση του κειμένου, με τη δομή και τις αφηγηματικές του τεχνικές (Κατσίκη-Γκίβαλου: Επιμορφωτικό υλικό).

“Μία σειρά από ατυχή γεγονότα” από τον Βασίλη

Περιγραφή δραστηριότητας φιλαναγνωσίας

Η δραστηριότητα φιλαναγνωσίας “Το κουτί του βιβλίου” αφορά τα δομικά στοιχεία του κειμένου, το σκηνικό και την πλοκή του.

Κάθε μαθητής διαβάζει ένα βιβλίο που έχει επιλέξει. Αφού διαβαστεί το βιβλίο, παίρνει ένα χάρτινο κουτί. Μέσα στο κουτί βάζει αντικείμενα, χάρτινες φιγούρες, κατασκευές από πλαστελίνη και ότι άλλο φανταστεί που έχουν σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Αντίστοιχα ζωγραφίζει το εξωτερικό του κουτιού σε σχέση με το θέμα του βιβλίου. Στη συνέχεια, βγάζοντας ένα ένα αντικείμενο από το κουτί και δείχνοντάς το αφηγείται στους συμμαθητές του την ιστορία που διάβασε. Εναλλακτικά, για τις μικρότερες τάξεις, το κουτί μπορεί να ανοίξει από τη μια μεριά και να γίνει σκηνή κουκλοθέατρου με χάρτινες φιγούρες στηριγμένες σε καλαμάκια ή γαντόκουκλες.

  • Οι μαθητές έβαλαν τουλάχιστον 8 διαφορετικά αντικείμενα. Μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εικόνες, αν το αντικείμενο που ήθελαν να βάλουν μέσα στο κουτί είναι πολύ μεγάλο.
  • Για κάθε αντικείμενο έφτιαξαν μία κάρτα που να το περιγράφει. Έγραφαν το όνομά του και από κάτω μία μικρή παράγραφο που εξηγούσε τη σημασία του για την υπόθεση του βιβλίου.

Μπορείτε να δείτε τα υπέροχα γεμάτα φαντασία, τέχνη, ευρηματικότητα, πρωτοτυπία και δημιουργικότητα βιβλιοκουτιά που δημιούργησαν οι επιδέξιοι μαθητές της τάξης μας!!

“Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” από τον Γιώργο Μπ.

“Μικροί ντετέκτιβς” από τον Παναγιώτη

“Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας” από την Αφροδίτη

“Τα Χριστούγεννα του Κλουζ” από τον Γιάννη

“Σώστε τον Ρέιφ” από τον Πέτρο

“Το αγόρι με τη βαλίτσα” από τον Γιώργο Γ.

“Οι πειρατές της καμινάδας” από τον Στέργιο

“Μυστήρια για δύο: Ένα παράξενο ατύχημα” από την Ελπίδα

“Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα” από τη Μυρσίνη

“Η τελευταία μαύρη γάτα” από τη Νεφέλη

“Το μαγικό αρωματοπωλείο” από τη Μαργαρίτα

“Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα” από τον Μάριο

“Ο θησαυρός της Βαγίας” από την Αριάδνη

Βιβλιογραφικές πηγές

Κατσίκη-Γκίβαλου Α. (2012). Λογοτεχνία και Εκπαίδευση: Από τα στενά όρια μιας διδασκαλίας στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, στο Επιμορφωτικό υλικό για εκπαιδευτικούς, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των Πράξεων: Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών.

Markidis, K. (2011). Social literacy in school contexts: concepts and research instruments. Report for the National Book Center of Greece. Athens.

Ιστότοποι για ενημέρωση για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο


http://lesxhanagnosis.blogspot.gr Blog για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο
http://bookbook.gr Ηλεκτρονικό περιοδικό για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο
http://miaforakienankairoimikrieleni.blogspot.gr Blog για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο
http://kokkinialepou.gr Blog για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο
http://www.elniplex.com Εκπαιδευτικό portal, με ειδική ενότητα για το παιδικό βιβλίο
http://www.oanagnostis.gr Ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο με ειδική ενότητα για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο
http://diastixo.gr Ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό με ειδική ενότητα για το παιδικό και
εφηβικό βιβλίο

Ρίξτε κι εδώ μία ματιά!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?