Επίσκεψη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Πατρών

από Love Teaching by Archodoula
11 λεπτά ανάγνωσης

Στις 2 Απριλίου πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη με τα υπόλοιπα τμήματα της Στ τάξης του σχολείου μας στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Πατρών.

Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε) αποτελούν κέντρα τεχνικής και οργανωτικής υποστήριξης της εργαστηριακής διδασκαλίας των φυσικών μαθημάτων, καθώς και παροχής συμβουλών για την οργάνωση των σχολικών εργαστηρίων στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δείτε στη συνέχεια διάφορα βίντεο από το κανάλι του ΕΚΦΕ Πάτρας στο utube.

Οι μαθητές συμμετείχαν μέσω της θεωρίας μάθησης του εποικοδομητισμού ενεργά σε μια σειρά από πειράματα και εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικής και Βιολογίας. Στη Φυσική ο υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Πάτρας κος. Τελιτζίδης Σταύρος (εκπαιδευτικός ΠΕ04.01) με τη συμμετοχή των μαθητών υλοποίησε μαζί τους πειράματα που αφορούν τον ηλεκτρομαγνητισμό.

Στην αρχή ασχολήθηκαν με τον προσανατολισμό του μαγνήτη σύμφωνα με την παρακάτω ενότητα φυσικής που διδάχθηκαν οι μαθητές στο σχολείο.

Oersted experiment (Πείραμα Oersted)

Στη συνέχεια, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον ηλεκτρομαγνητισμό σύμφωνα με τα όσα είχαν διδαχθεί παρακάτω:

Πειραματίστηκαν και το βίωμα αυτό ενθουσίασε τους μαθητές καθώς έγιναν όλοι τους μικροί φυσικοί!


Το ηλεκτρικό ρεύμα που διαρρέει έναν αγωγό, δημιουργεί στο χώρο γύρω από τον αγωγό μαγνητικό πεδίο. Το μαγνητικό πεδίο επηρεάζει την ισορροπία της μαγνητικής βελόνας (πυξίδας), ασκώντας σε αυτή δύναμη. Όταν αλλάξει η φορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλάζει και η φορά κατά την οποία ασκείται η μαγνητική δύναμη στην πυξίδα.

Κατόπιν, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με εποικοδομηστικές διδακτικές παρεμβάσεις σχετικές με τη σύνδεση από τον μαγνητισμό στον ηλεκτρισμό, όπως είχαν διδαχθεί στο σχολείο. Υλοποίησαν τα πειράματα των  Michael Faraday και Joseph Henry, οι οποίοι ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, απέδειξαν ότι συμβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι ένας μαγνήτης που περιστρέφεται μέσα σε ένα πηνίο προκαλεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην ανακάλυψη αυτή στηρίζεται η λειτουργία των γεννητριών, των συσκευών στις οποίες η περιστροφή ενός μαγνήτη τοποθετημένου μέσα σε ένα πηνίο προκαλεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το λαμπάκι ανάβει στη δεύτερη εικόνα αφού η περιστροφή ενός μαγνήτη τοποθετημένου μέσα σε ένα πηνίο προκαλεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το μάθημα της Βιολογίας και συγκεκριμένα με τη διδακτική ενότητα του κυττάρου.

Ενθουσιάστηκαν αρκετά καθώς είχαν την πρώτη τους επαφή με μικροσκόπιο!!

Έμαθαν όλα τα βήματα της παρατήρησης μέσα από μικροσκόπιο των φυτικών κυττάρων ενός κρεμμυδιού.

Τα κατάφεραν! Είναι έτοιμοι για το Γυμνάσιο!! Δείτε κι εσείς, από το μικροσκόπιο, τον πυρήνα και το κυτταρικό τοίχωμα των κυττάρων του κρεμμυδιού!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?