Γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Στον δεύτερο κύκλο εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχολούμαστε με τη θεματική ενότητα ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ –  EY ZHN με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Ευαισθητοποίηση, Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών και Ενδυνάμωση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας στις Σχολικές Κοινότητες“.

Το εργαστήριο δεξιοτήτων υλοποιείται σύμφωνα με το πρόγραμμα «εγώ & εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί», ένα πρόγραμμα ενίσχυσης κοινωνικών & προσωπικών δεξιοτήτων για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών σε μαθητές ηλικίας 6-12 ετών, στο οποίο έχω επιμορφωθεί σχετικά, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής
της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας  “Κ α λ λ ί π ο λ ι ς” και το Τμήμα Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας. Το υλικό που υλοποιείται στα εργαστήρια δεξιοτήτων βασίζεται στο παραπάνω πρόγραμμα.

Στο 3ο εργαστήριο με τίτλο “Γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους ” ασχοληθήκαμε με την επίγνωση και την αυτογνωσία.

group of children playing on green grass
Photo by Yan Krukau on Pexels.com

Στόχοι:

Οι μαθητές:

  • Να εξοικειωθούν με τρόπους αναζήτησης της επίγνωσης και της αυτογνωσίας.
  • Να ενισχυθεί η επίγνωση για τον εαυτό τους: Ποια είναι τα δυνατά τους στοιχεία και ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που τους δυσκολεύουν και θα ήθελαν να βελτιώσουν.
  • Να εξοικειωθούν στη διαδικασία της αυτοπαρουσίασης.
  • Να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους.

Ας σηκωθεί όποιος

Η πρώτη βιωματική δραστηριότητα ενθουσίασε τους μαθητές! Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και στη συνέχεια αφαίρεσα μια καρέκλα έτσι ώστε κάποιος μαθητής να παραμείνει όρθιος. Στη συνέχεια, δόθηκε η οδηγία, ότι αυτός που είναι όρθιος θα πρέπει να σηκώσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά προκειμένου να βρει να κάτσει ο ίδιος & να μείνει κάποιος άλλος όρθιος.
Αυτό γίνεται λέγοντας κάποιο στοιχείο που νομίζει ότι έχει κοινό (στοιχεία προσωπικότητας, εμφάνισης, δραστηριοτήτων, χόμπυ, συνηθειών) με κάποιους ώστε αυτοί να σηκωθούν π.χ. Ας σηκωθεί όποιος ασχολείται με τον αθλητισμό..
Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται το παιχνίδι…

Η αλυσίδα μας

Η δεύτερη βιωματική δραστηριότητα άρεσε πολύ στους μαθητές! Αρχικά, ξεκίνησα λέγοντας κάτι κοινό που νομίζω ότι έχω με κάποιον μαθητή από την τάξη. Με αυτόν τον τρόπο συνέχισαν όλοι οι μαθητές μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος και να σχηματιστεί μια αλυσίδα με τους μαθητές. Στη συνέχεια, δημιούργησαν μια αλυσίδα με κάτι διαφορετικό που έχουν ο ένας με τον άλλο.

Ο καθένας μας είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!!!

  • Κανείς στον κόσμο δεν είναι ακριβώς ίδιος με εμάς!
  • Ο καθένας έχει διαφορετική φωνή, διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, διαφορετικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας, διαφορετικά ενδιαφέροντα!

Ο Εαυτός μας, τι περιμένει από εμάς;

  • Να τον αγαπάμε, να τον φροντίζουμε, να περνάει ευχάριστα, να εκφράζει όσα σκέφτεται και νιώθει.
  • Να τον κατανοούν οι άλλοι.
  • Να τον θαυμάζουμε & να τον βοηθάμε.
  • Να γνωρίζει τα δυνατά του στοιχεία και να διορθώνει τις αδυναμίες του για να γίνεται καλύτερος άνθρωπος!
  • Να πιστεύουμε στον Εαυτό μας!!
  • Ο Εαυτός μας μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος μας!!!

Πες μου για σένα

Στην τρίτη βιωματική δραστηριότητα παίξαμε ένα παιχνίδι με ερωτήσεις που αφορούν τις προσωπικές συνήθειες, τα όνειρα, τις επιθυμίες μας και είναι γραμμένες σε χρωματιστά γλωσσοπίεστρα.
Με αυτό το παιχνίδι δόθηκε στους μαθητές η δυνατότητα να γνωριστούν περισσότερο μεταξύ τους.

Τι θα έκανες ; Τι θα έλεγες; Πού θα πήγαινες;

Τέλος, ακολούθησε μία δραστηριότητα με υποθετικές ερωτήσεις λήψης αποφάσεων, των οποίων οι απαντήσεις έχουν πολύ ενδιαφέρον…Πάρτε μία μικρή γεύση από τις ερωτήσεις παρακάτω…


You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?