Ανάκλαση και διάχυση του φωτός

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Όταν μια δέσμη ακτίνων φωτός συναντήσει μία λεία και στιλπνή επιφάνεια, όπως είναι η επιφάνεια ενός καθρέφτη, αλλάζει πορεία, ανακλάται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κατοπτρική ανάκλαση.

Το μήλο το βλέπουμε κόκκινο, γιατί το χρώμα που ανακλάται είναι το κόκκινο.

Ανάκλαση φωτός

Αν η επιφάνεια επάνω στην οποία πέφτουν οι ακτίνες είναι τραχιά και ανώμαλη, τότε οι ακτίνες ανακλώνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις και διασκορπίζονται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάχυση του φωτός.

Η διάχυση είναι σημαντική καθώς είναι η αιτία που φωτιζόμαστε. Αν δεν υπήρχε η διάχυση, θα βλέπαμε μόνο τα σώματα εκείνα στα οποία το φως θα έπεφτε απευθείας από τη φωτεινή πηγή. Όλα τα άλλα σώματα δε θα τα βλέπαμε. Έτσι, ακόμα κι αν έχει συννεφιά, ή βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο όπου δεν μπαίνουν οι ακτίνες του ήλιου, εμείς χάρη στην διάχυση βλέπουμε κανονικά γύρω μας.

antigonilamprou.wordpress.com
  • Όσο πιο τραχιά είναι η επιφάνεια, τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο της διάχυσης.
  • Οι περισσότερες επιφάνειες δεν είναι λείες, ακόμα κι αν αυτό δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Έτσι, στα περισσότερα σώματα το φως διαχέεται.

Παρουσίαση μαθήματος

Πειραματική εφαρμογή

Εκπαιδευτικό βίντεο

Επιπλέον πληροφορίες

Εικόνες με ανάκλαση φωτός

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Photo by James Wheeler on Pexels.com

Το ουράνιο τόξο είναι ένα καθαρά οπτικό φαινόμενο.  Δημιουργείται, όταν το φως του ηλίου, απλώνεται πάνω σε σταγονίδια νερού, τα οποία αιωρούνται ακόμα στον ουρανό. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε βροχή αλλά και ήλιο! Ένα φαινόμενο, που σίγουρα δεν το βλέπουμε κάθε μέρα!

Πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο;
Επειδή τα σταγονίδια του νερού είναι στρόγγυλα, όταν πέφτει το φώς του ηλίου επάνω τους, αυτά διαθλούν τις ακτίνες του και δημιουργούν το ουράνιο τόξο, όπως δηλαδή το φως διαθλάται μέσα από ένα πρίσμα! 

Αυτή η διάθλαση του φωτός συμβαίνει σε εκατομμύρια σταγονίδια νερού. Βέβαια, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, οι ακτίνες του ηλίου δεν είναι λευκές!Αποτελούνται από επτά χρώματα! Το κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί και βιολετί! 

Έτσι λοιπόν το ουράνιο τόξο γίνεται ορατό, αποκαλύπτοντας τα πανέμορφα χρώματα των ακτινών του ηλίου, κατά τη διάθλαση μέσα από εκατομμύρια σταγονίτσες, που προαναφέραμε! 

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?