Δημοσιεύθηκε στην Θρησκευτικά,ιστορία

Η Αγία Θεοδώρα ,η Αυγούστα

Η Αγία Θεοδώρα ,η Αυγούστα, η στερεώσασα την Ορθοδοξίαν μας

Με αφορμή το τελευταίο μάθημα της ιστορίας στο οποίο αναφερθήκαμε στην Εικονομαχία και στην Αναστήλωση των εικόνων, ας γνωρίσουμε καλύτερα την Αγία Θεοδώρα.

Η Αγία Θεοδώρα ,η Αυγούστα, ενέκρινε τα πρακτικά της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας (787), αντικατέστησε τον Πατριάρχη και αναστήλωσε τις ιερές εικόνες. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 11 Φεβρουαρίου του 842, ημέρα Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, συγκεντρώθηκαν στην Αγία Σοφία και με επικεφαλής την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα τέλεσαν λιτανεία των Ιερών Εικόνων.!!

Η εκκλησία μας τιμά και εορτάζει αυτό το γεγονός κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, η οποία ονομάσθηκε & Κυριακή της Ορθοδοξίας. Η Αγία Θεοδώρα κοιμήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 867 στο μοναστήρι όπου την έκλεισε ο υιός της Μιχαήλ. Η εκκλησία μας…την ανακήρυξε Αγία.

Η λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, που καθιερώθηκε το 1985 από τον Μητροπολίτη Τιμόθεο, ως ανάμνηση της αναστήλωσης των Εικόνων από αυτήν, τελείται την Κυριακή της Ορθοδοξίας από τον Μητροπολιτικό ναό Κερκύρας, όπου φυλάσσεται το άγιο λείψανο της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s