Το μάτι μας & οπτικές απάτες

από Love Teaching by Archodoula
10 λεπτά ανάγνωσης

Προσέχω τα μάτια μου σαν τα μάτια μου!

Τα μάτια μας είναι πολύτιμα.

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την καλή τους υγεία υιοθετώντας κάποιους απλούς βασικούς κανόνες:

• Το έντονο φως είναι επικίνδυνο. Προστατεύουμε τα μάτια μας τοποθετώντας μπροστά τους τα χέρια μας, όταν το φως είναι έντονο.

• Κατά την παραμονή μας στον ήλιο φοράμε οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου, που προστατεύουν τα μάτια μας από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.

• Φοράμε πάντα προστατευτικά γυαλιά, όταν εργαζόμαστε με ουσίες που μπορεί να πεταχτούν στα μάτια μας ή όταν κάνουμε εργασίες κατά τις οποίες μπορεί να μπουν στα μάτια μας θραύσματα.

• Τα μάτια μας κουράζονται, όταν εργαζόμαστε πολλές ώρες στον υπολογιστή, ιδιαίτερα όταν καθόμαστε πολύ κοντά στην οθόνη. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε τακτικά διαλείμματα και η απόστασή μας από την οθόνη να είναι τουλάχιστον 50 εκατοστά. Για τον ίδιο λόγο καθόμαστε μακριά από την οθόνη της τηλεόρασης.

• Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για την καλή υγεία των ματιών μας. Η βιταμίνη Α που παίρνουμε από τα καρότα, το άσπρο λάχανο, τις ντομάτες και το σπανάκι είναι πολύτιμη για τα μάτια μας.

Τεστ για τα μάτια μας!

BE AMAZED

Οπτικές απάτες

Σίγουρα θεωρείς τα μάτια σου αξιόπιστα. Μπορείς άραγε να τα εμπιστεύεσαι πάντα; Οι παρακάτω εικόνες θα σε μπερδέψουν. Γιατί όμως μπερδευόμαστε όλοι το ίδιο; Είναι οι οριζόντιες γραμμές παράλληλες; Τι βλέπεις στις εικόνες;

Κοιτάξτε τις χρωματιστές λέξεις και πείτε
μεγαλόφωνα το χρώμα της κάθε λέξης!

Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μας προσπαθεί να πει το χρώμα, αλλά η αριστερή διαβάζει τη λέξη!

Η «Ψευδαίσθηση του Χιονιού»

Η «Ψευδαίσθηση του Χιονιού» είναι πολύ απλή, αλλά μόλις γνωρίσετε αυτό το φαινόμενο, δεν θα μπορείτε να περιμένετε τον χειμώνα. Η ταχύτητα των νιφάδων χιονιού που πέφτουν φαίνεται να επιταχύνεται από τις περσίδες. Ήταν φιναλίστ του διαγωνισμού Best Illusion of the Year 2015 από τον Masashi Atarashi: “Snow Blind Illusion”, καθηγητή φυσικής στο Aichi Prefectural Gojo Senior High School (Ιαπωνία).

The Illusion contest

Μελετώντας τη φαινόμενη ανύψωση

Οπτικοποίηση της φαινόμενης ανύψωσης, λόγω διάθλασης. Ο χρήστης μελετά το φαινόμενο μεταβάλλοντας τη θέση του παρατηρητή, του ψαριού, το δείκτη διάθλασης του ενός ή και των δύο μέσων.

Ανάγλυφη γραφή για τυφλούς

Ο γραπτός λόγος είναι βασικό μέσο επικοινωνίας. Τον τρόπο αυτό επικοινωνίας δε στερούνται ούτε οι συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να δουν. Η αίσθηση που χρησιμοποιούν, για να διαβάσουν, είναι η αφή. «Διαβάζουν» ακουμπώντας το χέρι τους πάνω από ανάγλυφα γράμματα, συνδυασμούς από μικρές τελίτσες και γραμμές. Η γραφή αυτή ονομάζεται γραφή Βraille, προς τιμή του Louis Braille που την εφηύρε. Η γραφή Braille δε χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικά βιβλία αλλά και σε πινακίδες σε δημόσιους χώρους, στους ανελκυστήρες, ακόμη και σε πολλά μηχανήματα. Ανάγλυφα σύμβολα και ειδικά σημάδια παρατηρούμε και σε διάφορες συσκευές, όπως για παράδειγμα στο τηλέφωνο, όπου μια ανάγλυφη τελίτσα στο πλήκτρο με τον αριθμό 5 βοηθά στον εντοπισμό των πλήκτρων. Ακόμη και στα χαρτονομίσματα υπάρχουν ειδικά σύμβολα που βοηθούν τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να δουν.

Γραφή Braille (Μπράιγ)

Η 4η Ιανουαρίου ανακηρύχθηκε με ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille (Μπράιγ). Σκοπός του εορτασμού είναι να τονιστεί η σημασία της γραφής Μπράιγ για την επικοινωνία των ανθρώπων με πλήρη ή μερική τύφλωση και ως μέσου υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η 4 Ιανουαρίου επιλέχθηκε προς τιμήν του Λουδοβίκου Μπράιγ, του εφευρέτη της γραφής Braille ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1809. Από ένα ατύχημα, τυφλώθηκε μικρός και στα δυο μάτια, ωστόσο κατάφερε να επιβληθεί στην αναπηρία του. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους. Επειδή δεν τον ικανοποιούσε το μέχρι τότε σύστημα γραφής για τυφλούς αποφάσισε να δημιουργήσει ένα καινούργιο, ειδικό για τυφλούς, «αλφάβητο», ανέπτυξε λοιπόν ένα σύστημα κώδικα αφής που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Το 1829 ο Λουδοβίκος Μπράιγ εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς”.

Typografos.gr

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More