Ανάκλαση του ήχου

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης

Όταν τα ηχητικά κύματα συναντήσουν στην πορεία τους μια λεία και σκληρή επιφάνεια, αλλάζουν κατεύθυνση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανάκλαση του ήχου.

Όσο πιο λεία και στιλπνή είναι η επιφάνεια, τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο της ανάκλασης.

Στο φαινόμενο της ανάκλασης του ήχου οφείλονται η ηχώ και η αντήχηση.

Στην καθημερινότητα η ηχώ λέγεται και αντίλαλος.

Η ηχώ δημιουργείται, όταν μιλάμε ή φωνάζουμε, ενώ απέναντί μας βρίσκεται μια λεία και στιλπνή επιφάνεια, όπως για παράδειγμα μια βραχώδης πλαγιά. Στην ηχώ ακούμε τον ήχο που εκπέμπει η πηγή (π.χ. Ο φίλος μας που φωνάζει) και τον ανακλώμενο ήχο σαν δύο διαφορετικούς ήχους.

Για να αντιληφθούμε την ηχώ, πρέπει να απέχουμε τουλάχιστον 17 μέτρα από την επιφάνεια στην οποία ανακλάται ο ήχος. Αλλιώς,ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να διακρίνει τον ήχο της φωνής μας από τον ανακλώμενο ήχο.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να μπορέσει να ξεχωρίσει τους διαφορετικούς ήχους πρέπει να μεσολαβήσει χρόνος τουλάχιστον ίσος με 1/10 του δευτερολέπτου. Σε 1/10 του δευτερολέπτου, ο ήχος διανύει στον αέρα απόσταση ίση με 34 μέτρα, δηλαδή 17 μέτρα ωσότου φτάσει στο εμπόδιο και άλλα τόσα για να γυρίσει. Αντίθετα όταν η απόσταση είναι μικρότερη των 17μ. τότε ο απευθείας ήχος συγχέεται με τον εξ ανακλάσεως με συνέπεια να λαμβάνεται αυτός ενισχυμένος οπότε και γίνεται λόγος για αντήχηση.

Παρουσίαση μαθήματος

Ο παρακάτω ιστότοπος περιέχει πόρους εκμάθησης για τη σχολική επιστήμη, συμπεριλαμβανομένων ακουστικών επιδείξεων, αναθεωρητικού υλικού για τη φυσική Α-επίπεδο, βίντεο υψηλής ταχύτητας και κινούμενων εικόνων σχετικά με τον ήχο.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?