Στο 3ο Εργαστήριο δεξιοτήτων “Όλοι μας διαφορετικοί αλλά ίσοι” του πρώτου κύκλου με τίτλο A και Β όλοι μαζί μία ομάδα!, είδαμε την παρακάτω ταινία “Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας” που προέρχεται από το γνωστό παραμύθι Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας (1996, 2010, 2021) μετ.: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου.
Σε μια αγέλη ελεφάντων όλοι είναι διαφορετικοί. Άλλος είναι νέος και άλλος γέρος. Άλλος είναι γεροδεμένος και άλλος αδύνατος. Άλλος πιο ψηλός και άλλος πιο χοντρός. Όλοι είναι διαφορετικοί μα έχουν το ίδιο γκρι χρώμα.
Εκτός από έναν…τον Έλμερ! Ο Έλμερ δεν είναι γκρί, είναι πολύχρωμος! Είναι ένας πολύχρωμος ελέφαντας που κάνει με τα αστεία του και τα παιχνίδια του τους άλλους χαρούμενους. Ένα βράδυ όμως σκεφτόταν ότι βαρέθηκε να είναι διαφορετικός στο χρώμα από τους υπόλοιπους ελέφαντες. Έτσι βρήκε ένα θάμνο με γκρι βατόμουρα, βάφτηκε και απέκτησε ελεφαντένιο χρώμα! Κανείς δεν τον αναγνώρισε όταν επέστρεψε πίσω στο κοπάδι. Ήταν ίδιος με τους άλλους!
Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας
Όμως… κάτι ήταν διαφορετικό… Ήταν όλοι ήσυχοι και ο Έλμερ ήθελε να γελάσει! Βλέπετε η διαφορετικότητα του Έλμερ δεν ήταν το χρώμα του αλλά η προσωπικότητά του. Ήταν αυτός που χάριζε απλόχερα στους άλλους το γέλιο!
Χρώμα, ύψος, βάρος… η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι τόσο σημαντική, όσο οι προθέσεις και η προσφορά του κάθε ελέφαντα, του κάθε ανθρώπου. Ο Έλμερ άρχισε να κάνει αστεία, να ξεσηκώνει τους άλλους και όλοι τον αναγνώρισαν και ξεκαρδίστηκαν στα γέλια. Καθώς γελούσαν ξέσπασε βροχή και ο Έλμερ ξεπλύθηκε. Από τότε μια φορά το χρόνο όλοι οι ελέφαντες βαφόντουσαν πολύχρωμοι και ο Έλμερ γκρι!
Στη συνέχεια, ακούσαμε το παραμύθι με αφήγηση και διαβάσαμε τις σελίδες του!
Οι κύριες έννοιες που θίγονται στο παραμύθι είναι η διαφορετικότητα, η πολυφωνία, η πολυχρωμία, η συμπερίληψη, η αποδοχή. Αναδύονται η αποδοχή του εγώ μας και η ενσυναίσθηση.
Έπειτα ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και μιλήσαμε για αξίες, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η φιλία, η αγάπη, η αποδοχή του άλλου και η ενσυναίσθηση.
- Γιατί ήταν ο Έλμερ διαφορετικός;
- Ποια χρώματα είχε πάνω του; Ποιο σχήμα; Πώς αισθανόταν;
- Πώς νιώθετε με τον τρόπο που τελείωσε η ταινία;
- Και οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους. Ο καθένας είναι μοναδικός. Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν όλοι ήμασταν ίδιοι;
«Ξεκλειδώσαμε το βίντεο» συζητώντας:
- Τι θα κάνατε στη θέση του ήρωα;
- Σε τι μοιάζετε με τον Ελμέρ;
- Σε τι διαφέρετε;
- Τι θα αλλάζατε στην ιστορία ;
Δεν πρέπει να φοβόμαστε να κρατήσουμε τη διαφορετικότητά μας, τη μοναδικότητά μας… Όταν οι μοναδικότητες ενώνονται, κερδίζει το σύνολο, κερδίζει η ομάδα!
Είδαμε τον συγγραφέα του παραμυθιού τον κο. David Mckee να μας μιλάει για το παραμύθι. Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών (γενν.:2 Ιανουαρίου 1935), στη Νότια Γαλλία όπου ζούσε, μετά από σύντομη ασθένεια, περιτριγυρισμένος από αγαπημένους του ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε ο εκδότης του.
Μετά την επεξεργασία του παραμυθιού πραγματοποιήσαμε ορισμένες δραστηριότητες.
Στην 1η δραστηριότητα ζωγραφικής παίξαμε με το ζάρι χρωμάτων όπου κάθε μαθητής έριχνε το ζάρι και ανάλογα με το χρώμα που έφερνε έβαφε ένα τμήμα του σώματος του ελέφαντά του. Στη συνέχεια, ο κάθε μαθητής σκεφτόταν και έγραφε μία λέξη που εκφράζει κάποια αξία ή έννοια από το παραμύθι!
Στη συνέχεια, όλοι οι μαθητές της Α και της Β τάξης βγήκαν αγαπημένοι στο προαύλιο του σχολείου μας και έχοντας τους δικούς τους παρδαλούς Έλμερ κέντρο του κύκλου, πιάστηκαν χέρι-χέρι και είπαν δυνατά το σύνθημά μας:
Όλοι διαφορετικοί, όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι!
Στη 2η δραστηριότητα φτιάξαμε το παλαμόδεντρο όπου κάθε μαθητής άφησε το δικό του χρωματιστό αποτύπωμα της παλάμης του στα κλαδιά του δέντρου. Φτιάξαμε ένα πολύχρωμο δέντρο με σύνθημά μας “A και Β όλοι μαζί μία ομάδα!” και στη συνέχεια κολλήσαμε την αφίσα στον τοίχο της τάξης μας!
Τονίσαμε πως ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αποτελούμε μια ομάδα, μια τάξη και πόσο διαφορετικός και μοναδικός είναι ο καθένας μας από εμάς.
Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ακούγαμε το παρακάτω τραγούδι “Το ελεφαντάκι” του Φοίβου Δεληβοριά!
Στην 3η δραστηριότητα «Η πινακίδα της ιστορίας» οι μαθητές της Β τάξης επεξεργάστηκαν το παραμύθι μέσω της δημιουργικής γραφής.
Τέλος, ακούσαμε ένα αστείο τραγούδι με μεταμορφώσεις ζώων όπου τα ζώα άλλαξαν μορφή και έγιναν κάτι άλλο, το Κοκοροκοκό. Το βίντεο δημιουργήθηκε για τα πλαίσια της διδακτικής της μοναδικότητας από την κυρία Βάνα Μπουλτή.
και το τραγούδι “Εγώ είμαι εγώ” που είναι ένα τραγούδι για τη μοναδικότητα σε στίχους Βαγγέλη Ηλιόπουλου, μουσική και ερμηνεία Μαγδαληνή Μπογδάνη – Σουγιούλ.
Μπορείτε να διαβάσετε το επόμενο αρκετά ενδιαφέρον άρθρο “Έλμερ: ιδέες, δραστηριότητες, αξιοποίηση 12 βιβλίων του αγαπημένου ελέφαντα” από το elniplex.
3 σχόλια
[…] Όλοι μας διαφορετικοί αλλά ίσοι […]
[…] Όλοι μας διαφορετικοί αλλά ίσοι […]
[…] Όλοι μας διαφορετικοί αλλά ίσοι […]