4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Την 4η Οκτωβρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας για όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου, σε ξηρά και θάλασσα, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ο οποίος θεωρείται προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος και καθιερώθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Προστασίας των Ζώων, τον Μάιο του 1931 στη Φλωρεντία της Ιταλίας. 

Γιορτάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα διότι ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, πίστη ή πολιτική ιδεολογία, οφείλουμε να  δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου τα ζώα θα προστατεύονται και δεν θα κακοποιούνται ή απειλούνται από τον άνθρωπο.

Στην τάξη μας μιλήσαμε για τα αγαπημένα μας ζώα, για τα κατοικίδια μας και για τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση. Συζητήσαμε για την προστασία που πρέπει να τους προσφέρουμε εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην ξηρά και στη θάλασσα(πετρελαιοκηλίδες),της  υπεραλίευσης και των δασικών πυρκαγιών. Οι μικροί μαθητές ήταν αρκετά προβληματισμένοι και ευαισθητοποιημένοι.

Κατασκευάσαμε μία 3D κάρτα βατραχάκι

Επιλέξαμε το βατραχάκι καθώς αυτό το μικρό τετράποδο αμφίβιο έχει μεγάλη σημασία  για τον άνθρωπο και την πλάση.

Ο βάτραχος υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 250 εκατ. χρόνια, αν και στα τελευταία 35 χρόνια γνωρίζει έναν πρωτόγνωρο ρυθμό αποδεκατισμού. Σήμερα, κάπου το 1/3 των αμφιβίων του πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση, την ίδια ώρα που τα τελευταία είκοσι χρόνια 168 είδη βατράχου αποτελούν πια παρελθόν.

Η επιστήμη θεωρεί εξαιρετικά ανησυχητική για το μέλλον του φυσικού μας περιβάλλοντος την πιθανότητα να εξαφανιστούν τα αμφίβια. Αν χαθούν οι βάτραχοι, τότε όλοι θα καταλάβουμε ότι ζούμε σε έναν καταδικασμένο πλανήτη. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη σημασία του βατράχου μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο : Τι θα παθαίναμε αν δεν υπήρχαν τα βατράχια .

Στην τάξη μας, την ώρα της μελέτης περιβάλλοντος, φτιάξαμε κάρτες με τα αγαπημένα μας ζώα όπου υπήρχαν πληροφορίες για τη σημερινή μέρα για να ενημερώσουμε την οικογένειά μας και μάθαμε και το τραγούδι της ημέρας “Τα ζωάκια τ’ αγαπώ”

You may also like

1 σχόλιο

4 Οκτωβρίου: Αγαπώ τα ζώα – Love Teaching 5 Οκτωβρίου 2022 - 00:40

[…] 4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?