Η αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών της Πάτρας

από Love Teaching by Archodoula
2 λεπτά ανάγνωσης

Τη διοργάνωση και επιμέλεια της αναπαράστασης έχει ο Λαογραφικός και Ιστορικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν Χορώ».

Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, Ανδρέας Ζαΐμης, Μπενιζέλος Ρούφος, Ανδρέας Λόντος, Σωτήρης Θεοχαρόπουλος, Παναγιώτης Καρατζάς, Νικόλαος Γερακάρης, Νικόλαος Λόντος, Κερνίτσης Προκόπιος και εκατοντάδες Πατρινοί ορκίστηκαν «Λευτεριά ή Θάνατος» πάνω στον ξύλινο Σταυρό που έστησε ο Δεσπότης Γερμανός στο αλώνι του Αη – Γιώργη στις 25 Μαρτίου του 1821.

24 Μαρτίου 1821, Πάτρα.

Ο μεγάλος Εθνεγέρτης Ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τους Αγωνιστές μας στην κεντρική πλατεία δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Πόλη. Ο ήρωας των Πατρών Παναγιώτης Καρατζάς, μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τους Αγαρηνούς στο κάστρο της πόλης, αιματοβαμένος και ιδρωμένος από την κούραση του πολέμου βρίσκεται κάτω από το πετραχήλι του Ιεράρχου και ορκίζεται μαζί με τους συναγωνιστές του αλλά και τους άρχοντες της πόλης.

Τα ταπεινά λιοντάρια του μόχθου, προεστοί και εκκλησία, έγιναν ένα σώμα κατά την διάρκεια του μεγάλου αγώνα.

Με αυτοθυσία και αίμα σφραγίστηκε η ελευθερία της πόλης και το μπαϊράκι των οπλαρχηγών κυμάτισε στον ουρανό και στις καρδιές των ελεύθερων Ελλήνων. Μπενιζελος Ρουφος, Ανδρέας Λόντος, Παναγιώτης Καρατζάς,  Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος. Είναι μόνο λίγοι από τους ήρωες που απελευθέρωσαν την πόλη από τον τουρκικό ζυγό.

Το ιστορικό αντάμωμα του Εθνεγέρτη Ιεράρχου Γερμανού με τα παλληκάρια της Πάτρας λαμβάνει σάρκα και οστά στην μικρή πλατεία του Αγίου Γεωργίου της Άνω Πόλης και σηματοδοτεί την έναρξη του μεγάλου Αγώνα.

Σε αυτό το μικρό αλωνάκι οι αγνοί, πατριδολάτρες λεβέντες μας έδωσαν την υπόσχεσή τους, με την ευλογία του Μητροπολίτου τους, για τη λευτεριά της πατρίδος.

Η καρδιά της επανάστασης χτύπησε για την Πάτρα.  Ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας που πολλοί δεν γνωρίζουν..

  • Συμμετέχει Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821»
  • Υποστηρίζει ο Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821. Υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
  • Διοργάνωση και επιμέλεια: Λαογραφικός και Ιστορικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν Χορώ»

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?