Δημοσιεύθηκε στην φυσική,βιωματικές δράσεις,ελεύθερος χρόνος

Πειραματιζόμαστε στην τάξη μας!

Στο μάθημα της φυσικής » Ενα απλό κύκλωμα» πραργματοποιήσαμε στην τάξη μας δύο πειράματα για να αντιληφθούμε αποτελεσματικότερα την έννοια του κυκλώματος.

Photo by eric anada on Pexels.com

Το πρώτο πείραμα με τίτλο «Ανάβει;» είχε ως στόχο να διαπιστώσουμε αν ανάβει το λαμπάκι του κυκλώματος, δηλαδή την παραγωγή φωτός όταν διέρχεται από το κύκλωμα ηλεκτρικό ρεύμα. Αρχικά, τοποθετήσαμε τις μπαταρίες στην υποδοχή τους. Στη συνέχεια, βιδώσαμε το λαμπάκι στην υποδοχή του. Επειτα, μ’ ένα κροκοδειλάκι συνδέσαμε το κόκκινο καλώδιο της υποδοχής των μπαταριών με το κόκκινο καλώδιο της υποδοχής της λάμπας και προβληματιστήκαμε στο γεγονός αν θα ανάψει η λάμπα. Αφού, παρατηρήσαμε ότι η λάμπα δεν ανάβει ενώσαμε τα μαύρα καλώδια μεταξύ τους και το λαμπάκι άναψε!

Ο ηλεκτρισμός ακολουθεί πάντα την πιο εύκολη διαδρομή σ’ένα κύκλωμα. Στο δεύτερο πείραμα με θέμα το βραχυκύκλωμα του προσφέραμε ένα σύντομο μονοπάτι.

Κατασκευάσαμε όπως παραπάνω ένα απλό κύκλωμα. Στη συνέχεια, πήραμε ένα εύκαμπτο καλώδιο με γυμνά άκρα και συνδέσαμε το ένα άκρο του στο κροκοδειλάκι που ενώνει τα μαύρα καλώδια. Τέλος, ακουμπήσαμε το άλλο άκρο του καλωδίου στο κροκοδειλάκι που ενώνει τα μαύρα καλώδια.

Παρατηρήσαμε ότι το λαμπάκι δεν άναβε!

Τι συμβαίνει;

Ο ηλεκτρισμός ταξιδεύει πιο εύκολα μέσα από το καλώδιο, έτσι δεν περνάει σχεδόν καθόλου από το λαμπάκι, το οποίο δεν ανάβει όση ώρα παρεμβάλλεται το καλώδιο.Αυτή η απευθείας σύνδεση των δύο πόλων της μπαταρίας με το καλώδιο λέγεται «βραχυκύκλωμα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s