Συμμετοχή στο Μαθητικό Φεστιβάλ Αγώνων Λόγου με θέμα:«Δημοκρατία»

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Σήμερα, τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου ώρες 9:00πμ έως 12:30μμ συμμετείχαμε και με τους μαθητές του ΣΤ3 τμήματος στο Μαθητικό Φεστιβάλ Αγώνων Λόγου με θέμα: «Δημοκρατία» που έλαβε μέρος στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Το Φεστιβάλ απευθυνόταν σε μαθητές/-τριες Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου.

Η δομή του Φεστιβάλ ήταν η ακόλουθη:

Α’ Μέρος

  • τους Δομημένους Ρόλους σε μια συζήτηση και τις αρμοδιότητες αυτών
  • τις Δομημένες Απαντήσεις
  • τις Τεχνικές για: Ομιλίες, Διαξιφισμούς, Στρογγυλό Τραπέζι, και δημιουργία περιεκτικού μηνύματος
  • Παραδείγματα Ρόλων / Αρμοδιοτήτων (με τη συμμετοχή των μαθητών/-τριών)
  • Παραδείγματα Δομημένων Απαντήσεων (με τη συμμετοχή των μαθητών/-τριών)

Β΄ Μέρος

  • Ομιλίες Παιδιών (Ατομική Συμμετοχή). Από την τάξη μας ορίστηκε ύστερα από κλήρωση ως εκπρόσωπος η Άννα η οποία είπε μια εξαιρετική ομιλία με θέμα “Η Δημοκρατία σήμερα”. Η κάθε ομιλία είχε διάρκεια 3 λεπτά. Μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω:

  • Διαξιφισμοί (Ομαδική Συμμετοχή)

Η κάθε τάξη εκπροσωπήθηκε από 5 μαθητές και κλήθηκε να υποστηρίξει διαφορετική άποψη. Σ’ αυτή τη δοκιμασία δοκιμάζεται η ρητορική ικανότητα των μαθητών και κυρίως η επιχειρηματολογία. Τα μέλη της κάθε ομάδας αφού πήραν το θέμα συζήτησαν  για  λίγα  λεπτά  μεταξύ  τους  και  κατέγραψαν τα επιχειρήματά τους. Εν συνεχεία, το κάθε παιδί από κάθε ομάδα ξεχωριστά έλαβε το λόγο λέγοντας το επιχείρημα του. Ακολούθησε και δευτερολογία αντικρούοντας η κάθε ομάδα τα επιχειρήματα που άκουσε από την άλλη ομάδα.

Οι μαθητές της τάξης μας επιχειρηματολόγησαν απέναντι στους μαθητές της Ε τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Το θέμα ήταν: ” Ένας νέος, μαθαίνει περισσότερα από τη ζωή ή το διάβασμα;”

  • Στρογγυλό Τραπέζι – Συζήτηση και Δημιουργία περιεκτικού μηνύματος (Ομαδική Συμμετοχή)

Σε κάθε στρογγυλό τραπέζι μπορούν να συμμετέχουν έως 15 μαθητές. Το θέμα που επιλέχθηκε και δόθηκε ταυτόχρονα ήταν κοινό σε όλες τις ομάδες: ” Ένας νέος, μαθαίνει περισσότερα από τη ζωή ή το διάβασμα;”. Τα μέλη της κάθε ομάδας συζήτησαν και δημιούργησαν ένα περιεκτικό μήνυμα που εκφράζει την τοποθέτηση της ομάδας. Το περιεκτικό μήνυμα της τάξης μας είναι:

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της ζωής, γινόμαστε μαθητές της γνώσης…

Στ1 ταξη

Ολοκλήρωση δράσεων Φεστιβάλ

Ήταν μία υπέροχη και διαφορετική εμπειρία για όλους μας! Ευχαριστούμε την κα. Μαντζουράτου, υπεύθυνη των Πολιτιστικών Θεμάτων στην Α/βαθμια Διεύθυνση Αχαΐας για την πρωτοβουλία της για τη διοργάνωση του φεστιβάλ!

Μπράβο σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και εκπροσώπησαν το σχολείο μας!

Η δράση εντάσσεται και στο πλαίσιο της ομάδας δράσης αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας με τίτλο “Ομαλή μετάβαση από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?